Neletov recept za prevazilaženje svetske krize

Neletov recept za prevazilaženje svetske krize

offline
  • tuzor  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Sep 2007
  • Poruke: 4115
  • Gde živiš: U Kraljevstvu duha

* Doktore Karajliću, imate li recept za prevazilaženje svetske krize?

- Imam. Recept je da svi prestanu da se bave biznisom sledećih 20 godina, a višak dobara da se raspodeli. Niko ne bi bio nesrećan, svi bi bili zadovoljni, a i planetu bismo sačuvali. To je jedina opcija, jer kriza nije izazvana zato što je neko ili nešto proizvodio, nego je izazvana prodajom pogrešnih informacija. Nekvalitetna roba, za šta su u kapitalizmu mislili da je mana socijalizma, pokazala se kao najveća mana liberalnog kapitalizma. Da li je moguće da jedan fudbaler pređe u klub za 120 miliona evra? Ili da teniser zarađuje šest-sedam miliona evra godišnje? Da li je moguće da sedmi golf igrač sveta zarađuje duplo više od prvog tenisera sveta? Ukupni nagradni fond 1969. na Vimbldonu je bio 1.000 funti, a danas toliko mesečno dobija fudbalski trener u Staroj Pazovi.

Izvor: http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=15&.....2008-11-16



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Nov 2008
  • Poruke: 186
  • Gde živiš: na

"Da li je moguće da jedan fudbaler pređe u klub za 120 miliona evra?

Da , moguce je ako se zove Ronaldinjo i pola gledalaca gleda neku utakmicu zbog njega, reklame su skuplje, utakmice poseceije a dresovi se super prodaju.

"Ukupni nagradni fond 1969. na Vimbldonu je bio 1.000 funti, a danas toliko mesečno dobija fudbalski trener u Staroj Pazovi."

Pa ljudi hoce da gledaju Vimbldon na tv a ociglednoje da neko misli i da tom treneru treba dati toliko. A i sto da mu se ne da ako je dobar. Toliko moze da zaradi i fizikalac na gradjevini.



offline
  • Pridružio: 28 Apr 2005
  • Poruke: 3686
  • Gde živiš: The Circle

Resenje krize pise u Marx-ovoj knjzi u originalnom naslovu 'Das Kapital' Smile

offline
  • Pridružio: 14 Nov 2008
  • Poruke: 186
  • Gde živiš: na

Ima jedan drugi ekonomista koji se zvao Kondratjev, veoma poznato ime u ekonomiji, bio je ministar u sovjetskoj vladi posle revolucije, sto ce reci komunista koji je dobro poznavao Marksov kapital.

E bas taj Kondratjev je mnogo proucavao privredne cikluse i konjukturu trzista i i oko 1930 je objavio rezultate svojih istrazivanja (koga ineteresuje nek potrazi).

Izmedju ostalog, iako se slaze sa Marksovom analizom i tacno je da je Marks dobro uocio sta je problem kapitalistickog nacina proizvodnje (problem raspodele, dugorocna odrzivost traznje koja proizilazi iz toga...), Kondratjev kaze da su takvi ciklusi normalni a da se kapitalisticka privreda nakon depresije opet vraca u fazu ekspanzije te da je kapitalizam odrziv privredni sistem.

Zbog ovog poslednjeg ubrzo je poslat u Sibir a potom i streljan.

Vreme je pokazalo da se kapitalizam ipak izvukao iz velike depresije 30ih godina, kao i iz prethodnih, a da se marksisticki nacin proizvodnje pokazao kao neefikasan (radio ne radio, svira ti radio).

Kao ilustraciju za ovu neefikasnost moze se uzeti poredjenje SFRJ, kao svetlijeg primera socijalisticke privrede sa privredom Savezne Republike Nemacke. Paradoksalno, statistika pokazuje da je u SFRJ trebalo vise angazovanog kapitala po jedinici GDP nego u SRN, iako je SFRJ oskudevala u kapitalu a obilovala u radnoj snazi, u poredjenju sa Nemackom.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 581 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 576 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Dorcolac, Milos82, uruk, voja64