Lečenje i druženje

Lečenje i druženje

offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

U Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu otvoren klub za pacijente i osoblje
Lečenje i druženje
Beograd - U Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu juče je svečano otvoren renovirani klub kako bi pacijenti i zaposleni provodili više zajedničkog vremena, što može da pospeši lakše lečenje mentalnih bolesti.
Dušica Lečić-Toševski, direktorka Instituta, najavila je da će u klubu ponedeljkom raditi savetovalište za stare ljude, sredom za hronične psihijatrijske pacijente, ali da će postojati i dan za savetovanje adolescenata.
Renoviranje kluba površine oko 50 kvadrata, koji je pre tri godine otvoren i za pacijente, pomogla je opština Stari grad. Takođe, ova beogradska opština je poslednjih godina sa 85.000 evra pomogla različite projekte Instituta za mentalno zdravlje.
U renoviranom klubu ima deset drvenih stolova modernog dizajna, a u centralnom delu je plazma televizor, ispod kojeg je smeštena polica s petnaestak knjiga. Na zidove okrečene bež bojom stavljene su reprodukcije dela poznatih slikara, među kojima su Pikaso, Klimt i Mone, a s muzičkog aparata sve vreme se čuju tonovi klasične muzike. Pacijenti i osoblje Instituta u klubu mogu da popiju kafu po ceni od pet dinara, čaj od dva dinara, fantu ili koka-kolu za 10, a najskuplji je đus koji košta 25 dinara. Cena sendviča je 30 dinara.
Otvaranju kluba prisustvovali su i ministar zdravlja Tomica Milosavljević i Nevena Karanović, državni sekretar tog ministarstva. Ministar Milosavljević rekao je novinarima da je došao da popije kafu i na neformalno druženje s pacijentima, zaposlenima u Institutu i novinarima. Ipak, rekao je da se problemu mentalnog zdravlja ne pridaje dovoljno pažnje u medijima.
- Odgovornost za mentalno obolele građane treba svi da snose, jer jedino je psihijatrija u zajednici prava psihijatrija, a izolovanost nije način da se smanje patnje obolelih ljudi - rekao je ministar Milosavljević.
U Institutu za mentalno zdravlje trenutno ima 283 pacijenta, a od tog broja stalnih je trideset. Ustanova postoji već 44 godine i krajem decembra planira da, na četvrtom i petom spratu zgrade, otvori dnevnu bolnicu za adolescente. V. Dragić

http://www.danas.rs/20071129/hronika1.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1336 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 8 sakrivenih i 1304 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, babaroga, Cobi026, GandorCC, Georgius, Ivan001, JOntra, Litostroton, mile23, milutin134, MiroslavD, mrav pesadinac, nesa1962, ostoja, Posmatrac77OKB, ruma, S2M, sevenino, skvara, stegonosa, vandrej, vathra, Vlada1389, vladulns