strah od neuspeha

1

strah od neuspeha

offline
  • Duška
  • Pridružio: 11 Sep 2007
  • Poruke: 13
  • Gde živiš: Novi Sad

kazu svi da je dobrobit od prestanka pusenja trenutna i odmah osetna.i pored toga oko 80 posto pusaca koji su pokusali da prestanu sa pusenjem snagom volje nisu uspeli, jer se zavaravaju da je to samo losa navika i stil zivota.to sam nazalost i ja mislila,medjutim to je jedna teska zavisnost.hocu da prestanem da pusim ,ali se suocavam sa stotinu strahova tipa sta cu srukama,padom koncentracije,stresom,sigurna u sebe kao sa cigaretom....od svega mi je najodvratniji strah od recidiva.ko ima iskustveni recept neka se javi,nemojte popovati,molim vas!!

Ja sam pusio, ali nikad sebe nisam smatrao zavisnim pusacem, vise rekreativnim pusacem iako je bilo vise puta period 2-3 meseca kad sam konzumirao i po paklu dnevno. Prestao sam da pusim, zato sto sam zeleo da prestanem, a i pusenje se smatralo u mom okruzenju kao veoma losa navika. Medjutim cak i sad znam da zapalim po cigaru kad pijem sa drustvom, ali tu se stvar zavrsava.
Prestao sam da pusim tako sto sam smanjio drasticno pusenje. Sa pakle na dan na 5 cigara na dan, ali tih pet samo ono kad je bas moralo... Nakon mesec dana, bili su dani kad nisam pusio uopste. Mnogo razloga je uticalo na to da prestanem pusiti.

To sto sam ti do sad rekao tebi nece mnogo pomoci, ali ovo mozda hoce:
Moras znati koji period godine ti najvise odgovora, to jest koji period godine ti je najmirniji, period koji ti najvise odgovara, period kad si pod najmanje stresa. To je osnova. Cigare su dobar i najpristupacniji sedativ, tako da je cigare jako tesko ostaviti u stresnom periodu.

Drugu stvar sam vec naveo. Odma iz starta drasticno smanjiti broj cigareta. Smanjiti sa 20 na 15 nece doneti mnogo dobrog, ali sa 20 na 5 je vec ozbiljniji korak.

Najvaznije: Jaka volja. Nista bez jake i cvrste volje da prestanes da pusis. Vratiti se cigarama je tolikooooooooooo lako.... To znas i sama. Moras odluciti na neki svoj nacin sta da ti bude glavna motivacija da prestanes da pusis...
Oces bele zube, oces cist dah, strah te za zdravlje, ne zelis da ti zidovi i zavese u kuci/stanu budu zuti, ne zelis da ti deca udisu dim cigarete + bezbroj drugih razloga zbog kojih treba ostaviti cigare. Pa i sama cena cigara je vise nego dovoljan razlog da se ostave cigarete. Izracunaj koliko para mozes sacuvati mesecno ako ne pusis.

Pusaca u svetu je sve manje, i cigarete se sve vise smatraju kao veoma losa stvar za konzumiranje, to jest pusenje se smatra veoma ruznom navikom koja ne utice samo na pusace, vec i na okolinu. U Americi cak vlada velika diskriminacija protiv pusaca... Da li ces dobiti posao ili ne, moze zavisiti od tog da li si pusac ili nisi.
Sve manje i manje ustanova ima unutrasnje prostorije za pusenje. Negde se cak ide i do tog da se zabrani pusiti u parkovima. To jest imaju male zgradice u parkovima gde mozes pustiti... Velika glupost, ali sta ces. Smile

Grickaj semenke ili suncokret...to ce ti dati slicnu rutinu rukama i umirice te...vremenom ce ti i to isceznuti. Nemoj samo prekomerno da pocnes da jedes kojesta pa da se nagojis...onda ces biti jos nezadovoljnija.

Grickaj sve sto ti padbne ruku, bolje je nabaciti koje kilo nego pusiti.
Zelite bebu? Trudnice koje puse rizikuju da izgube bebu ili ostete njeno zdravlje. Upravo procita sa kutije cigareta!

