covek je kovac svoje srece?!

2

covek je kovac svoje srece?!

Citat:kontradiktorno,inkomatibilno ...

Ja не видим ништа инкомпатибилно.Човек својим поступцима креира свој живот,али не у смислу да је цео живот у његовим рукама,већ само један део - у његовој слободној вољи да бира где ће кренути и шта ће радити.Да ли ће он заиста отићи тамо,да ли ће почети своје дело,да ли ће завршити ...на то он сам не може да утиче.
Meни лично не прија тај поглед агностика,(да је човек мали и да не може да има неко знање),али разумем да људи имају различита схватања.

koja je onda tvoja velika uloga u ovom svetu kao pojedinca ako ne da odrzavas ravnotezu medju nama atomima...

diamond73 :: Meни лично не прија тај поглед агностика,(да је човек мали....
Ne prija ni meni, ali sam prokleto svesna toga svaki put kad pogledam u vedro, zvezdano nebo. Ne mislim da čovek nema znanja, naprotiv, samo ga nema dovoljno.Nikako da dokuči sve te zakonitosti svemira i zadatih orbitala po kojima se krećemo u iluziji da je sve u našim rukama.

Када сам рекао да ми не прија,сматрам да се не слажем ни мало са тим,односно да мислим да је то потпуно погрешно,јер човек од када постоји,себе је схватао као религијско биће.Другим речима морао је некако да објасни оно за шта није могао да утиче.

Ja delimicno verujem u sudbinu i verujem da se sve desava s razlogom. Sudbina se sa nama igra, ali nam ostavlja da pravimo izbor. Da li je nas izbor dobar ili los i da li cemo biti srecni ili ne zavisi samo od nas.

Ma,''ajde'',nesto lagano...nisam sigurna gde ovo procitah,valjda neki citat iz teksta o sreci u casopisu Riders dajdzest,....

''Nista na svetu ne cini srecu nedostupnijom nego traganje za njom.Istoricar Vil Durant opisao je kako je on trazio srecu u znanju i pronasao samo razocarenje.Zatim je trazio srecu u putovanju i pronasao premor...u bogatstvu je pronasao razdor i brigu.Trazio je srecu u svom pisanju i iscrpeo se.A,onda je jednoga dana,ugledao zenu kako ceka u malenom automobilu sa usnulim detetom u narucju.Jerdan muskarac je sisao sa voza,prisao im i poljubio zenu ,a zatim i bebu,vrlo lagano,da je ne probudi.Porodica se odvezla a Durant je ostao zapanjen otkrivsi pravu prirodu srece.Opustio se i shvatiooooooo...''

Smajli

Ovakvi su isuvise zauzeti zivljenjem da bi primetili sta rade njihove komsije,veli Dr.Dajer...

Napisano: 06 Jan 2012 12:53

"Sve je stvar individualne psihologije svakog covjeka. I sam pojam "sreca" je jako relativan i razlicito je uslovljen kod svakog ponaosob. Ali postoji jedna velika istina, -neko je to napisao gore prije - Najvaznije je nauciti biti srecan... To je prava mudrost., - To rijetko ko ima,..a sve ostalo je filozofija."

Dopuna: 06 Jan 2012 12:56

natrix ::neki su samo kovači uglavnom većina je običan nakovanj ili čekić...


Da,.. ali samo Ti imas pravo izbora da budes "cekic" ili "nakovanj" - A u tome i jeste poenta - to treba znati, nauciti, izgraditi....Na kraju dobijes sve sto si htio Zagrljaj

Слажем се да је индивидуално за појединца шта је срећа,али постоје и неке опште смернице. Као што смо видели у примеру изнад,љубав према свим људима,која није ни најмање лака,нам показује како можемо да дођемо до среће...
Општа смерница је,што би рекао Карл Јасперс да је једина права егзистенција у овом свету пролазности,бити уз неког ко није пролазан.А то је Бог.

Potraga sa srećom je mnogo bitnija nego sam vrhunac dostizanja sreće ako je sreća ostvarenje sna ili bilo kakvog cilja... Borba, ta potraga za srećom,ostvarenjem pa i neka tako ne prijatna iskustva čine život. Ipak se sreća ne može opisati ona se oseća a za svakog je sreća nešto drugo. Mogu da nemam ni jedan razlog za sreću (ništa se lepo ne desi naprotiv) ipak mogu da budem srećna zbog sebe same, svojih nekih dostignuća a to ne može niko da mi uzme ni pokvari.

Vodim se time da kad ostarim (za jedno mnogopuno godina Smile ) imam doživljaje, priče, osećanja da se onako nasmejem od srca kad se setim svojih pustolovina i trenutaka sreće a kad pogledam svoju porodicu zdarvu, nasmejanu i punu duha kao što sam i ja imala (imam) tek tada ću da shvatim pravo značenje sreće! A do tada mora da se preživi, ako ne nađeš sreću u sebi nećeš je naći ni u drugim ljudima ni u stvarima Wink Ima tu svega nekad malo pustiš sudbinu da odradi svoje, nekad uzmeš stvar u svoje ruke.... Wink ne bi bio život zanimljiv kada bi sve bilo lepo i kad bi čovek stalno bio samo srećan i sve da mu super ide.

E, ako onaj gore hoće da nam baci klavir na glavu on će nam baciti klavir na glavu. Tu nema šta da se promeni. Ili imaš ili nemaš sreću, nema tu ti šta da se pitaš. Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 506 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 499 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: BORUTUS, cikadeda, Krvava Devetka, mikki jons, slonic_tonic, stalja