Zemlja guta selo

Zemlja guta selo

offline
  • Pridružio: 07 Avg 2005
  • Poruke: 400
  • Gde živiš: Zemun

ZEMLjA GUTA SELO
Ivana MIĆEVIĆ, 20. mart 2006

OTVORILA se moravska zemlja. Čitava sela trstenička zaputila se nizbrdo, ka Zapadnoj Moravi. Pomera se brdo, sa njim i kuće. Situacija najgora u Gornjoj Mali, najvišem delu sela Bogdanje, na obroncima Gledićkih planina. Stotinak kuća leži na klizištu. Neke su se same srušile. Druge su meštani sravnili sa zemljom da se ne bi srušile na ljude.
Komisija ide kroz selo i obeležava nakrivljene kuće - crvenim za hitno rušenje, žutim za iseljavanje. Zemlja se raspukla prvo u dvorištu Nebojše Radovića.
TUGA Kuća počela da klizi i puca, kažu, još pre 15 dana. Ispucao malter, rascepilo se dvorište. Sada je potpuno srušena, a polovina dvorišta zbog podzemnih voda propala dva metra u dubinu.
- Ovako nešto u našem selu ne pamte ni najstariji meštani - priseća se Nebojša Radojević. - Izneli smo sve što smo mogli, preneli u pomoćnu kuću, ali tu ćemo moći da budemo samo još koji dan. I ona tone kao "Titanik". Polako. Već se nakrivila. Propada u dubinu, a krenula je i nizbrdo.
Na vrhu sela situacija još gora. Od najviše tačke klizište krenulo u tri pravca. Lomi se zemlja ispod temelja. Propadaju bunari, štale, obori... Na najvišoj tački domaćinstvo Trajkovića. Stara kuća, koju su zidali Milica i Milisav, sravnjena sa zemljom. Pored nova, sinova, još odoleva. Nije pukla, ali ne znaju do kada će da izdrži.
- Ceo život ovde sam uložio. Nikada nisam otišao na more, u banju. Sve sam dao na domaćinstvo - kroz suze priča Milisav. - Prošle godine uveli smo i parno grejanje, da uživamo. Kada se samo setim od čega sam počeo. Sve smo žena i ja stvorili. Krenuli od nule i evo, u 72. godini, na nuli i završavamo.
NEVOLjE Preko puta Trajkovića istu muku muče i Đokići - Milena i Dragoljub. Nova kuća, do pola srušena, raspukli zidovi. Oni sede ispred, u dvorištu.
- Probudim se pre neko jutro, krenem napolje, ali ne mogu da izađem iz kuće. Srušilo se stepenište - priča Milena. - Najviše propada noću. Čuje se kao da drva puckaju u šporetu.
Iz domova svi izvlače stvari. Pakuju svaku sitnicu da ne bi otišla u nepovrat. Vade posuđe iz nakrivljenih vitrina, skidaju sklike sa naprslih zidova. Spakovane stvari nose kod rođaka u druga sela.
- Ma, neka odem i ja sa kućom, i onako sam sve u nju uložio. Gde ću pod stare dane - uzbuđeno govori Radmilo Đurić, dok njegovi ukućani pakuju stvari u kartonske kutije. I njihova kuća obeležena je kao opasna. Ne smeju više u nju da budu.
Već predveče selo je počelo da se prazni. Raštrkali se Bogdanjci po okolnim mestima: Medveđi, Velikoj Drenovi... Otišli kod rođaka, prijatelja, stoku odveli u zajedničke štale. Gornja Mala, avetinjski pusta. Tako će i ostati jer, procenili su stručnjaci, u njoj više nema života. Čudljiva priroda još će pomerati ova brda, za koja niko ne zna kada će se zaustaviti.


ĆUDLjIVA PRIRODA
SAMO je stoka predosetila da se nešto dešava - kaže Milica Trajković. - Uznemirile se krave, telad, svinje, pa i kokoške. Čudno su se ponašale. Nismo ni slutili šta nam se sprema. Bilo je ovde i zemljotresa, ali nam nijedan nije uništio kuće. Ovakvu nesreću nismo mogli da zamislimo.