Ja sam pre četiri meseca ostavila cigarete, a mislila sam da neću nikad. Uvek sam govorila da ja to ne mogu. Pokušavala na razne načine: smanjenje broja cigareta, "Ziban", cigarete za odvikavanje.... i ništa nije pomoglo. Onda sam se prehladila i kašljala sam toliko da mi je bilo zlo od toga. Doktorka mi je, na pregledu rekla, da obzirom da sam pušač da će mi svaka sledeća prehlada teško pasti, da ću sve duže i duže kašljati (vremenski će kašalj duže da traje). E, onda sam se kod kuće setila jednog pokojnog starine koji je sadio svoj duvan, sušio ga, seckao, motao cigare... ma, imao je čovek svoju "fabriku" duvana. I samo je svoje pušio, kupovne samo kad ode u goste i kada je djavo odneo šalu (negde u 80 godina), kada se razboleo, toliko je kašljao da sam jednog trenutka (kada sam ga videla) pomislila da će ga kašalj udaviti! Džabe je bilo što je tri meseca pred smrt prestao da puši (ruku na srce, više nije ni mogao da ustane iz kreveta, a ne da puši). U glavi mi je bila samo njegova slika. Onda sam skuvala sebi kafu i rekla "Ajde da probam". Popila kafu, popušila samo dve cigarete (inače 3-4), ostale dve iz kutije sa upaljačem bacila u djubre i .... ne pušim više. Ne kažem da još uvek nemam želju da zapalim cigaretu. Imam i to svakodnevno. Ali, jednostavno okrenem glavu na stranu i želja prodje. Ponekad mi cigarete tako lepo mirišu, a ponekad me zaista guše. Nikada, ni kada sam bila pušač, nisam mogla da budem u mnoogoo zadimljenoj prostoriji - prvo su me pekle oči, a onda nisam mogla ni da dišem u takvom prostoru.

I ne kažem da neću ponovo propušiti - POTRUDIĆU SE DA NE PROPUŠIM PONOVO!

A kilogrami - kako dodju, tako će i da odu! Mislim da je manja "greška" nabaciti koji kilogram a ostaviti pušenje, nego obrnuto (pa makar ti kilogrami i ostali zauvek)!

Elem, ako imaš želju onda ćeš i ostaviti cigarete. I džabe ti mi svi pričamo - ako odlučiš - odoše cigare, ako nemaš želju - džabe sve! Zagrljaj

Krckaj prstima i vratom, zvaci zvake, vrti nesto po rukama.. mada ja pushim i i dalje to radim.

Ja sam cigarete ostavio oktobra meseca pretprosle godine. Tuk'o sam od 2 do tri paklice "Plavog Besta" dnevno. Ostavio sam ih 'ladno (doduse uz pomoc Nikorete zvaka (samo 15 dana sam ih koristio). Osecaj je super, prvo , pobedio sam sebe i sve one koji su govorili da ja nikad necu ostaviti cigarete, drugo, mnogo mije lakse da radim posao kojim se bavim (mislim na pcelarstvo), jer se mnogo, mnogo teze zamaram nego ranije. E sad, sta sa rukama i nije tako strasan problem, koliko je problem sta sa tezinom, koja se neminovno povecava? Ne znam @ne znam bre , voleo bih da si u pravu, ali ja nikako da podjem silaznom putanjom sa tezinom evo vec punu godinu.

Medjutim u izboru da li cigarete ili kile, biram kile, iako sam bio strastven pusac.

Za divno cudo, uopste nemam neko gadjenje prema svojim doskorasnjim sapatnicima, cak im i ne branim, ma ni ne spominjem da mi smeta duvan.

Znaci recept koji je meni pomogao: Nikorete zvake ( od kojih ne znas da li ces se pre udaviti ili ispovracati) do 5 komada dnevno. Nemoj bezati od pusaca. Svaka zelja da zapalis traje nekoliko sekundi, izadji napolje i prosetaj. Ma prosto je , videces, samo donesi odluku i kazi da si jaca od sebe.

Nemoj nikako prvo da smanjujes broj cigareta. Prekines odmah. Kad osetis da bi da zapalis, popij casu tople vode i disi duboko. (Ovo sa vodom ne treba da traje duze od 2, 3 dana. Meni se posle toga ogadila i cigara i voda.) Izbegavaj zacinjenu hranu, u pocetku. Posle je sve normalno. Ovo su inace bili i saveti lekara iz Drustva za borbu protiv pusenja. Sto se tice ruku, ja se nesto i ne secam da sam imala taj problem. I inace uvek nesto muvam po rukama, vrtim prstenje, crtkam, pisem, citam... Meni je najvise pomagalo duboko disanje.

Bio sam strastven pusac (dve kutije cigareta dnevno). 1988. godine dogodila su se dva poskupljenja cigareta, jedno za drugim. To me je poprilicno iznerviralo (iako sam finansijski dobro stajao) i zahvaljujuci tome da sam srbin - iz inata sam naprasno ostavio pusenje i to bez ikakve terapije! Do danas nisam ni jednu cigaretu zapalio!
Zato preporucujem i drugim pusacma da se zainate, ali onako - srpski i videce da se pusenje moze ostaviti. SAMO TREBA DOVOLJNO INATA, a razlog se uvek, ako se zeli, moze pronaci.

hvala svima na podrsci bice mi potrebna , a ti JA1203 , isti si moj muz. on se zainatio ,ali bas onako gegulski, i tako vec 4 god . ima tu nesto,prosto vam zavidim Embarassed Embarassed Embarassed

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 634 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 0 sakrivenih i 618 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, Boris90, draganl, goxin, Leonov, mikki jons, Mixelotti, Ognjen D., Panter, Simon simonović, slonic_tonic, SR-3m, Srle993, stalja, vladetije, wizzardone