Izleti, pogotovu oni od par dana, mogu da se pretvore u pravu neprijatnu avanturu, ukoliko se desi da nasom nepaznjom dozvolimo da nam se pokvari hrana, zbog nemogucnosti cuvanja na hladnom. To se i meni desilo, tako da je prelepo isplaniran `ultra-low-budget` izlet na Dunavu postao prava nocna mora, koja je sve pokvarila, i znacajno povecala troskove, probila budzet, i sve u svemu, ucinila da nam sve "presedne"...
Ovo je u stvari uvod u jedno pitanje, kako u prirodi napraviti frizider, gde ce se lako kvarljive namirnice, poput mesa i sl. uspeti da sacuvaju od kvarenja par dana, kada su temperature oko 30 stepeni ili blizu te cifre.... Pokusao sam da nadjem resenje na netu, neka od resenja sam isprobao kod kuce, kako ne bi bilo neprijatnih iznenadjenja, ali ni jedno resenje nije ispunilo ocekivanja. Onda sam se setio necega, jos iz osnovne skole, sto je moja nastavnica predmeta "domacinstvo" (mozete misliti koliko je davno to bilo), demonstrirala u parkicu u blizini skole...
Secanje je popustilo, ali neki detalji su ostali zapamceni: koriste se dve ili tri posude, u jednoj od njih se ubace namirnice, a u druge dve ide obicna voda, i uz to se koristi samo malo kanapa i platno od krevetskog carsava, a cela ta "naprava" se okaci o neku granu, na promaji... Kompletna "caka" se sastojala u tome da se ono platno non stop vlazi, a fizika odradi ostalo, valjda
I, po secanju, mi deca, pili smo neverovatno ohladjenu limunadu iz te "tehnike", koja se ohladila i popila do kraja drugog spojenog casa domacinstva!!!
Po recima nastavnice, trebalo je samo povremeno dolivati vodu,kako bi sve funkcionisalo, a ako me secanje ne vara, tvrdila je da se namirnice mogu na taj nacin ohladiti do neverovatnih 3-4 stepena!!!
Da li se jos neko seca, do u detalja, kako sve to sloziti, da bi funkcionisalo?
Moze i neki drugi predlog, samo da nije sa rupom iznad koje se lozi vatra, to meni nije uspelo...
|