Zastarevanje plaćanja poreza

1

Zastarevanje plaćanja poreza

offline
 • PHP programer
 • Pridružio: 26 Okt 2007
 • Poruke: 1064
 • Gde živiš: u Apache

Pozdrav pravnici,

Moj drug je do 2002. imao neki str. komision,a iz nekih razloga,stavio firmu u stanje mirovanja na period od 6 meseci..Nakon isteka tog perioda nije nastavio sa radom,a njegov knjigovođa mu nije rekao da se posle statusa stanja mirovanja firma automatski aktivira...

2003. je dobio napismeno potraživanja za doprinose za socijalno osiguranje i porez na dohodak građana od opštine Vračar.

Pitanje je:

Da li ti porezi na dohodak i socijalno zastarevaju posle 5 ili 10 godina?

Jedan advokat mu je rekao da zastarevaju posle 5 godina i da bi trebalo da napišu kao neku žalbu zbog zastarevanja.Još mu je rekao da je procedura sledeća.Napiše se ta žalba koju poresko odmah odbaci,da bi zatim usledila nova žalba koja ide na sud,ali ne u smislu parničenja i ročišta,nego sud jednom razmatra i donese presudu...

Uh,nadam se da sam bio jasan...

Hvala unapred. ZagrljajRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Ovo kaže Zakon o obligacionim odnosima:

Potražvanja utvrđena pred sudom ili drugim nadležnim organima
Član 379
(1) Sva potraživanja koja su utvrđena pravnosnažnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog organa, ili poravnanjem pred sudom ili drugim nadležnim organom, zastarevaju za deset godina, pa i ona za koja zakon inače predviđa kraći rok zastarelosti.
(2) Međutim, sva povremena potraživanja koja proističu iz takvih odluka ili poravnanja i dospevaju ubuduće, zastarevaju u roku predviđenom za zastarelost povremenih potraživanja.

E sada me jedino zeza stav 2 ovog člana. Iz njega bi slijedilo ovo:
Povremena potraživanja
Član 372
(1) Potraživanja povremenih davanja koja dospevaju godišnje ili u kraćim određenim razmacima vremena (povremena potraživanja), pa bilo da se radi o sporednim povremenim potraživanjima, kao što je potraživanje kamata, bilo da se radi o takvim povremenim potraživanjima u kojima se iscrpljuje samo pravo, kao što je potraživanje izdržavanja, zastarevaju za tri godine od dospelosti svakog pojedinog davanja.
(2) Isto važi za anuitete kojima se u jednakim unapred određenim povremenim iznosima otplaćuju glavnica i kamate, ali ne važi za otplate u obrocima i druga delimična ispunjenja.

Moje mišljenje je da zastarijevaju u roku od 10 godina.

gfactory ::Još mu je rekao da je procedura sledeća.Napiše se ta žalba koju poresko odmah odbaci,da bi zatim usledila nova žalba koja ide na sud,ali ne u smislu parničenja i ročišta,nego sud jednom razmatra i donese presudu...
Ili ti nisi dobro shvatio i objasnio, ili advokat ti pogrešno rekao. Zivelioffline
 • PHP programer
 • Pridružio: 26 Okt 2007
 • Poruke: 1064
 • Gde živiš: u Apache

Znači,u konkretnom slučaju,predmet ne zastareva 10 godina ako sam dobro shvatio...

Za ono zadnje,
Advokat je mislio da zastareva za 5 godina,te bi u tom slučaju prigovor/žalba i imala nekog smisla..

Hvala puno grbe.. Zagrljaj

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Ja mislim da je 10 godina, kao što sam i boldovao. Ali ako to posmatramo kao povremena davanja (potraživanja) onda ide 3 godine. E sada se zavisi kako će neki činovniku Poreskoj upravi to da protumači. Nadam se da će još neko do kolega dati svoj sud.

PS. Ne znam da li je u Srbiji ali u Crnoj Gori ako se utaji ( ne plati ) iznos doprinosa u visini preko 1000eura zalazi se u zonu krivičnog djela. Ne znam zašto sam ovo sada naveo, ali možda nekome nekada i bude od koristi.

offline
 • Pridružio: 29 Jan 2009
 • Poruke: 488
 • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

grbe ::Ja mislim da je 10 godina, kao što sam i boldovao. Ali ako to posmatramo kao povremena davanja (potraživanja) onda ide 3 godine. E sada se zavisi kako će neki činovniku Poreskoj upravi to da protumači. Nadam se da će još neko do kolega dati svoj sud.

PS. Ne znam da li je u Srbiji ali u Crnoj Gori ako se utaji ( ne plati ) iznos doprinosa u visini preko 1000eura zalazi se u zonu krivičnog djela. Ne znam zašto sam ovo sada naveo, ali možda nekome nekada i bude od koristi.


