New Wave - "Novi Talas"

New Wave - "Novi Talas"

offline
  • Pridružio: 12 Okt 2010
  • Poruke: 10794

Novi talas (poznat i kao Novi val, engl. Nev Wave) je muzički žanr koji je postojao od kraja '70- ih do polovine '80- ih godina 20. veka. Nastao je iz pank roka kao reakcija na popularnu muziku iz 1970- ih. U novom talasu su prisutni i uticaji stilova rokenrola pre hipi vremena, regea, pauer popa, mod potkulture, elektronske muzike, diska, fanka itd. Često se smatra komercijalniji i popularnijom vrstom panka.


Novi talas u Velikoj Britaniji i SAD

Naziv "Novi talas" rethodno je korišćen za sastav avangardnih francuskih režisera šezdesetih godina. U Velikoj Britaniji 1976. godine u novom ga je značenju prvi koristio Malcolm McLaren, menadžer pank sastava Sex Pistols, kao alternativni naziv za punk.
Približno u isto vreme u SAD Seymour Stein jedan od osnivača izdavačke kuće Sire Records tražio je marketinški naziv za nove izvođače poput The Ramones, Talking Heads, Patti Smith, Television i druge okupljene oko njujorškog kluba CBGB. Želeći se distancirati od punka kako bi osigurao radijski prostor za svoje izvođače smislio je ime "Novi talas". "Punk je bio sjajna stvar za neke ljude , ali punk je takođe bio ružna reč za neke druge ljude " , rekao je Stein.
Uskoro su na američkim radio stanicama počeli koristit Steinov naziv da bi opisali novu muziku drugačiju od punka, koja je s punkom ipak delila iste principe i ideale . " Novi talas " nešto kasnije opisuje muziku utemeljenu na sintesajzerima i bazičnom pop zvuku kao onog sastava Ultravox, Spandau Ballet i Human League. Naziv post punk skovan je da opiše novotalasne sastave manje sklone pop zvuku poput Gang of Four, Joy Division, Siouxsie & the Banshees.
Početkom osamdesetih godina (1. avgusta 1981.) Novi talas dobija dodatni zamah pokretanjem kablovske televizije MTV koja je nameravala da emituju muzičke spotove 24 sata na dan . Nastojeći da obezbedi dovoljno programskog sadržaja MTV jeftino kupuje prava na video snimke mnogih , uglavnom manje poznatih novotalasnih sastava kao Culture Club, Adam Ant, Talk Talk ili A Flock of Seagulls i bez prestanka ih emituje.


NOVI TALAS U JUGOSLAVIJI


Novi talas u Srbiji

Javio se nešto poslije nego u Hrvatskoj. Sredinom 1978. godine u Novom Sadu osniva se "Pekinška patka", a tokom 1979. i početkom 1980. godine u Beogradu su osnovani "Šarlo akrobata" i "Električni orgazam" , "Idoli" te koji će vrlo brzo hitom "Maljčiki" postati popularni u čitavoj državi. "Idoli", "Šarlo akrobata" i "Električni orgazam" pre objave samostalnih ploča objavili su zajednički album "Paket aranžman" koji će u retrospektivi biti proglašen antologijskim.
Mnogi su srpski (Pekinška patka , Šarlo akrobata , Idoli i drugi) priliku za prve prave koncerte dobili na Omladinskom festivalu u Subotici, takođe u organizaciji službenih tela socijalističke omladine.
Slično Velikoj Britaniji i SAD, novi talas u Srbiji je u prvoj trećini 1980- ih počeo gubiti snagu. Neke od grupa kao Električni orgazam, okreću se čistom rock zvuku, Šarlo akrobata prestaje s radom.
Pojavljuju se i novi muzički žanrovi poput novog romantizma i post punka , te istiskuju novi talas u potpunosti s muzičke.


Novi talas u Hrvatskoj

Novi talas se je u Hrvatskoj pojavio tokom 1977. godine. U medijima i publicistici se kao i u Velikoj Britaniji i SAD prvobitno probio naziv "punk".
U ondašnjoj su Hrvatskoj postojala dva jaka žarišta : Rijeka i Zagreb. U Rijeci su osnovani sastavi Paraf, Termiti, Mrtvi kanal, a u Zagrebu Prljavo kazalište, Haustor, Azra, Parlament, Patrola, Zvezde, u Vrbovcu Stidljiva ljubičica te u Puli sastav Problemi. Iz Azrine prve postave posle nastao Film koji je takođe bio delom ovog pravca. Nešto kasnije, osnovan je zagrebačko - riječki sastav Ksenia.
Godine 1979. Prljavo kazalište, prvi od novotalasnih sastava objavljuju album, a 1980. i 1981. godine prve albume snimiće i ostali sastavi novog talasa. Neki od hrvatskih sastava su se ovom talasu pridružili kroz jedan svoj album. Parni valjak je to učinio albumom "Vruće igre" 1980. godine, Aerodrom svojim drugim albumom Tango Bango 1981. godine. Iako su svoj prvi album snimili u zalaznim godinama novog talasa, zagrebački Animatori takođe pripadaju ovom pravcu. Delom ovog talasa smatra se početni period slovenskog - hrvatskog sastava (Ljubljana - Beograd) Borghesia .
1980. je godine slovenačka izdavačka kuća ZKP RTLJ objavila kompilacijski album Novi Punk Val koji je obuhvatio hrvatsku i slovenačku punk scenu . Od hrvatskih izvođača našli su se Prljavo kazalište, Parafi i Termiti.


