Pravljenje foruma

2

Pravljenje foruma

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2005
  • Poruke: 13526
  • Gde živiš: Beograd

Milos CG ::
Mozda bih najbolje to svatio ako bi mi neko objasnio kako ovaj forum funkcionise.

Mislim da ni Peca nije sasvim siguran u to, s obzirom koliko je izmena uneo u originalni forum. Very Happy



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • iCho  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Maj 2011
  • Poruke: 1808
  • Gde živiš: Mos Eisley

Evo nekog najjednostavnijeg tumačenja rada foruma (znači ona srž, dodatne funkcije neću pisati), osnovne tri 'naredbe' oko kojih se sve vrti (ne računam search).
Ja nisam neki profesionalac, poznajem PHP malo, radio sam kombinaciju PHP+MySQL za neki svoj lični projekat, pa nemojte zameriti ako se negde ne izrazim dobro.

- unošenje podataka u bazu podataka - sve što mi ovde kačimo, pišemo ide u bazu podataka tj. upisuje se u bazu podataka (u SQL-u odgovarajaća 'naredba' bi bila INSERT i uslovi)

- iščitavanje iz baze podataka - skoro sav sadržaj koji vidiš na forumu dolazi iz baze podataka (u SQL-u odgovarajaća 'naredba' bi bila SELECT i uslovi), znači PHP iščita

- izmena sadržaja - kada menjaš svoju poruku ti prvo iščitavaš iz baze i zatim taj izmenjen sadržaj vraćaš u bazu ali ne kao novi unos nego izmenu već postojećeg (čini mi se da je komanda UPDATE i uslovi).

Ovo ti je najosnovnije objašnjenje rada i šta se dešava sve pri osnovnim funkcijama rada foruma.



offline
  • Programer
  • Pridružio: 23 Maj 2012
  • Poruke: 4534

Hostinzi koji podravaju MySQL (bar one koje sam ja koristio) omogucavaju da kreiras MySQL bazu u koju idu PHP fajlovi. Ti si mozda navikao na brzu izgradnju sajtova, ali sa PHP-om je drugacije. Otvoris Notepad, upises sastav PHP dokumenta, sacuvas kao nekoime.php i eksportujes ga na server. Kreni od osnova, jos nisi ni naucio PHP jezik , a zelis forum da napravis Very Happy Bice vremena, imas na Internetu tone tutorijala, trazi, eksperimentisi i sve sto naucis isprobaj u praksi.
Ali pre ovog, preporucio bi ti da malo izucis osnove programiranja, sta je tu sta ustvari, jer vidim da si zbunjen i zelis nesto van tvojih mogucnosti (sto smo svi mi radili kao pocetnici):

http://tutoriali.org/Programiranje.html

Kada to izucis predji na Web Dizajn i obavezno nauci HTML, CSS i JS jer su ti to sonove Web Dizajna, a trebace ti kada pravis sajt ili forum:

http://tutoriali.org/Web_Dizajn.html
http://tutoriali.org/HTML_i_CSS.html
http://tutoriali.org/AJAX_i_JavaScript.html

I na kraju, kad shvatis u cemu je poenta i sta treba, kreni sa PHP-om. Tako ce ti biti mnogo lakse.

http://tutoriali.org/PHP.html

offline
  • Miloš
  • Pridružio: 23 Maj 2011
  • Poruke: 1069

E.L.I.T.E mnogo ti hvala Smajli Ziveli
Ja samo poceo da ucim stvari na kompjuteru potpuno pogrsno Confused .Skoro da svake grane web,aplikacionog i sistemskog programiranja ja sam naucio po malo,jer sam htio da naucim sve i velikom brzinom,sto nikako nije moguce.Ja sam za ovih 4 godine programiranja naucio onove HTML i to jedva da sam se dotakao toga,zaobisao sam tu osnovnu granu i presao na aplikativno programiranje i uz pomoc Visual Studio gledajuci tutoriale na YouTube ja sam poceo da pravim neke proste programe,i sve mi se cini da je aplikativno programiranje lakse za ucenje od web programiranja (barem sam lakse naucio osnovne stvari) . Zatim sam veoma brzo poceo da ucim Asembler Shocked ali posle nedelju dana guglanja i citanja sam odustao Bebee Dol .Pored toga sam se osvrcao na Paskal,C++,Delhpi ali sve je to bezuspjesno.


Uopste ne znam odkle da pocnem Crying or Very sad

Evo sad sam skinuo dobar program za web sajtove "90 Second Web Site Builder 8" .Iako njegov naziv pomalo govori da je program onako bas za one sto neznaju nista,nije tako.On je bas dobar i moze da posluzi.
Ali opet, npr. ja kreiram "Login Form" za logovanje ali ne znam kod kako da sve to funkcionse GUZ - Glavom U Zid



Sajt nije besplatan,ali postoji "TRY IT NOW" opcija gdje ga mogu koristiti 30 dana za dz.Kosta 69.95 $ .
Evo link
90 SECONDS WEB SITE MAKER 8

offline
  • iCho  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Maj 2011
  • Poruke: 1808
  • Gde živiš: Mos Eisley

Moraš da malo razmisliš logički, da vidiš šta ima koju funkciju i da kombinuješ funkcije.