Sorry, ali socijalni doprinosi nikada ne zastarevaju! Izričito napisano u poreskim zakonima! To što je radnja bila u stanju mirovanja 6 meseci, imalo je uticaja samo na to da mu za tih 6 meseci ne teku obaveze na ime poreza na dohodak, ali su mu tekle obaveze na ime doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Nedavno je donet nov Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, čijim su odredbama regulisani i rokovi zastarelosti kontrole, utvrđivanja i NAPLATE javnih prihoda (svakolikih poreza, doprinosa...). Nije me interesovalo da proverim jesu li se menjali rokovi zastarevanja tih obaveza, stoga sada ne navodim nikakve podatke na tu temu. Poreski obveznici nisu u obligacionom odnosu sa državom, već potpadaju pod ius cogens, prinudno pravo države, stoga se na davanja prema državi po bilo kom osnovu ne primenjuju rokovi zastarelosti iz Zakona o obligacionim odnosima, već posebni rokovi zastarelosti iz posebnih zakona (Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji):
Ako ne obračunate i ne platite socijalne dorinose (glavni dug, bez kamate), ako ih lepo sakrijete ili ti utajite i to u iznosu od preko 150.000.din. vi onda ,ako živite u Srbiji , činite krivično delo!

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 3403

Hvala ti nevena nevene. I mislio sam da ne zastarijevaju, ali mi nije na pamet palo da je to regulisan poreskim zakonima, već ZOO. Zato sam stavio 10 godina.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2012
 • Poruke: 2

Поздрав свима,
Мајка ми је од деде наследила стан али и порез на имовину у износу од 51,650 динара који на жалост уопште није плаћао. Да ли неко зна да ли се тај цео износ мора платити или постоји нека застарелост у овом случају или нека друга ,,рупа у закону,, да се може избећи цела сума. Унапред захвалан!!!!!!!

offline
 • Pridružio: 07 Sep 2012
 • Poruke: 172

u vezi placanja poreza na imovinu,tek po okoncanju ostavinske rasprave po pravosnaznosti sudske presude nastaje poreska obaveza.Clan 22 Zakona o poreskoj administraciji poresku obavezu preminulog lica ispunjavaju naslednici,u okviru vrednosti nasledjene imovine samo u slucaju prihvatanja nasledstva i jos nesto veoma bitno ako ostavilac nema naslednika ili se nijedan naslednik ne prihvati nasledstva ostavioceva poreska obaveza se otpisuje.Znaci u Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji ne postoji mogucnost zastarevanja.Sobzirom da ste naslednici ujedno ste prihvatili i poresku obavezu koja je proistekla iz nasledjenog stana.Ukoliko ne biste platili suocavate se sa cinjenicom da je na osnovu pravosnaznog resenja o nasledjivanju moguca prinudna naplata.Otpis kamate na porez nije moguc jer se otpis kamate samo primenjuje u dugovanju za elektricnu energiju,kao i za dugovanja po osnovu neplacenih doprinosa za poljoprivredu.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2012
 • Poruke: 2

Хвала ти Дарко на овим информацијама, био сам код једне адвокатице по овом питању и она ми је рекла да је период застаревања код пореза 5 година , али ето ово је друга прича погледаћу тај закон о пореској администрацији па ћу видети за даље....хвала ти у сваком случају. Поздрав!!!!!!

offline
 • Pridružio: 07 Sep 2012
 • Poruke: 172

Глава седма

ОСТАЛИ ОБЛИЦИ ПРЕСТАНКА ПОРЕСКОГ ДУГА

Застарелост права на утврђивање пореза и споредних пореских давања

Члан 114.
Право Пореске управе на утврђивање пореза и споредних пореских давања застарева за три године од дана када је застарелост почела да тече.

Ако порески обвезник не поднесе пореску пријаву, у складу са законом, као и у случају избегавања плаћања пореза и споредних пореских давања, право на утврђивање пореза и споредних пореских давања застарева за пет година од дана када је застарелост почела да тече.

Застарелост права на утврђивање пореза и споредних пореских давања почиње да тече од првог дана наредне године од године у којој је требало утврдити порез, односно споредно пореско давање.
Прекид рока застарелости

Члан 114д
Застарелост се прекида сваком радњом Пореске управе предузетом против пореског дужника у циљу утврђивања и наплате пореза и споредних пореских давања.

После прекида застарелост почиње тећи изнова, а време које је протекло пре прекида не рачуна се у законом одређени рок за застарелост.На питања застарелости покретања и вођења порескопрекршајног поступка и застарелости извршења казне и заштитне мере која нису уређена овим законом, сходно се примењују одредбе закона којим се уређује прекршајни поступак. Licno mislim da nije moguce izbeci placanje poreza s obzirom na iznos potrazivanja.U daljem postupku potrazivanja primenjuje se zakon o prekrsajima koji je usko vezan sa iznosom koji drzava treba da naplati po pitanju poreske obaveze.Zastarevanje se prekida podizanjem tužbe i svakom drugom poveriočevom radnjom preduzetom protiv dužnika pred sudom ili drugim nadležnim organom, u cilju utvrđivanja, obezbeđenja ili ostvarenja potraživanja.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 642 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 2 sakrivenih i 630 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bane san, BSD, draggan, Dzoni90, Hoegaarden, Japidson, kuntalo, kybonacci, MilosKop, Tas011