Srbija dobila solarnu elektranu

Srbija dobila solarnu elektranu

offline
  • Nomak_  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator foruma Astronomija
  • Pridružio: 23 Sep 2011
  • Poruke: 928
  • Gde živiš: Svoj Svet

Blace -- U selu Vrbovac, kod Blaca, počela je da radi prva solarna elektrana u Srbiji, snage 10 kilovata u vlasništvu TV mehaničara Dragoljuba Petrovića iz tog sela.
Elektrana je napravljena za osam meseci, a njena vrednost je 30.000 evra.

Petrović kaže da je na ideju da napravi solarnu elektranu došao razmišljajući u šta bi mogao da uloži svoju uštedjevinu.

"Proučavajući svetske tokove, odlučio sam se za elektranu, a prednost je bila zemljište na kojem je sagrađena a koje je u vlasništvu moje porodice", kazao je Petrović, preneo je portal "Južne vesti".

On kaže da kontrolu i održavanje sistema elektrane obavlja sam, a u planu mu je da njen kapcitet proši na 50 do 100 kilovata.

Trenutno se izvodi probna proizvodnja za EPS, a Petrović se nada da će uskoro sklopiti i ugovor sa EPS-om o prodaji kompletne proizvodnje električne energije. Mesečna dobit procenjena je na 400 do 500 evra.

Izvor : http://www.b92.rs/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&a....._id=591675



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 883 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 2 sakrivenih i 870 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: brundo65, cikadeda, draggan, Georgius, Kenanjoz, Krvava Devetka, milenko crazy north, opt1, pacika, sasa76, stalja