nesto o sf,fantastici i hororu

3

nesto o sf,fantastici i hororu

Ja sam procitao sve od Reimonda i moram da priznam da je Serpentwar serija jedna od najboljih...

Ovde su izdate tek dve-tri knjige i one su malo slabije. Mislim, sa njima je poceo...
Ali kasnije, sto vreme vise odmice, sve su bolje.

Ovo je njegov opus:

Riftwar Saga

Magician - prevedena
Silverthorn - prevedena
A Darkness at Sethanon

Krondor: The Betrayal
Krondor: The Assassins
Krondor: Tear of the Gods
Krondor: The Crawler
Krondor: The Dark Mage

Prince of the Blood
The Kings Buccaneer

Serpent War
Shadow of a Dark Queen
Rise of a Merchant Prince
Rage of a Demon King
Shards of a Broken Crown

Conclave of Shadows
Talon of the Silver Hawk
King of Foxes
Exile's Return

Darkwar
Flight of the Nighthawks
Into a Dark Realm - poslednja izasla
Wrath of a Mad God - ova nije jos izasla

Sledece serije nije sam Feist pisao, vec sa nekim:

Empire Trilogy with Janny Wurths

Daughter of the Empire - traje u periodu Magician-a
Servant of the Empire
Mistress of the Empire

Legends of the Riftwar

Honoured Enemy - traje u periodu Magician-a
Murder in LaMut - traje u periodu Magician-a
Jimmy the Hand - traje u periodu Magician-a

Pozdrav dzon snezni

Ima ovde negde neki topic u vezi sa izdavanjem knjiga, i kazu da umeju da zajebavaju nove pisce sa nekim ugovorima pa kad ti knjiga bude slabo prodavana ti ne mozes da promenis kucu jer si vezan tim ugovorom. Takodje je i problem sto ti za prvu knjigu naprave mali tiraz, ali ako uspe onda povecaju itd. Prvi deo knjige mi se zove Rog Severa, i u njemu glavni junak (Orson) krece sa dvojicom prijatelja (braca Anord i Dorijan) na putovanje ka Zemlji Nemrtvih, jer im je carobnjak Garamon rekao za prorocanstvo o novom kralju 'prokletog naroda'. Medaljon koji je Orsonov otac dao njemu na samrti, je kljuc kojim se otvaraju vrata do prostorije u kojoj se nalazi Rog Severa, a to je u mracnim tunelima napustenog Hrama Bogova u Svetoj Planini. Kada se Rog Severa bude cuo posle nekoliko vekova, ustace i ogromne vojske Nemrtvih.
Ovako nesto mislim da stavim u kratkom opisu knjige.
Planiram da napisem dve knjige (to je sigurno), a ako budu dobro prosle, sto ne bih u jos neku...
Drugi deo ce se, najverovatnije, zvati Bes Nemrtvih...
Kako ti se svidja opis???
I naziv knjige???
Aj mi reci ukratko sta se radi u Belgarijadi. Cuo sam i to da je neki smatraju detinjasto. Ako mi se svidi opis kupicu je na Sajmu. A ta knjiga od naseg zemljaka, jel znas nesto vise o tome? Koja je izdavacka kuca i jel ce biti na sajmu...
Ti ako imas talenta za pisanje, pocni da pises fantastiku ili horor. Posto vidim da to volis. Za vreme nemaj brige. I ja imam vrlo malo vremena. Najcesce pisem uvece, jer sam tad slobodan. Svako vece, ili svako drugo, napisem po stranicu, dve i tako. Za mesec i po sam napisao dve glave. Moracu malo vise vremena da odvojim za pisanje. Ovo mi je mnogo sporo. Celo leto sam pripremao pozadinu, likove, imena, i ostale stvari. I naravno mapu bez koje ne bih mogao nista da uradim.
I jos jedno pitanje za tebe. Kakve horore volis? Jel one u stilu krv, krv i krv, ili one japanske u kojima skoro nema krvi, al su zato deset puta strasniji. Kad god se setim Kruga mene prodje jeza...