Novi talas u Sloveniji

U Ljubljani se javlja kao i u Hrvatskoj, otprilike u isto vreme sastav Pankrti.
Slično kako i u Velikoj Britaniji i SAD, novi talas u Sloveniji, u prvoj trećini 1980-ih je počeo gubiti snagu.


Novi talas u BiH

Nije imao pravog predstavnika. Jedno je vreme Bijelo dugme skrenuo sa svog zvuka i prešao na zvuk blizak novom talasu. Kao svojevrstan odgovor na punk i novi val popularan postaje sarajevski novi primitivizam i sastavi Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović, Plavi orkestar i Crvena jabuka.
Pojavljuju se i novi muzički žanrovi poput novog romantizma i post punka, te potiskuju novi talas u potpunosti s muzičke scene u BiH.

Predstavnici:
Adam and the Ants
Bow Wow Wow
Blondie
Boomtown Rats
The Cars
China Crisis
Culture Club
The B-52's
Devo
Duran Duran
Echo & the Bunnymen
Elvis Costello
Eurythmics
The Go-Go's
Nina Hagen
Billy Idol
Joe Jackson
The Jam
Japan
Joy Division
The Knack
Annabel Lamb
Lene Lovich
Madness - nakon prvog albuma
Martha and the Muffins
Men at Work
Mental as Anything
Modern English
Hazel O'Connor
New Order
Plastic Bertrand
Psychedelic Furs
Radio Stars
Reeperbahn
The Runaways
The Police
Ramones
The Selecter - nakon prvog albuma
The Special AKA
The Specials - nakon prvog albuma
Tears for Fears
Talking Heads
Tears for Fears
Television
The The
Tom Tom Club
Wall of Voodo
Ultravox

Domaći predstavnici "Novog talasa":

Iz SR Slovenije:
Berlinski zid (Ljubljana)
Buldožer (Ljubljana)
Grupa 92 (Ljubljana)
Lačni Franc (Maribor)
Otroci socijalizma (Ljubljana)
Pankrti (Ljubljana)

Iz SR Hrvatske:
Aerodrom (Zagreb) - samo album Tango bango
Animatori (Slavonski Brod)
Azra (Zagreb)
Film (Zagreb)
Haustor (Zagreb)
Mrtvi kanal (Rijeka)
Paraf (Rijeka)
Parlament (Zagreb)
Parni valjak (Zagreb) - samo album Vruće igre
Patrola (Zagreb)
Prljavo kazalište (Zagreb) - nekoliko albuma uklj. Crno bijeli svijet
Stidljiva ljubičica (Vrbovec)
Termiti (Rijeka)
Zvijezde (Zagreb)
Ksenija (Rijeka/Zagreb) - prvi period

Iz SR Srbije:
Bezobrazno zeleno (Beograd) - prvi period
Bulevar (Beograd)
Defektno efektni (Beograd)
Čista proza (Novi Sad)
Ekatarina Velika (Beograd)
Električni orgazam (Beograd)
Idoli (Beograd)
Kontraritam (Novi Sad)
La strada (Novi Sad)
Laboratorija zvuka (Novi Sad)
Luna (Novi Sad)
Pekinška patka (Novi Sad)
Pasta ZZ (Beograd)
Petar i zli vuci (Beograd)
Piloti (Beograd) - prvi period
Profili profili (Beograd)
Radnička kontrola (Beograd)
Šarlo akrobata (Beograd)
TV moroni (Beograd)
Urbana gerila (Beograd)
U škripcu (Beograd) - prvi period
Via Talas (Beograd)
Zana (Beograd) - samo prvi album

Iz SR Bosne i Hercegovine
Bijelo dugme (Sarajevo) - samo album Doživjeti stotu
Iz SR Makedonije:
Cilindar (Skoplje)
Tokmu taka (Skoplje)
Usta na usta (Skoplje)

Izvori:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Novi_val_u_Hrvatskoj
http://hr.wikipedia.org/wiki/Novi_val
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0.....0%B0%D1%81
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Wave_musicRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Maj 2005
  • Poruke: 5224
  • Gde živiš: Oslo

http://en.wikipedia.org/wiki/Artisti%C4%8Dka_radna_akcija
Album, ustvari kompilacija, koja ja uvela Jugoslaviju u novi talas... po mom skromnom misljenju WinkKo je trenutno na forumu
 

Ukupno su 568 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 563 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: RiV, suton, Trpe Grozni, 18101