Sosijete: Pet mlrd. evra pronevere

Sosijete: Pet mlrd. evra pronevere

offline
  • Rogi  Male
  • Mod u pemziji
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11687

Pariz -- Francuskoj banci Sosijete Ženeral jedan zaposleni bankar naneo je lažnim transakcijama novčanu štetu od 4,9 milijardi evra.


Tridesetogodišnji bankar Žerom Kervijel, koji trguje akcijama u Parizu, iskoristio je svoje znanje o kontrolnim mehanizmima i obavio više fiktivnih transakcija u svoju korist, piše Fajnenšel tajms. Pretpostavlja se da je u prevari, koja je kasno otkrivena, bilo saučesnika, ali za sada nema dodatnih informacija koje bi rasvetlile slučaj.

Prema informacijama FT-a, Kervijel se u Sosijete ženeralu zaposlio 2000. godine i trgovinom derivatima evropskih akcija počeo je da se bavi nakon tri godine rada u kompaniji. U zvaničnom saopštenju banke navodi se da je pronevera otkrivena tek u januaru, da je počinilac nakon razotkrivanja svih detalja priznao krivicu i da su njegovi nadređeni otpušteni.

Ekonomski analitičari sumnjaju da je Sosijete Ženeral tek sada utvrdila proneveru. Mnogi ne mogu da shvate kako je jedan trgovac mogao da obavi "tajnu transakciju" vrednu 4,9 milijardi evra, a da niko ništa nije znao o tome.

Pored pronevere francuska banka suočena je i sa krizom na američkom tržištu nekretnina te se planira i otpis od 2,5 milijardi evra, pa se procenjuje da će prihodi banke u 2007. zbog ovih poteškoća iznositi između 600 i 800 miliona evra, što je daleko manje od 2006. kada su iznosili 5,22 milijarde evra.

Banka Socijete ženeral se jutros povukla sa pariske berze, dok se situacija ne razjasni, a njeni predstavnici su saopštili da klijenti ne treba da paniče, jer u ovakvim slučajevima postoje mehanizmi za njihovu zaštitu, a ukoliko je potrebno, u pomoć prilaze i druge banke.

Druga francuska banka po tržišnoj kapitalizaciji je saopštila i da namerava da "prikupi 5,5 milijardi evra prodajom deonica, jer su pronevera i otpis dugova povezani sa hipotekarnim zajmovima oslabili kapital banke".

Cena akcija banke pala je za 4,1 odsto, na 79,08 evra, što je najniže od maja 2005. godine, čime je tržišna vrednost Sosiete Ženeral spala na 36 milijardi evra. Od početka godine deonice banke su skliznule za 20 procenata, pre svega zbog očekivanih daljih otpisa dugovanja. Takođe, uprava banke nije prihvatila ostavku koju je ponudio predsednik banke Daniel Boton.

Sosijete Ženeral banka je saopštila da je u protekla tri dana izvrsena dokapitalizacija od oko 5,5 milijardi evra. Dve velike međunarodne banke, J.P. Morgan i Morgan Stenli bili su garant ove operacije što govori o snazi i znacaju Sosijete Ženeral Grupe, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da su na taj način otklonjene posledice te pronevere i obezbeđeni uslovi za nastavak prosperitetnog razvoja cele Grupe.

"Sosijete Ženeral će nastaviti da štiti i brine o interesima svojih klijenata, a menadžment će obezbediti sve potrebne uslove da i ove godine Sosijete Ženeral nastavi sa dobrim rezultatima", tvrdi se u saopštenju.


Izvor: http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2008&am....._id=281958



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 771 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 1 sakriven i 757 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, drimer, ekser222, esx66, Istman, Kruger, Lazarus, mean_machine, nick79, operniki, panzerwaffe, vasa.93, VP6919