Black Rat

Sto se tice onog sto si opisao,sta pises meni zvuci ok.Mislim da je najbitnije da budes sto originalniji,i da imas dobre likove.Meni ako je jak lik,onda mi je strava knjiga.Zato me je Martin odusevio,ima fenomenalne likove.E,za tu domacu knjigu,zove se Salir-Kopilad Bogova,autor se zove Aleksandar Mandic.Podataka o njoj ima na sajtu www.trablmejker.com i na sajtu www.art-anima.com,na ovom drugom sam nasao isecak iz te knjige,moram priznati da mi nije bilo nesto sjajno,ali ne mora to nista znaciti.To izdaje izdavacka kuca Dobricic,meni potpuno nepoznata,mislim da bi se knjiga trebala uskoro pojaviti u knjizarama.Voleo bi da neko od domacih autora uspe.Mislim Zoran Zivkovic je poznat,ali on je vise sf,svidela mi se i knjiga Tihi Gradovi od Gorana Skrobonje.To je ustvari nekoliko kratkih prica,a najbolje su mi:O vukovima i ljudima,Crveno nebo nad poljima ilovace,i U 5.15 za Nekropolis.Odlicne su price.
Belgarijada,ima ukupno pet knjiga i sve ih je izdala Laguna:Pion prorocanstva,Kraljica carobnjastva,Magijski gambit,Cudotvorceva kula i Cudesna zavrsnica.U svetu koji opisuje autor,postojalo je nekoliko bogova,koji su pomagali i poducavali ljude-i svaki je imao sebi veran narod.Onda se jedan od bogova,Torak okrenuo protiv ostalih,tezeci da se dokopa Aldurove kugle(sto je u ovoj knjizi nesto poput Prstena,mocna stvar za kontrolu sveta).Bio je porazen,ali ne i unisten.E,mnogo godina kasnije,Torakov svestenik krade kuglu,a carobnjak Belgarat i njegova cerka Polgara krecu da je vrate.Zajedno sa njima je i mali decak Garion,koji nije obican decak-to je ukratko ono osnovno.

E,sad osnovna mana knjige je,sto ako si procito vec nekoliko knjiga fantastike,a ti ocito jesi dosta,radnja ce ti biti lako predvidljiva,i lako ces zakljuciti kakav ce biti kraj..knjige nemaju neku dubinu,vrlo su pitke i lake za citanje.Ono zbog cega se meni dopala,je prvo dobri likovi,i nekako cak ni negativci nisu previse mracni.Drugo,sjajan humor,ali ne tipa da ismijava fantastiku,vec pravi humor,koji cini knjigu lepsom.I cela ta atmosfera knjige,ne znam,ima neku draz.Mnogima se dopada,a dosta ljudi je ne voli.Ja bih ti je subjektivno preporucio,ali ne znam hoce li se tebi dopasti.Mozda je najbolje da odes u neku knjizaru,da malo prelistas ili procitas par strana,pa ako ti se ne svidi,da ne bacas dzaba pare.

Black Rat

Sto se tice Horora,Krug mi je sjajan.Imaju japanci neki slif za te horore,umiju stvoriti tu jezivu atmosferu.Ne volim kasapske horore tipa Petak 13 i bezbrojni nastavci,Hostel i slicno.Recimo meni su najbolje horor knjige Kingove To i Isijavanje,i Simonsovo Leto Noci.Volim te horore s uzbudljivom,napetom atmosferom,sa jakim likovima i pricom koja se polako odmotava,bitan mi je taj psihicki element,zato mi se retko koji novi horor svidi,uglavnom idu na brutalnosti bez jake price..
Raspisah se,ruka me zaboli.Nadam se da ces uspeti da zavrsis sta si zapoceo,i da ces uspeti da objavis.Neko da probije led,pa mozda i mi ostali krenemo tvojim putem.Puno pozdrava

dzon snezni

U vezi horora se potpuno slazemo. Japanci su majstori za te stvari....

