EU uvodi Blue card program za visokoobrazovane stručnjake

EU uvodi Blue card program za visokoobrazovane stručnjake

offline
  • Pridružio: 28 Apr 2005
  • Poruke: 3686
  • Gde živiš: The Circle

http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3672352,00.html
Citat:Plava karta EU trebalo bi da postane atraktivna za stručnjake iz Azije, Afrike i Južne Amerike. Preduslov je da te osobe imaju radni ugovor koji im garantuje godišnju zaradu od najmanje 42 hiljade evra.

Do sada su u Evropu dolazili uglavnom neobrazovani useljenici. U Americi od ukupnog broja useljenika čak 55 posto je visoko obrazovano dok je taj procenat u Evropi svega pet odsto.



Plavom kartom bi procent visokoobrazovanih useljenika trebalo da se promeni. Ova karta bi visokokvalifikovanim strancima najpre omogućila dvogodišnji boravak u EU. Preduslov je da te osobe imaju radni ugovor koji im garantuje godišnju zaradu od najmanje 42 hiljade evra. Upravo oko ove tačke se i vode brojne diskusije. Nemačka vlada je odlučila da strani stručnjaci, koji žele doći u ovu zemlju, godišnje moraju da imaju primanja od najmanje 63.500 evra, dakle znatno više nego što bi to bilo propisano plavom kartom. Nemački ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble pojašnjava:



"Nemačka vlada smatra da u zemlju ne treba dovoditi jeftinu radnu snagu, već stručnjake koji su potrebni u određenim oblastima. Oko toga smo potpuno saglasni."



Oštra diskusija o tržištu rada



Druge zemlje članice EU imaju drugačije stavove. Češka i Mađarska recimo smatraju da je granica, koju je postavila Evropska komisija za useljavanje stranih stručnjaka, još uvek previsoka, pogotovo kada je reč o angažovanju stranih lekara. U Nemačkoj se vodi vrlo oštro diskusija o otvaranju tržišta rada. Ministar Šojble ima jasan stav.



"Tržište rada želimo polako otvarati za stručnjake koji su nam potrebni. Ne dolazi u obzir da umesto nemačke zapošljavamo stranu, jeftinu radnu snagu i zbog toga moramo pomno pratiti da se ne bismo doveli u situaciju koja bi omogućila zloupotrebu koju mi ne možemo opravdati."



Šojble smatra da "plava karta" treba biti radna dozvola o čijem izdavanju treba da odlučuje svaka članica EU na nacionalnom nivou.



"Visokokvalifikovane osobe, koje dobiju radnu dozvolu u EU, smeju svo vreme posedovanja te dozvole slobodno putovati po Evropi. Raditi ne mogu svuda i to ostaje odluka svake zemlje članice."



Osobe koje dobiju "plavu kartu" moći će nakon dve godine produžiti boravišnu vizu. Oni koji u jednoj ili više zemalja EU provedu između dve do pet godina, mogu dobiti i stalnu dozvolu boravka.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Mar 2004
  • Poruke: 1190
  • Gde živiš: Ispod nivoa mora

Само су заборавили да кажу да ће тај новац исто тако и одузети разним порезима. На крају ти остаје мало више него што зарађује смећар...жива истина...

Dopuna: 28 Sep 2008 1:58

...без да вређам смећаре...само ради поређења зараде и потребне школе



offline
  • Pridružio: 28 Apr 2005
  • Poruke: 3686
  • Gde živiš: The Circle

Ako na ovaj nacin misle da privuku visokoobrazuvane radnike grdno se varaju...

"Visokokvalifikovane osobe, koje dobiju radnu dozvolu u EU, smeju svo vreme posedovanja te dozvole slobodno putovati po Evropi. Raditi ne mogu svuda i to ostaje odluka svake zemlje članice."

Ovo je vredjanje zdravog razuma.

U cemu je sustina Blue card ako si opet ogranicen samo na jednu zemlju, onda mozes i bez blue card kao i do sada da apliciras samo u toj zemlji.

I sta znaci 42k evra godisnje, da li se misli na bruto ili neto? U svakom slucaju ako ce svaka zemlja clanica o tome odlucitvati ponaosob onda je cela prica jos veca komedija i nastavlja se elitizam pojedinih razvijenih zemalja kao i do sada (UK na prvom mestu). Eno ameri ne mogu da prestanu da se smeju na svaki novi pokusaj 'ujedinjene Evrope'... ccccc. Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1200 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 6 sakrivenih i 1158 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, AC-DC, ajo baba, aleksandarbl, babaroga, bojanM84, Bubimir, dejoglina, Denaya, Dimitrise93, djboj, doktor123, Dorcolac, dragoljub11987, Duh sa sekirom, frenki1986, Istman, Karla, kikisp, Krvava Devetka, kunktator, Lieutenant, Marko Marković, Mi lao shu, Mr. Majevica, nemkea71, novator, opt1, pein, procesor, slonic_tonic, Srle993, suton, Trpe Grozni, wizzardone, zillbg