BUBALO: POMOĆI ĆE DRŽAVA
SELO Bogdanje obišao je juče i Predrag Bubalo, ministar za privredu i privatizaciju. Vlada bi već danas trebalo da proglasi elementarnu nepogodu u ovom kraju.
- Moramo da pronađemo bezbednu lokaciju za zidanje, a država će dati novac da svi ovi ljudi dobiju nove kuće - obećao je juče Raka Radović, predsednik opštine Trstenik, koji je sa ministrom obišao Bogdanje. - Na ovom mestu nema života, niti zidanja u narednih 100 godina.


KRIV I ČOVEK
KAKO nam je objasnio geofizičar Dejan Vučković sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, "krivac" za mnoga klizišta je nagla urbanizacija kao i mnogobrojni novoizgrađeni objekti koji pritiskaju tlo.
- Posle postavljanja nove građevine, rastu pritisci na teren - objašnjava Vučković. - Deo podloge, koja do tada nije trpela opterećenje, počinje da klizi. To se dešava posebno u ovo doba godine, kada raste nivo podzemnih voda. Tu je i uticaj velikih saobraćajnica, jer se pored autoputeva u tlu značajno šire vibracije...
Vučković podseća i na velike toplovodne, vodovodne i kanalizacione instalacije čijom izgradnjom su nastali veliki ozidani podzemni tuneli, koji su presekli tokove kojima su se odlivale podzemne vode. Ta voda je morala da pronađe svoj put, stvarajući nova klizišta.
Kruševljani su imali dodatni maler: ove godine količina padavina bila je znatno veća nego što je uobičajeno, i zato su tamo krenula i veća klizišta.
Z. N.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&s.....2006-03-20

Dopuna: 23 Mar 2006 23:11

23. mart 2006. | 08:38 -> 16:48 | Izvor: B92, Beta


Beograd, Užice, Valjevo, Kragujevac, Aleksandrovac -- Broj područja ugroženih klizištem u Srbiji povećan je a raste i šteta od poplava. Zbog klizišta isključen dalekovod u Beogradu.


Premijer u Trsteniku gleda posledice klizišta (Fonet)


Prema procenama Kriznog štaba SO Aleksandrovac, šteta od poplava i klizišta u toj opštini do sada je 450.000 evra, na području Kragujevca ima 50 klizišta, koja ugrožavaju više od 100 domaćinstava, užički Štab za odbranu od poplava i kližišta registrovao je 30 klizišta, na području Čačka 49 klizišta ugrožava 129 kuća

Opštinskoj komisiji za elementarne nepogode u Valjevu prosleđeno je 50 novih prijava, tako da je praktično na području valjevske opštine do sada registrovano 158 klizišta. Krizni štab koji je juče doneo odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode stalno zaseda, a danas je najavljeno da će za zbrinjavanje najugroženijih porodica biti angažovani i vojnici koji su na civilnom odsluženju vojnog roka. Obezbediće se i dovoljan broj kontejnera za privremeni smeštaj porodica. Inače, na području valjevske opštine do sada je iseljeno 16 porodica iz kuća koje su potpuno srušene ili su nebezbedne za stanovanje.

U poslednjih 48 sati, klizišta u Valjevu su frontalno krenula ka gradu, tako da je sada ugroženo još sto kuća u gradskom naselju Brđani.

I vodostaj na većini reka u Srbiji je u porastu zbog otapanja snega i padavina. Probleme prave i izuzetno visoki nivoi podzemnih voda, koji su najviši na području Srednjeg Banata. U Banatu je stanje i dalje vrlo loše u naseljenim mestima koja nemaju kišnu kanalizaciju ili je postojeća u zapuštenom stanju.

DR-izbrisane 2 vesti



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 798 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 5 sakrivenih i 763 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Belac91, bladesu, brundo65, Bubimir, comi_pfc, darionis, darkangel, Dukelander, Inner-Cell, Ivica1102, Joja, JOntra, kljift, kolateralnasteta, Koridor, Kubovac, loon123, mačković, mercedesamg, milenko crazy north, moldway, pein, Sančo, sombrero, sovanova95, Srle993, StepskiVuk, UAV operator, zlaya011, šumar bk2