Black Rat

Najbolji horor svih vremena je po meni Noc Vestica.Snimljen u crno-beloj tehnici,bez puno para,specijalnih efekata,radnja se desava bukvalno izmedju tri kuce u vecem delu filma,uzbudljivo,napeto..i ona fenomenalna muzika..gledao sam puno horora posle,ali za mene ne postoji bolji.Krug je jedan od retkih relativno novijih,koji mi se zaista dopao.A japanci zaista prodiru u psihu,mozda je to zbog te njihove kulture,nacina zivota..najodvratniji horor koji sam ja gledao je film koji je rezirao Rob Zombi.Kod mene u DVD klubu bio je preveden kao Kuca Uzasa,Ukleta kuca ili tako nesto.Ne znam jesi gledao,nisam bas svilen da ne mogu viditi i teske scene-ali film je bukvalno niz mucenja,sakacenja i izivljavanja najgore vrste.Nisam ga ni odgledo do kraja-odvratno.
Nadam se da si nasao sajtove o knjizi Salir,vidicemo kako ce knjiga proci kad se pojavi na trzistu,ja se nadam dobro.Licno,nemam jos vremena,a mozda najvise hrabrosti da pisem knjigu.Kazu da je pametno peci zanat,tj.oprobati se u pisanju kratkih prica.Nadam se da ce nam se javiti jos neki ljudi,koji imaju iskustva sa pisanjem,pa da razmenimo informacije.

I ja se nadam...

A sto se tice horora, najbolji horori su ti koji su snimljeni davno...
Ovi novi mi se ne svidjaju nesto mnogo...
Sad su svi svedeni na klanje i krv do kolena...
Za mene je najbolji horor Krug (japanska verzija, mada ni americka nije losa)...
Mislim od Kruga sam se najvise usro...

Jeste da se u horore nesto specijalno ne razumem, ne gledam ih jeli, ali zar Krug nije Koreanski film, a ne Japanski?

Koreanski??? Ja prvi put cujem da je Krug Koreanski film....
Ali isto ti je to....
Bolesnici su i jedni i drugi :-)

Mislim da je Krug japanski,ali svejedno,slicno oni razmisljaju.
Nesto u zadnje vreme nemam srece s knjigama.Procito sam Ukletu zimu,nastavak Leta noci od Dena Simonsa,i gadno sam se zezno.Ona je najbolji primer loseg nastavka.Kao da je autor bio u teskoj psihickoj depresiji kad je pisao.Zaboravicu da sam je uopste citao,hocu da pamtim samo odlicno Leto noci..
Druga losa knjiga je Eragon-nagovorio me drugar,tj.pozajmio mi da citam i nahvalio knjigu..knjiga mi je bljak..radnja puna klisea,dijalozi ocajni,sve zbrkano i nabacano,inace glavni negativac se zove Galbatoriks(gde mu nadje to ime).Na kraju knjige jos dao neki spisak reci jezika raznih rasa..a u celoj knjizi nije bilo pet recenica na tim jezicima..tacno se vidi da je vestacki,na silu nategnuto,valjda je pokusao imitirati Tolkina.
Knjigu je napisao neki tinejdzer,i postala je hit u americi.To valjda moze samo kod njih,da dete napise bestseler.Meni je knjiga ocajna.
Inace ona domaca knjiga Salir,mislim da je imala promociju u bg ovih dana,i da je uskoro treba ocekivati u knjizarama.Tiraz ce valjda biti 500 primeraka.Voleo bi da uspe.Imamo toliko dobrih pisaca,pa ne vidim razloga zasto ne bi imali i dobre zanrovske pisce,fantastike,horora.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 745 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 4 sakrivenih i 710 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Boris BM, Dannyboy, darkangel, Djokislav, Djole, draganca, DragoslavS, indja, janbo, Komentator, krkalon, Lazarus, loon123, marsovac 2, Mi lao shu, Mixelotti, naki011, nenad81, nikoladim, Njemac, pein, Petar35, RecA, ruma, Srle993, Trpe Grozni, vladetije, vladulns, W123, |_MeD_|