nacrtaj mi.....mandalu

3

nacrtaj mi.....mandalu

82 (skolice)
morelijana

zasto ovo pisem? jasnih ideja nemam, cak ideja uopste nemam. imam samo parcice, porive, komade, a sve to nalaze neki oblik, tada se uplice izvestan ritam i ja pisem u tom ritmu, pisem tim ritmom, podstaknut njime i onim sto se naziva misljenjem, a sto predstavlja prozu, knjizevnu i svaku drugu prozu. na pocetku vlada izvesna zbrka koja moze da se odredi jedino recju; ako, polazeci od te polutame, ono sto zelim da kazem (ono sto zeli da se iskaze )ima dovoljno snage, odmah zapocinje swing, ritmicko klacenje koje me izvlaci na povrsinu, koje sve obasjava i koje tu konfuznu materiju usaglasava sa onim sto zbog nje trpi u trecoj, jasnoj i gotovo kobnoj instanci: recenica, pasus, stranica, poglavlje, knjiga.

to gibanje, taj swing u kome se zbrkana materija uoblicava znaci za mene jedini dokaz da je ono nuzno, jer cim ono prestane, uvidjam da vise nemam sta da kazem. to je i jedina nagrada za moj trud: osecanje da to sto sam napisao lici na macja ledja koja se, varnicava od elektriciteta, ritmicki povijaju pod rukom. tako pisanjem silazim u vulkan, priblizavam se Majkama, povezujem se sa Sredistem - svejedno sta je ono. pisati znaci crtati moju mandalu i ujedno prolaziti njome, znaci izmisliti prociscavanje prociscavajuci se - a to je zadatak nekog belog samana u najlon gacama.

h.kortasar - skolice

A ne ide u Corel-u...

mandala - arhetipski kosmogram u obliku kruga upisanog u kvadrat izdeljenog na lavirintske podeoke kroz koje su se u vedskoj indiji razresavale antinomije mikro i makro kosmosa. kroz brahmansku spekulaciju o atmanu kao pojmu transcedentalnog ega u coveku, uspostsavljanjem reda jos kod pra-oblika (kvadrat i krug kao znak temeljnog iskustva coveka cak i pre pojave tocka), dostize se svemirsko bice brahman. kortasar je razmisljao o mogucnosti da svoj roman nazove mandala i zbog toga sto je krug simbol pocetka ciklusa a kvadrat sinonim kraja, kao sto je sfera sinonim pokretljivosti a kocka simbol stabilnosti, te na taj nacin obuhvataju odnos nebo-zemlja onako kako ga je pisac uocio i u decjoj igri 'skolice'. u pogovoru ovom izdanju objasnjeno je zasto je prevagnuo naslov skolice kojim autor metafizicku potragu za apsolutom dovodi u vezu sa obredima svakodnevice. u svakom slucaju, mandala je kljucni pojam knjige. (skolice, napomena na str. 416. prosveta, 1984.)

no_fear ::A ne ide u Corel-u...

cini se da je nekako 'najprirodnije' za pocetak je nacrtati rukom, mada ko ume u necemu kao sto je Corel, sto da ne....a sto mislis da ne ide u Corel-u?

Pre nekih 10-ak godina sam nabavio kompilaciju muzike SPIRIT ZONE 4-A SONIC MANDALA,sve vreme sam bio u tripu da je to vezano za hindu religiju jer je muzika u tom fazonu,a i izgledalo mi je tj zvucalo slicno kao neki fazon mantre..Ali evo dolazis ti 10 god kasnije i prosvetljujes me...Respect!

Dopuna: 29 Nov 2008 22:47

ljubicasta ::no_fear ::A ne ide u Corel-u...

cini se da je nekako 'najprirodnije' za pocetak je nacrtati rukom, mada ko ume u necemu kao sto je Corel, sto da ne....a sto mislis da ne ide u Corel-u?

Ma mislim da se izgubi jedan dio realnog, kako to inace biva u IT-i. Vrijei pokusat














Citat:At the core of Japanese Esoteric Buddhism is the Mandala of Two Worlds, paired cosmic diagrams of the Diamond World and the Womb World. From these two models sprang a preponderance of arrestingly beautiful and fearsome images that aimed to reveal ultimate truths to the initiated in a ritual setting.
http://www.metmuseum.org/special/se_event.asp?Occu.....586C59B%7D
http://www.artdaily.org/index.asp?int_sec=11∫_new=31522

smešak

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1144 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 7 sakrivenih i 1091 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, Areal84, bozo13, celik, cikadeda, crnitrn, dragoljub11987, Duh sa sekirom, dushan, flash12, FOX, Griffon vulture, hooraay, janbo, Karla, kjkszpj, krkalon, Krvava Devetka, laganini123, laurusri, Leonov, Lieutenant, mercedesamg, Metanoja, milenko crazy north, milutin134, ninareflex, Oscar, Parker, pavlo, pein, ruger357, Sirius, stalja, stegonosa, Trpe Grozni, uruk, Valter071, Vlad000, Vladko, VP6919, Webb, wolf431, yrraf, žeks62