Problem sa eth0 konekcijom na opensuse 11.3

Problem sa eth0 konekcijom na opensuse 11.3

offline
  • Senor  Male
  • Ugledni građanin
  • Uroš Stegić
  • Pridružio: 19 Jul 2006
  • Poruke: 308
  • Gde živiš: Pančevo

Problem je sledeći:
Instaliran je openSuSe 11.3 ali prilikom instalacije internet nije bio uključen. Nakon instalacije, svaki pokušaj da se konektujem na net je završio neuspehom.

ifconfig kaže da je eth0 konekcija aktivna ali ne postoji nikakv protok. Ne mogu ruteru da pristupim sa računara preko 192.168.1.1 adrese.

U pitanju je sbb kablovski internet preko standardnog rutera. Sa istog rutera korisim bežični internet na 2 računar stoga problem nije do rutera. Pokušavao sam da podesim intenet preko konfiguracionih fajlova ali bez uspeha. /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0 ima parametre za dhcp, trebalo bi da se podiže zajedno sa računarom ali umesto toga on koristi loopback interfejs i odbija da podigne eth0.

Svako prčkanje sa "ifup" i "ifdown" nije davalo rezultate (ifup eth0 i ifdown eth0). ifconfig eth0 inet dhcp takođe ne daje rezultate. U Yast kontrolnom centru je promenjen sistem upravljanja mrežom sa "ifup" na "NetworkManager" ali ni to nije dalo rezultate.

Napominjem da mi je ruter radio ranije ali sam morao da kucam MAC adresu.

Ima li neko ideju kako da ovo rešim? openSuSe wiki ne daje rezultate, forumi nemaju teme ovog tipa i sve se svodi na kliktanje mišem u Yast-u (bez uspeha u mom slučaju).

Meni je lako da reinstaliram sistem ali bih da rešim problem za ubuduće da znam.

Hvala unapred.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Dec 2007
  • Poruke: 4759
  • Gde živiš: Niš

pokreni neki live cd , slax ili puppy
i vidi da li će da se poveže automatski prilikom boot-a Confused
(jedino čega sam se trenutno setio kao troubleshooting korak)

da li možeš d apriložiš sledeće listinge , neposredno posle boot-a
u suse 11.3

lspci -knn
ifconfig -a
lsmod
dmesg



offline
  • Senor  Male
  • Ugledni građanin
  • Uroš Stegić
  • Pridružio: 19 Jul 2006
  • Poruke: 308
  • Gde živiš: Pančevo

Trenutno nisam kod kuće, ali čim stignem dajem listinge. Primetio sam i to da kada uđem u win7, takođe neće da se konektuje. Sad sa w7 sam još manje upoznat nego sa linuxom Very Happy tako da ni tamo nisam uspostavio konekciju. Proverio sam kablove i sve je ok što se toga tiče, ne znam da li sam gore napomenuo, ali taj ruter mi pušta wi-fi signal koji normalno koristim sa laptopom i telefonom. Takođe je nemoguće konektovanje na 192.168.0.1 :\ Kad se vratim kući kačim listinge.

offline
  • Zanimam se ;)
  • Pridružio: 30 Jul 2005
  • Poruke: 686
  • Gde živiš: Teslić

Koji je ruter u pitanju, probaj ući u podešavanja preko laptopa.

offline
  • Senor  Male
  • Ugledni građanin
  • Uroš Stegić
  • Pridružio: 19 Jul 2006
  • Poruke: 308
  • Gde živiš: Pančevo

TP Link TL-WR3400, Ne znam da li mogu da uđem na podešavanja router-a pomoću wireless-a na standardan način (192.168.0.1) jer to ne daje rezultate. Sa ubuntu live sam probao da se konektujem i ne ide. Mislim da više to nije do sistema, tako da ne kačim fajlove bez potrebe, ali ako mislite da ipak treba uradiću to.

offline
  • Uroš Ilić
  • dr stom.
  • Pridružio: 08 Jul 2006
  • Poruke: 2181
  • Gde živiš: Beograd

192.168.1.1 je standardni nacin

offline
  • rank  Male
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 30 Avg 2010
  • Poruke: 329
  • Gde živiš: Tu negde u okolini

Kao sto ti rece hazmaju, adress ti je 192.168.1.1
Naravno to i stavi za getaway
nakon toga proveri i resolv, i stavi nameserver koji si i pre koristio i radilo ti ok

Primer:
Recimo umesto 192.168.0.2, za eth0 postavi 192.168.1.20
netmask i broadcast po default ostavi, sto bi bilo netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.0.255
getaway kao sto rekosmo 192.168.1.1

U resolv nameserver stavi recimo Turski 193.140.100.210

Restart i probaj

offline
  • Senor  Male
  • Ugledni građanin
  • Uroš Stegić
  • Pridružio: 19 Jul 2006
  • Poruke: 308
  • Gde živiš: Pančevo

Napisano: 15 Apr 2011 0:04

Tek sada sam imao vremena da se bakćem sa time. Jel si mislio da menjam podešavanja rutera ili podešavanja konekcije? Restart sistema nije pomogao (kao što sam i pretpostavio). Isti taj kabal sam stavio sad u laptop i sve super radi. Restartovao sam opet ruter, ali ništa... Pada mi na pamet da mi je crkla mrežna karta (integrisana), To bi značilo da ili kupujem novu matičnu ili mrežnu kartu. Komp je nov, imam ga manje od pola godine, mislim da je kupljen negde u decembru 2010... Sa laptopom pristupim ruteru bez problema, ali sa kompa ni ti ne ide. Jel mi treba validna konekcija da bih otišao na 192.168.1.1?

Dopuna: 15 Apr 2011 0:05

Very Happy Na početku poruke sam rekao restart sistema, mislio sam na reinstall Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 724 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 5 sakrivenih i 671 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, alex1974, amaterSRB, arh_sabros, Arhiv, blue2, Bogoslov, branko87, Crvena Petokraka, cvrle312, dekao, Djole, Drug pukovnik, dskrlec33, Dusan Medojevic, dusanjagodic88, Dusko Nikolin, Dzoni Stek, dzoni25, Filip Marinković, Gargantua2, girici, helen1, Ingrutin, kljift, kuntalo, Megapurpletv, messerschmitt, novator, Novi2, proka89, renoje2, robytz, Rote Baron, rovac, sakota79, sekretar, shone34, SlobaBgd, SOVO515, srbi, Srki94, vathra, Viceroy2, VJ, zeljko71, zgoljo, |_MeD_|