Legionarska bolest u Srbiji (Niš)

Legionarska bolest u Srbiji (Niš)

offline
  • Rogi  Male
  • Mod u pemziji
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11687

Zaraženi sa sedmerca


Dijagnoza "legionarske bolesti" postavljena je kod 14 muškaraca koji su prisustvovali 21. Svetskom muškom šampionatu u rukometu u Hrvatskoj.
Svi oboleli dobili su instrukciju da se jave Institutu za tropske i infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, saopštilo je u sredu Ministarstvo zdravlja Srbije.
Odmah po dobijanju informacije od Svetske zdravstvene organizacije o pojavi legioneloze kod državljana Norveške po povratku iz Hrvatske, Institut "Dr Milan Jovanović Batut"započeo je epidemiološko istraživanje. Rukometni savez Srbije dostavio je podatke o svih 99 državljana Srbije koji su boravili u Poreču tokom šampionata, i nad svima je sproveden epidemiološki nadzor.
Legionarska bolest dijagnostikovana je kod 14 muškaraca, a jedan od njih je u sredu smešten u bolnicu zbog zapaljenja pluća. Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da je on u dobrom opštem stanju. Svi ostali imaju blagu kliničku sliku, koju karakterišu glavobolja,
malaksalost, povišena telesna temperatura, suv kašalj i bolovi u mišićima. Njima je savetovano kućno lečenje.
Niškim infektolozima javilo se osam pacijenata sa sumnjom da su prilikom boravka u Hrvatskoj zaraženi legionarskom bolešću, a kod dvojice je ustanovljen lakši oblik bolesti. Prof. dr Žarko Ranković, direktor Infektivne klinike KC Niš kaže da oni nemaju ozbiljnije simptome. Lakši oblik bolesti ima, saznajemo, Dejan Cakić, bivši potpredsednik Skupštine grada Niša i član UO Rukometnog saveza Srbije. Posle primljene terapije, Cakić se, na sreću, oseća dobro.
Državljani Srbije u Poreču su bili smešteni u tri hotela - Dijamant, Plava laguna - Molindrio, i Plava laguna - Parencium i obolelih ima iz sva tri hotela. Svi oboleli koristili su bazen i fitnes centar u Dijamantu. Ni kod jednog od 10 smeštenih u privatnim apartmanima nije dijagnostikovana legionarska bolest.



SIMPTOMI

Legionarsku bolest izaziva bakterija legionela. Obično se radi o zapaljenju pluća, ali u slučaju ovog oboljenja može doći do infekcije i drugih organa. Uzročnik je gram negativni aerobni bacil koji se najčešće nalazi u prirodi u stajaćoj vodi, dok se u civilizovanoj sredini može naći u vodi centralnog grejanja i sistemu za termoregulaciju prostorija. Bolest karakteriše povišena temperatura, a nakon inkubacije od dva dana, i malaksalost, ukočenost mišića, kašalj sa ponekad krvavim ispljuvkom.

Detaljnije i izvor: http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=137670




Bez lečenja – visok procenat smrtnosti

Krivac za nastanak legionarske bolesti je aerobni bacil koji se najčešće nalazi u prirodi, u stajaćoj vodi, dok se u civilizovanoj sredini može naći u vodi centralnog grejanja i sistemu za termoregulaciju prostorija. Ukoliko se ovakvi sistemi(kakvih ima u nekim bolnicama, hotelima, poslovnim centrima)ne održavaju redovno,postaju idealno mesto za razmnožavanje i širenje legionele. Bolest se javlja kod ljudi koji borave u istim prostorijama, a karakteriše se povišenom telesnom temperaturom, malaksalošću, umorom, ukočenošću mišića, kašljem i ponekad krvavim ispljuvkom. Bolest se leči antibioticima, a ukoliko se ne prepozna na vreme i ako pacijent ne uzima lekove smrtnost je velika – od 15 do 25 odsto.

– Legionarska bolest je prvi put otkrivena u Filadelfiji 1976. godine na Kongresu američkih vojnih veterana, legionara. Budući da bakterija zahvata respiratorne organe, kod nekog se, zavisno od imuniteta, može javiti blaga slika oboljenja, a kod nekog pneumonija. Sećam da je u bivšoj Jugoslaviji nekoliko puta dolazilo do pojave legionarske bolesti, kao što je bio slučaj u Makarskoj i Cavtatu – istakao je dr Veljko Đerković, epidemiolog beogradskog Zavoda za javno zdravlje.


Izvor i nastavak: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Legionarska-bolest-u-Srbiji.lt.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • MiB  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 17 Feb 2005
  • Poruke: 2547
  • Gde živiš: Nis, Srbija

Ova bolest se pojavljivala u jednoj od epizoda House M.D. ko bi reko da cu cuti da postoji i u Srbiji.



offline
  • Rogi  Male
  • Mod u pemziji
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11687

MiB ::Ova bolest se pojavljivala u jednoj od epizoda House M.D. ko bi reko da cu cuti da postoji i u Srbiji.

http://politedissent.com/archives/1220
http://politedissent.com/archives/1221

Mr. Green

offline
  • MRKY 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 22 Nov 2004
  • Poruke: 2138

Preko noći su postali legionari.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1090 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 5 sakrivenih i 1030 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: arsa, babaroga, bojank, bojanM84, BORUTUS, BraneS, brundo65, dankisha, Dannyboy, DeerHunter, djboj, Djokislav, Djokkinen, doklevise, Dorcolac, dragoljub11987, GandorCC, gorval, ikan, Istman, ivan979, jukeboxer, Klecaviks, kokodakalo, kovinacc, Kubovac, kunktator, kybonacci, lord sir giga, Luka Blažević, Lukaaa, mercedesamg, Metanoja, mgolub, milenko crazy north, Misirac, mkukoleca, oldtimer, opt1, pein, raptorsi, sap, sasa87, savaskytec, slonic_tonic, Stoilkovic, VJ, Vlad000, vladulns, voja64, wolverined4, Wrangler, zixmix, zlaya011, 79693