Samouki pronalazač

Samouki pronalazač

offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

PROKA S KARABURME

Samouki pronalazač Obrad Ristić decenijama rešava velike probleme malih ljudi, a za to je dobio samo diplome, medalje i košulju s kratkim rukavima

Biti pronalazač u zemlji Srbiji podjednako je isplativo kao prodavati led Eskimima. U svom skromnom stanu na beogradskoj Karaburmi u kome je izumeo na desetine praktičnih stvari, a od kojih je 17 zvanično priznao Savez za patente, Obrad Ristić ima samo hrpu diploma, medalja i maketa s brojnih izložbi i sajmova gde je izlagao, a živi od skromne penzije koju je za 35 godina kao vozač utovarivača zaradio u preduzeću „Beograd put". Doduše, jednom je i nagradu dobio, toliko da je sebe mogao da časti košuljom, ali samo s kratkim rukavima. Za onu s dugim nije bilo dovoljno novca.

Svi Obradovi pronalasci

1. Krevet za istezanje vratnih pršljenova - naručilac projekta je preminuo, a trenutno je zainteresovano nekoliko lekara iz privatnih ordinacija

2. Pokretni WC - jedan se koristi u preduzeću „Beograd put", za reprezentativni primerak dobio je 3.000 evra od Ministarstva za nauku i to je jedini novac koji je dobio od države

3. Dizalica za montažu i demontažu guma na teretnim vozilima na kopovima - ostao je kratkih rukava jer direktor Instituta nije hteo da popusti u pregovorima sa zainteresovanim preduzetnicima iz Francuske

4. Makaze za postavljanje ivičnjaka i klin za vađenje - napravio u vreme rada u „Beograd putu". Ovi izumi se i danas koriste, a on je u znak zahvalnosti dobio košulju s kratkim rukavima

5. Aparat protiv sudara vozova - iako sto posto siguran uređaj, niko od nadležnih nije bio zainteresovan

6. Složivi znak upozorenja, Prenosna sigurnosna barikada i Sigurnosna prikolica za obezbeđivanje radova na otvorenom putu - lako prenosivi znaci upozorenja su jedini pronalasci od kojih se ovajdio jer mu je gradski vodovod otkupio oko 80 kompleta

7. Pumpa za vađenje vode iz kopova - za ovaj izum trenutno zainteresovan REIK „Kolubara", ali za sada nije dobio konkretnu ponudu

8. Vetrenjača za pumpanje vode - čeka da udruženje lovaca iz Zrenjanina sakupi novac za ovaj projekat kojim bi napravili pojilišta za divljač koja u potrazi za vodom prelaze u Rumuniju

Kolege su ga zvale spasilac, jer im je svojim praktičnim izumima smanjio muke. Njegove makaze za postavljanje ivičnjaka, koje je napravio pre 30 godina i danas se koriste.

- Vadili smo stare kamene ivičnjake, jedan dugačak četiri metra, težak tonu. Razbijali ih kompresorima, ćuskijama podizali, macolama lomili. Za pet dana izvadili smo 100 metara i imali dve ozbiljne povrede. Vidim ja da ćemo na 14 kilometara imati hiljadu invalida. Napravim na utovarivaču makaze za postavljanje, a za vađenje zavarim prost klin na korpu utovarivača. Direktor mi dao nalog da mi to, što sam za noć smislio, u radionici naprave. Radnici puni sreće, odu u prvu kuću do gradilišta, kupe i ispeku prase. Nailazi direktor, pita šta slavimo, a oni kažu došao nam spasilac. Za jedan dan mogao sam da izvadim između 400 i 500 metara ivičnjaka, bez loma i kompresora - priča Obrad koji je tako preduzeću u to vreme uštedeo skoro dve milijarde dinara i upravo za to bio nagrađen onom košuljom.

Za svaki problem sa kojim se sretao tokom radnog staža, Obrad je tražio rešenje i uglavnom ga nalazio. Video je da znaci upozorenja koji se postavljaju u vreme radova na putu često nisu postavljeni kako treba ili ih kradu, pa se radnici dovijaju nasipanjem barikada od zemlje. On je osmislio tri patenta, zaštićena pod imenima Složivi znak upozorenja, Prenosna sigurnosna barikada i Sigurnosna prikolica za obezbeđivanje radova na otvorenom putu. Sva tri patenta bila su lako prenosiva, zaštićena od krađe, a ujedno dovoljno vidljiva za vozače. To su jedini izumi gde se Obrad iole ovajdio, Beogradski vodovod mu je otkupio oko 80 takvih kompleta. Svi njegovi ostali izumi ili su poklonjeni ili čame u improvizovanoj radionici na terasi stana.

Toalet budućnosti

Obrad je najponosniji na pokretni toalet, neophodan na gradilištima. Daleko praktičniji i lepši od plastičnih koji se koriste, Obradov toalet od rosfraja lako se čisti, prazni i postavlja. Ima sopstvene točkove, funkcioniše kao prikolica, a sadrži i umivaonik, rezervoar za vodu od 200 litara, kapacitet za fekalije od 400 litara. Samo jedan je u upotrebi koji je Obrad napravio, a za kog drugog nego za „Beograd put". Za usavršen model koji je bio prošle godine izložen na Sajmu pronalazaštva dobio je novac od Ministarstva za nauku. Te 3.000 evra bile su jedine pare koje je dobio od države.

