Potreban pravni savet - Snaga UG, inicijative, ...

Potreban pravni savet - Snaga UG, inicijative, ...

offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Napisano: 30 Jan 2010 15:20

Žitelji naselja u kome i ja živim konstantno trpe teror gradskog prevoza. U pitanju je Niš Ekspres - tuga, jad, čemer i žalost.

Nedolasci, oogromna kašnjenja, bezobrazluk, neljubaznost...

Pre godinu dana vozio je privatnik, pa je od tada ponovo došao Niš Ekspres.

Pitanje :

Na koji način, kojom pravnom formom (udruženjem) imamo najveće šanse (snage) da delujemo, kako bismo promenili prevoznika.

Nisam mnogo upućen u oblike građanskog udruživanja, pa molim pomoć.

Takođe me zanima, ako bi neko imao ideju na koja vrata da se kuca? Znači, poslali bismo i gradonačelniku, i predsedniku skupštine, medijima, ali ko je taj koji odlučuje o ovom pitanju? Ima li neko ideju?

Koliko potpisa ima neku pravnu snagu?

Hvala vam unapred

Smile

Dopuna: 30 Jan 2010 15:33

Ima li ovo nekog značaja? Koliko vidim, to tek kasnije dolazi na red.

http://www.ombudsman.rs/index.php/lang-sr/prituzbaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • tuzor  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Sep 2007
 • Poruke: 4115
 • Gde živiš: U Kraljevstvu duha

Mislim da je od načina delovanja u smislu udruživanja važnija suština delovanja. Ona se sastoji u izradi pravog akta, koji bi se dostavio na pravu adresu.

U konkretnom slučaju, sigurno postoji neka odluka koja reguliše uslove i način poveravanja prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju, najverovatnije na osnovu konkursa. Odluku je donela skupština grada, na osnovu predloga utvrđenog od strane ovlašćenog predlagača (sada je to gradsko, odnosno opštinsko veće). Na osnovu te odluke i raspisanog oglasa, nadležni organ grada donosi akt o izboru prevoznika, kome se kasnije dodeljuju određene linije u prevozu, i sa kojim se sklapa ugovor. Prevoznik na osnovu odluke i ugovora ima sasvim određene obaveze.

Pošto je gradonačelnik (predsednik opštine) ujedno i predsednik gradskog (opštinskog) veća, a najverovatnije da donosi i akt o izboru prevoznika, potrebno je njemu uputiti dopis, odnosno zahtev. Preporučljivo je dostaviti isti zahtev i njemu, i organu (odeljenju) gradske (opštinske) uprave nadležnom za komunalne poslove. U slučaju Niša, postoji više uprava (nije obrazovana jedna uprava, kao jedinstven organ). Pogledao sam na Netu, i mislim da je nadležna ova uprava:
http://www.ni.rs/ukdes.html

Pogotovo zato što u svojoj nadležnosti, uz ostalo, ima i sledeće:
Citat:* припрема нацрта уговора за обављање поверених комуналних делатности;
* послови техничког регулисања и управљања саобраћаја и стационирани саобраћај,
* послови јавног превоза,
* правни и економски послови у области саобраћаја


Svakako da zahtev u obliku peticije, ili u čijem je prilogu peticija potpisana od "respektabilnog" broja građana, ima svoju težinu. U ovo vreme "transparentnosti", još više bi dobila na težini objavljivanjem vesti ili članka o sadržaju zahteva/peticije. Ovo baš i nema mnogo veze sa pravom, ali pišem iz ličnog iskustva. Wink

Dopis, odnosno pritužba zaštitniku građana piše se posle neuspelog obraćanja nadležnom organu. Dakle, prvo se obratiti gradonačelniku (time i gradskom veću) i Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj.

Kraći put se odnosi na zahtev Saobraćajnoj inspekciji, koja je pri Odseku inspekcije za puteve i saobraćajne inspekcije (unutar Uprave za imovinu i inspekcijske poslove - oblast: Inspekcijski poslovi). U zahtevu/prijavi navelo bi se nepropisno postupanje prevoznika, a Saobraćajna inspekcija ima zakonsku obavezu postupanja (sprovođenja nadzora) u sasvim određenom (kratkom) roku, nakon čega donosi odgovarajući akt, na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja.
http://www.ni.rs/uiiip.html

Citat:Саобраћајна инспекција обавља следеће послове:

Врши контролу градског и приградског превоза путника,
Врши контролу ванлинијског превоза ствари и путника,
Врши контролу превоза за сопствене потребе,
Врши контролу ауто-такси превоза,
Утврђује испуњеност услова за обављање ауто-такси превоза,
Доноси решења о испуњености услова за обављање ауто-такси превоза,
Забрањује превоз и употребу саобраћајних средстава, ако се исти обавља супротно прописима,
Искључује возило, одузима саобраћајну дозволу и регистарске таблице уколико се јавни превоз, односно превоз за сопствене потребе обавља противно одредбама закона, и
Подноси прекршајне пријава када утврди повреду прописа из Закона и одлука донетих на основу Закона и предузима друге законом прописане мере.offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Neizmerno hvala na detaljnim i korisnim uputstvima i smernicama.

Javljam sta smo uradili, i gde bude zapelo Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 571 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 566 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: dekir, dragoljub11987, Konda, nik8282