Problem sa Nokia 5230

Problem sa Nokia 5230

offline
  • Pridružio: 09 Dec 2010
  • Poruke: 51

Pozdrav svim clanovima foruma Smile
Imam jedan problem sa mobilnim telefonom, u pitanju je Nokia 5230, koji nece da mi se upali. A evo sta se sve desilo; na racunaru imam instaliran program Noika Ovi Suite i preko njega vrsim instalaciju nekih stvari koje su mi potrebne. Posto mi se desilo da mi racunar nece primiti ni telefon, uvidio sam da trebam taj program Upload-ovati, i to sam u uradio.
Kada sam zavrsio sa tim situacija se vratila na dobro, spojio sam telefon sa racunarom preko USB cablom i radilo je.
Iz nepoznatih razloga ( iz znatizelje ili ne znam ni ja zbog cega ) upload-ovao sam i tel i izbacilo mi je mogucnost kao besblatne navigacije i ja sam to oznacio pa reko da vidim sta ce biti, jer mi to treba. Medjutim, to je krenulo instalirati i cekao sam neko vrijeme. Izbacilo mi je da ne smijem prekidati vezu izmedju tel. i racunara i bilo je sve ok dok ja nisam onako slucajno pogledao na tel. i pokusao da ga odkljucam. Tom prilikom nije se nista desilo, telefon nije reagovao. Posle se upalilo osvjetljenje na telefonu i nista takodje nije reagovao na dodire dugmadi.
Posto sam uvidio da je ta "instalacija" stala (zablokirala) ja sam prekinuo vezu telefona sa racunarom.
Htio sam upaliti tel. i vidio sam da ne moze..
Da li nek mozda zna u cemu i oko cega se desio problem?? Da li ovo ima ikakve veze sa OS telefona i da li se to moze odkloniti??
Hvala vam unapred! Ziveli



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • oblak  Male
  • Legendarni građanin
  • Glavni moderator foruma Mobilni telefoni
  • LEBE KISELI
  • Pridružio: 14 Feb 2005
  • Poruke: 6355

Nokija u poslednje vreme ima jako puno problema sa update-om svojih telefona, ako te raduje nisi jedini koji ima takav problem, ponudjena navigacije je verovatno mogla da radi samo sa novijom verzijom firmware-a (sistema na telefonu) posto si ti to sve prihvatio krenuo je flash telefona, koji je "pukao" i sistem na telefonu je bio delimicno instaliran ostalo je pola novih pola starih fajlova. Takav sistem ne moze da se "buta" tj. da se ucita.
Resenje za tvoj problem je flash u nekom od servisa na tzv. BOX-u i ucitavanju softvera u telefon preko njega, ti vise nista ne mozes da uradis...
Pre bilo kakvog flesovanja pozeljno je uraditi sledece:
-NAPRAVITI BEKAP (slike, muzika, video, sms, imenik podesavanja APN-ovi i sl.)
-BATERIJU NAPUNITI DO KRAJA (na android telefonima ovo je IZUZETNO VAZNO zbog kalibracije baterije)
-TELEFON RESETOVATI NA FABRICKO STANJE (brisu se dodatni programi, podesavanja, i razne brljotine koje su ti isti programi napravil, takodje i usled samog rada sistema dolazi do "stvaranja" bagova i gluposti)
-IZVADITI DODATNU MEMORISKU KARTICU I SIM KARTICU (Stariji telefoni SE i NokLa su trazile SIM jer u postupku flesovanja su definisali mrezna podesavanja)
-IZVADITI BATERIJU IZ UREDJAJA NA 5-10 MINUTA (Nije obavezan korak ,ali je koristan narocito na android uredjajima)
-RACUNAR SA KOJEG RADIS FLES TREBA DA BUDE STO "CISTIJI" (noviji OS, bez FW-a i Antivirusa, bez USB uredjaja (stampac, fles, skener i sl.) pozeljno je da tastatura i mis budu PS2, a ne USB)
-NAJNOVIJI SOFTVER PROIZVODJACA ili DRAJVER ZA TELEFON (ako flesujes kros Pc suite, Kies, PC Companion i sl. ako se koristi servisni softver (Odin, Feniks itd.) treba naci verziju koja "RADI" Smile )
-STABILNU INTERNET VEZU (vecina telefona prvo "skine" update pa ga flesuje sa racunara, medjutim da ne bi doslo do "kvarenja" fajla treba da imate jaku i stabilnu vezu)
-LAPTOP ILI DESK RACUNAR SA UPS-om (za ovo ne treba neko posebno objasnjenje, ako nestane struje u toku flesovanja telefon ce da bude cigla Mr. Green ...).
-ORIGINAL-ni kabal (Iako su mini USB-ovi svi isti i mogu da se svi ukljuce u svaki uredjaj ima slucajeva da se telefoni nece da se zakace za komp. sa drugim kablom (nokiJa -Samsung npr.)).
-PRCITATI PREDNOSTI I MANE NOVOG SISTEMA U ODNOSU NA STARI (Mnogi noviji sistemi popravljaju greske ali ne dogadja se cesto da prave nove bug-ove kojih nije bilo na starijim verzijama Mr. Green, vracanje sistema ili downgrade je uvek jako komplikovan (fabricki softver) i slozen proces).

Iako je tvoj problem jasan, nije lose da imas sve ovo u vidu kada kreces u fles telefona jer to nije uvek next>next>next... Ziveli



offline
  • Pridružio: 09 Dec 2010
  • Poruke: 51

Hvala ti puno. Mada sam ja odnio telefon danas do lika koji se bavi popravkom, pa vidjecemo sta ce uspjeti. Na prvi pogled ovo sto si mi sve naveo cini se dosta komplikovani i nejasno, jer se nisam nika sretao sa ovim i nisam dovoljno upoznat.
Ali u svakom slucaju hvala ti mnogo. Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1382 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 7 sakrivenih i 1344 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Asparagus, babaroga, Bobrock1, BSD, darkangel, debeli, DonRumataEstorski, Dorcolac, DPera, galijot, gasha, Georgius, hologram, jackreacher011011, Karla, kjkszpj, kuntalo, Lukaaa, milimoj, milos.cbr, opt1, pein, procesor, raptorsi, Skywhaler, SlaKoj, Srle993, TheBeastOfMG, Toper, voja64