- Za ove plastične klozete potrebna je dizalica da ih utovari i istovari, a pre nego što ih utovari mora da ih isprazni. Ovaj moj može da se zakači za bilo koji auto. Čak i ako je pun, poklopi se hermetički i neće kap da se prospe. A može da ga prazni čovek u belom odelu i da se ne isprlja. Može da se prazni u svaki kanalizacioni šaht. Takav jedan sam poklonio firmi. Direktor mi obećao da će da uzme 15 komada, a kad sam otišao kod njega da se dogovorimo, on poslao sekretaricu da me se otarasi - ogorčen je Obrad i kaže da se ništa nije promenilo u državi od vremena Tita, kada je nailazio na sve i svašta.

Nerazumni direktori

Napravio tako Obrad aparat protiv sudara vozova, kaže, prosto ali sigurno 100 posto. Ode u Komitet za saobraćaj, odakle ga pošalju u ŽTP, odatle u Institut „Mihajlo Pupin". Šetali ga „ko šahovsku figuru", i na kraju ga pošalju u DOZ „Dunav".

- Tamo neki direktor od 150 kila vrti se u fotelji. Zamolim ga da prikoči malo, da mu ispričam zašto sam došao. Ja mu sve lepo objasnim šta sam i kako sam napravio i kako to funkcioniše. On me pita šta postižem s tim, ja ga gledam. Kaže, njih to ne zanima uopšte, što više mrtvih njima bolje, kad jedan iz ulice pogine, cela ulica dođe po kasko, tako da para imaju toliko da sagrade ceo Beograd. Nisam mogao da verujem svojim ušima i tada sam shvatio da je ovo kod nas raspadnuti sistem.

Jednom zamalo da mu se posreći i da se „opari". Napravio je dizalicu za montažu i demontažu guma na teretnim vozilima na kopovima, a koja zamenjuje mukotrpan višednevni fizički posao. Videli to neki Francuzi i bili veoma zainteresovani da to otkupe, ali neko je morao da ga zastupa.

- Iza mene stane Institut kome su ovi iz Francuske poslali ponudu 80 miliona, a tvrdoglavi direktor tražio 100. Ja njemu kažem dajte mi 10, a vi uzmite 70 i ja sam prezadovoljan, ali ovaj nije hteo da odustane od svoje cifre i tako, jedno, drugo, treće pismo i Francuzi odustaše.

U sobi Obradovog stana stoji krevet za istezanje vratnih pršljenova koji je napravio na inicijativu jedne privatne ordinacije, ali vlasnik je umro pa nije imao ko da ga otkupi. Sada se za njega interesuje nekoliko lekara, ali Obrad kaže da više ni u šta ne veruje.

- Ja se više ničemu ne nadam. Kad mi pričaju, napravim promaju u ušima, na jedno uđe na drugo izađe - kaže samouki pronalazač koji je sve napravio bez nacrta, proračuna, matematičkih i hemijskih formula. Jer, kažu da su dobra rešenja uvek jednostavna. Ali, što bi rekao Kolumbo, treba se setiti.

Najpoznatiji srpski izumi 21. veka čame na tavanu ministarstva za dijasporu

Malo je onih koji znaju da su u potkrovlju Ministarstva za dijasporu izloženi mnogi zanimljivi pronalasci, koji iako praktični, nikada nisu upotrebljeni jer ni ostali srpski umovi, poput Obrada, nisu naišli na nekog ko bi imao sluha za njihove radove. Treći milenijum bio je posebno inspirativan za srpske pronalazače koji su se pozabavili rešavanjem mnogih problema svakodnevice. Ovo su samo neki od tih pronalazaka napravljenih od 2000. godine do danas.

Ranko Džuteski napravio je uređaj za zaštitu od neželjenih telefonskih poziva i nazvao ga „Selekt kol". Ovaj uređaj štiti vlasnika fiksnog telefona od nepoželjnih sagovornika i poziva. Uz pomoć ovog izuma, uspostavljanje veze sa vlasnikom moguće je samo ako posle pozvanog broja taj koji zove unese četvorocifrenu šifru.

Ako bi se u proizvodnju pustio izum Predraga Gojkovića, mnogim damama bi bilo olakšano negovanje kose. On je napravio češalj u koji se mogu sipati razne vrste losiona, ili slične tečnosti za negovanje kose, a konstrukcija je tako podešena da se istim, pored raščešljavanja može brzo i ravnomerno vlažiti kosa.

Snježana Rajačić se pozabavila usavršavanjem vodokotlića, revolucionarnog pronalaska koji je uvršten među 100 najvećih otkrića čovečanstva. Ona je izumela odsisni ventil ili kako ga je nazvala, zvono vodokotlića, čijom upotrebom se ostvaruje ušteda vode veća od 50 odsto i sprečava taloženje kamenca.

Miroslav Jevtić je napravio kućište za zaštitu personalnog računara koje pruža sveobuhvatnu zaštitu, uključujući monitor i komponente, od krađe, fizičkih oštećenja, udara, potresa, vibracija, izlivanja tečnosti, prašine, oštećenja prilikom transporta, sprečava neovlašćen pristup, onemogućava štetni uticaj spoljnjeg elektromagnetnog zračenja i smanjuje nivo buke.
MARIJA MAJSTOROVIĆ

http://www.pressonline.rs/vest.jsp?id=27578&sectionId=33



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Jun 2007
  • Poruke: 225

Stvarno za svaku pohvalu, ali dzaba kad mi ne umemo to da iskoristimo.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 691 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 686 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Milos82, panzerwaffe, TBF1D