o jednoj drevnoj priči

o jednoj drevnoj priči

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2005
  • Poruke: 901

........koja još uvek živi u svima nama.

"Ti se pitaš ko sam ja
pa ti dolazim poput tvoje senke
kao ptica u letu usred mračne noći?
Ja sam prva i poslednja,
ja sam obožavana i oskrnavljena,
ja sam kurva i svetica...
Ja spavam na zemlji i igram u drveću,
Ja ležim na pesku i letim s povetarcem.
Ja koračam ka suncu i pijem sa pčelama,
Ja pevam... i radim sve ono što poželim!"

(Solomon, Pesma nad pesmama)


Mitološka Lilit
"Prvi put se pojavljuje u sumerskom mitu i od tada ne prestaje da fascinira. U keltskom, ona budi svoje tamne strasti i žudnje i buntovnički se okreće protiv svog kreatora. Pominje se i u hindu mitu, kao i u hebrejskom, po kome je najpoznatija kao prva Adamova žena. Imena joj se samo menjaju: Laylah, Lili, Ka-Li, Lila, Lamaštu, Lammea, Lilitu - što je vavilonsko-asirska reč i doslovce znači „demon noći”. Po Zoharu (Kabala), Adam se pominje najpre kao androgin – i muško i žensko. Ali, kada je video kako se nagoni u životinjama bude i manifestuju u tome da svako ima svog para, postao je svestan koliko je usamljen. Dok je bio u dobokom snu, Bog ga je prepolovio, odvojivši žensko od Adama. To žensko, bila je Lilit, prva Adamova žena kao nagonski, zemaljski vid ženske energije i živo otelotvorenje Adamovih potajnih žudnji potpuno jednaka njemu.

Takođe, u drevnom zapisu Alfabet Ben Sira piše, da je bog i Adama i Lilit, njegovu prvu ženu, stvorio zasebno, ali je za nju upotrebio „nečiste taloge umesto praha”. Zbog toga nisu imali mira, a ona je odbijala poslušnost da u polnom opštenju legne pod svog muškarca smatrajući i to potčinjenošću. Zbog divlje prirode bila je proterana iz Raja u pećine na obalama Crvenog mora gde je dalje opštila sa zlodusima i odakle je odlazila u svoje noćne demonske pohode na ljude.

(...)

Astrološka Lilit
Za razliku od planeta koje realno postoje, Lilit je fiktivna tačka na nebu. Putanja po kojoj Mesec kruži oko Zemlje elipsoidna je i kao i svaka elipsa ima dva centra. Jedan je Zemlja, a drugi je prazna mračna tačka i pripada Lilit. Možda je važno spomenuti da postoji i asteroid Lilit koji je dobio ime po francuskom kompozitoru Liliju Boulangeru, i asteroid ne treba mešati sa primarnom Lilit koja baš kao i ova fiktivna na nebu, živi u kolektivnom nesvesnom čovečanstva od samog početka............. "

http://www.lovesensa.rs/clanci/astro/prica-o-lilit

kindergirl ::
"Ti se pitaš ko sam ja
pa ti dolazim poput tvoje senke...


Овај део комплетно не постоји у Соломоновој "Песми над песмама". Неко је очигледно намерно написао нешто што нема ни издалека везе са Библијом.
Катастрофа. Ала неко измишља па ставља под Библијске текстове,па ово се провери за пар секунди на гуглу. Да није тужно било би смешно.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1376 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 5 sakrivenih i 1325 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, bojankrstc, bojcistv, ccoogg123, comi_pfc, Dannyboy, Dimitrije Paunovic, Futurama, Georgius, goxin, hooraay, ILGromovnik, Ivan Campo, JimmyNapoli, Još malo pa deda, Karla, kikisp, kolle.the.kid, Kubovac, Lazarus, ljuba, MB120mm, Mercury, Metanoja, mgolub, mikrimaus, milenko crazy north, miodrag, Oscar, Rakenica, raketaš, raptorsi, Regrut Boskica, sasa87, Shinobi, shone34, Sirius, Srki94, styg, Vlada1389, vladas87, Webb, wizzardone, zeo, Žrnov