Džinovska panda

Džinovska panda

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2005
  • Poruke: 3549

/ ailuropoda melanoleuca /




Pripada sisarima, red carnivora, familija ursidae

Životni vek
25 do 30 godina

Statistike

Dužina: 160-190cm, težina: 85-125kg / mužjaci /, 70-100kg / ženke /.

Opis
Bele su sa crnim očnim poklopcima, crnim ušima, nogama, stopalama, grudima i
ramenima. Krzno je gusto da bi ih zaštitilo od hladnoće i vlažne klime. Telo im je masivno sa velikom glavom te okruglim ušima. Imaju debele i teške kosti, ali su i pored toga veoma fleksibilne, pa se često prevrću.

Stanište
Naseljavaju Kinu i to bambusove šume u planinskim regionima na visini od 1200 do 3500 metara.

Ishrana
Ishrana panda se bazira na 30 vrsta bambusa i to 99%, a 1% su druge biljke i meso. Zanimljivo je da svare samo 20% bambusa, što znači da moraju da jedu ogromne količine bambusa da bi nadoknadile energiju, u proseku jedu 12 sati dnevno 12 do 38kg. Zubima ljušte koru bambusa da bi stigle do sočnih delova biljke. Jake vilice i mišići usta omogućuju pandama da sažvaću žilave bambuse. Takođe jedu listove bambusa kidajući ih sa bambusovog štapa. I pored toga što jedu oko 30 vrsta bambusa, u okviru svoje teritorije ishrana se bazira na samo 4 do 5 vrsta bambusa, a pored toga bambus veoma sporo raste i kada se razmnoži stara biljka uvene.

Reprodukcija
Parenje se odigrava od Marta do Maja, a ženke se porađaju od Avgusta do Septembra. Rađaju se 1-2 mladunčeta, ređe 3-4 od kojih samo jedno doživi zrelost. Rađaju se slepi, sa tankim slojem krzna. Majka ih konstantno drži uz grudi jednm šapom i ne napušta brlog nekoliko dana. Sa majkom mladunci ostaju 1,5 godinu. Uspeh reprodukcije je veoma nizak. Period parenja je veoma kratak

Ponašanje
Žive usamljenim životom, sem majki koje provode vreme sa svojim mladuncima, žive na teritoriji od 3,9 do 6,4 kvadratnih kilometara, pri čemu se teritorije mužjaka poklapaju sa teritorijom ženki. Aktivne su u bilo koje doba dana ili noći hraneći se uglavnom na zemlji ali su u stanju i da se penju na drveću. Ispuštaju blejući zvuk ili zvuk sličan sireni kola. Uvek su raspoložene za igru, pogotovu mladunci.
Spadaju u klasu ugroženih vrsta, veoma su podložne gubitku staništa zbog njihove ishrane. Procenjuje se da na svetu postoji samo 1.600 pandi, a kao uzrok njihovoe malobrojnosti ističe se niska stopa reprodukcije, nestašica bambusa usled seča šuma, lov.



http://www.bbc.co.uk/nature/wildfacts



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 579 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 0 sakrivenih i 564 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: DM1994, Majstorr, MarKhan, moldway, Nebo_M, Oluj2.1, pavle_pzs, Pavlov A.A., Raptor1, ruseskij, trutcina, vasa.93, vathra, YU-UKI, Živković