Evo konkretno za login kod kako barem ja razmišljam (pretpostavićemo da već imaš unete korisnike u bazu podataka):

- Šta mi je potrebno za login? - Korisničko ime i lozinka.
- Gde se to čuva? - U bazi podataka.
- Šta ja treba da uradim da bih potvrdio tačnost podataka unetih u login formu? - Treba da ih uporedim sa podacima iz baze podataka.
- Kako da ih uporedim? - Moram da ih prvo 'izvučem' iz baze u programski kod pa da ih upoređujem.
- Šta mi treba za to? - SQL naredba (query) sa uslovima i upit koji će proveriti broj tačnih rezultata.
- Ako su tačni uneti podaci, šta onda? - Ako su tačni podaci započinješ sesiju i tako odobravaš pristup na neki deo sajta.
- Ako nisu tačni, šta onda? - Vratiš korisnika na login stranicu.

offline
  • Miloš
  • Pridružio: 23 Maj 2011
  • Poruke: 1069

Nemam bazu podataka i ne znam kako da je napravim Sad .Da li se ona upisuje u kod sajta ili kada zakupim hosting tad je dobijem? Bas pojma o tome nemam Bebee Dol to je problem,ne znam proceduru i sastav foruma i ne znam odakle da pocnem.

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2012
  • Poruke: 2138

Baze podataka i SQL jezik

Ziveli

offline
  • Miloš
  • Pridružio: 23 Maj 2011
  • Poruke: 1069

Jojj meni Wink
Nista,alii nista ne shvatam GUZ - Glavom U Zid
Sta prvo treba da uradim da bih napravio forum?Jel treba dok ga pravim u nekom programu da ga povezujem za bazom podataka?

offline
  • Programer
  • Pridružio: 23 Maj 2012
  • Poruke: 4534

Sad jos vise zbuniste coveka LOL

Aplikativno programiranje lakše od WEB programiranja? Misliš, lakše je praviti softvere nego sajtove i forume? Ja ipak mislim suprotno. Zašto si učio assembler? Slutim da si možda hteo da napraviš kompajler. Ako želiš da napraviš forum ili sajt zapamti jedno - nema besplatnih kreatora i nema ništa na brzaka! Da si pre pitao i postavljao teme mi bi ti odgovorili isve bi lepo naučio. Sada moraš sve ispočetka. Jesi li bar prelistao ono što sam ti dao?

Sa tim programima koji bro rade stvari, ne možeš ništa posebno da uradiš. Oni ti sačuvaju taj sajt u obliku foldera u kome se nalaze .html stranice i slike koje prebacuješ na server i tako ide sajt. Za Login i Registraciju ti je potreban PHP. Takvi kreatori rade na bazi HTML-a, tj., za one je koje mrzi da uče programski jezik.

Skoro sam naišao na mali programski jezik zvan Logo. Izgleda smešno, ali tebi bbi pomogao. Počni od početka, sa literaturom koju sam ti dao i odluči se - da li želiš da radiš sa softverom ili želiš biti web programer? Oba nećeš postići, u to sam siguran (jedino ako uzmeš knjigu i učiš od jutra do mraka).

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2012
  • Poruke: 2138

Milos CG ::Jojj meni Wink
Nista,alii nista ne shvatam GUZ - Glavom U Zid
Sta prvo treba da uradim da bih napravio forum?Jel treba dok ga pravim u nekom programu da ga povezujem za bazom podataka?


Postoji više načina da napraviš besplatan forum. Jedan od njih jeste da napraviš preko nekog servisa koji se nalazi na internetu (mislim da ti je tako nešto bilo preporučeno u prehodnim postovima).

Ako već imaš server (hosting- mesto na kojem ćeš držati forum) zašto jednostavno ne skineš neke od besplatnih forum skripti phpbb (koristi ga My City) ili SMF. Znači kada skineš neku od ovih forum skripti potrebno je da ih pošalješ na svoj server.

Nakon čega ćeš započeti instalaciju (imaš wizard koji te vodi kroz instalaciju) kada stigneš do dela u kojem trebaš da povežeš bazu sa forumom, onda ćeš napraviti bazu (vrlo jednostavno!) i nakon toga kada se skripta foruma koju instaliraš poveže sa bazom instaliraće se sve samo, on će podesiti bazu i sve što treba. Tvoje je samo posle da odabereš korisničko ime (za adiminstratora) i lozinku koju ćeš koristiti za prijavljivanje na forum. Nakon toga forum je uspešno instaliran i moći ćeš da pristupiš istom.

Zašto bi pravio svoju forum skriptu (sem ako to ne želiš?) kada možeš besplatno da preuzmeš neke od skripta koje sam naveo iznad (phpbb ili smf) i instaliraš ih...

Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 493 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 488 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, havoc995, Kristian_KG, Tas011, volimpivuvolimrakiju