Čišćenje, pranje i održavanje Tips'n'Tricks

1

Čišćenje, pranje i održavanje Tips'n'Tricks

offline
  • FAMAS  Male
  • Legendarni građanin
  • Ivan Milanović
  • Pridružio: 10 Avg 2007
  • Poruke: 5475
  • Gde živiš: Strawberry Field

Evo malo da porazgovaramo i razmenimo iskustva oko održavanja vozila. Koja sredstva koristite, kako i koliko često perete kola? Ja od auto kozmetike koristim Sonax Auto Politur sredstvo za poliranje, za podmazivanje brava dobro poznati WD 40, za tablu koristim neki nemački sprej sa silikonom.

Sto me pogodi sa temom Wink .Ja kola perem toliko cesto,da se jedan komsija cudi kako ne satrule od tolikog pranja Mr. Green .Ali stvarno ne mogu da vozim prljava kola.Sto se tice sredstava za poliranje izbegavam da ih koristim,koristim samo kada je neophodno,ako nedaj Boze negde malo ogrebem,pa da izvucem ogrebotinu sa polirom.Isto tako tablu ne mazem ni sacim,ako se redovno cisti,ona odrzava sjaj,jednom mi se desilo da mi pobelela tabla od nekog silikona(a bio je skup kao otrov),i od tada izbegavam.Sedista i tepih se obavezno vade pocetkom i krajem leta da se detaljno operu.Isto tako zastita se popravlja pred svaku zimu.Brave podmazujem sa WD-40,i to sam bas pre neki dan skidao motorcice od centralne i podmazivao.Stvarno mnogo polazem u ciscenje i zastitu kola.A to je rezutralo tome da imam i jednog Opelka Kadeta neka CS verzija,ja mislim da su retki,kako mi je neko rekao to je kao neka preteca GSI-ja.Ima ABS,centralnu,servo,grejace u sedistima,ma luda masinica a ide kao raketa 1.6cm3.Da se vratim na temu,taj Opelko ti je kao nov,njemu su zamenjeni rubovi i pragovi i ofarban je pre jedno 5 godina,ali kao da je sve to odradjeno juce,tako izgleda.Svi kazu Opelu losa limarija,jeste losa kad se ne pere,ne zastiti se,ne odrzava se.Ljudi misle zastiti ga jednom i to je to.Posebnu paznju na pranje obracam zimi,kada bacaju so.Znaci zimi je tusiranje svaki dan.Jos nesto ,izbegavam da perem kola u perionici sa pistoljem,onaj pistolj razvali kola,a oni papani sto peru primaknu na par centimetara,samo sto ne spadne farba LOL .O zameni ulja kaisa i filtera da i nepricam,ai nije tema o tome.

Isti slučaj Mr. Green . I mene zeza komšiluk zbog toga. Ja perem auto uvek kad mi to dozvoljava vreme ali sigurno dva-tri puta mesečno. Mene najviše nerviraju prljava stakla. O tome redovno vodim računa i koristim Mer Antistatic bez amonijaka. To je entistatičko sredstvo i prašina i prljavština se ne lepe uopšte. Što se tiče sredstva za komandnu tablu, ne koristim ona silikonska mleka što posle od njih tabla dobije onaj idiotski sjaj, nego sprej koji štiti tablu od UV zraka. Ja sam moj auto prao u perionici tri-četri puta i na dva mesta mi skunuli lak sa branika. Od tad perem auto isključivo kući. Sad dolazi lepo vreme pa ću češće da posvećujem pažnju mojim kolima.

I ja cistim stakla sa merom.Jos nesto,leti kola perem ili ujutru pre vrucine i pred vece posle vrucine.Jer kada su kola vruca, pa ih preseces sa hladnom vodom dolazi do pucanja farbe.To pucanje farbe nije vidljivo za oko,to su sitne pukotine,to kasnije rezultira matiranjem farbe.Tih pukotina biva sve vise i farba gubi sjaj.

To je tačno i ja to radim. Ja sam se zeznuo kad sam još bio mlad i neiskusan, uzeo sam da poliram auto napolju po suncu. Em se ona pasta razmazuje teško em se stvardla pa mi ispale oči dok sam to sve uradio.

Sto se tice paste za poliranje,jednom sam bio kupio za druga neku pastu na meru,znaci mozes da kupis 100-200g.Bila je G3,za rucno poliranje.Njemu po kolima bila pala ona prasina od farbanja,ako me razumes na sta mislim.Ono ne mozes skinuti nikako,on hteo da skida sa razredjivacom LOL .I covece ta polir pasta skinula ko od sale,a cela hauba bila matirana od te prasine.Posle tog poliranja kao da si tek ofarbao haubu.Posle smo morali da poliramo cela kola,hauba mnogo odudarala Mr. Green .

Imao sam pastu Turtle Wax, u zelenoj kutiji. Dok ispoliras haubu otpadnu ti ruke. Sad koristim Sonax-ovo sredstvo koje je kao pasta. Razmazuje se lako i brzo. Cena mu je bila oko 500-600 dinara. Sad planiram da kupim auto šampon sa voskom. Cena mu je negde oko 350 dinara. Skida insekte sa branika i zaštićuje.

Uh i ja sam nekada "visio" oko kola maltene svaki dan. Zimi sam u 8 ujutro glancao automobil. Svi su mi se sprdali oko toga. Danas vise nemam vremena ni auto u peraonicu da povedem.
U principu nisam od sredstava nista koristio. Osim kada sam vozio fiat tipa bijele boje, pa mu prljavstina maltene udje u farbu. Tada sam koristio Arf i od plasticne vrece za krompir napravio improvizovanu cetku za pranje. Kao kada zene peru tepih. Poslije toga , auto mi izgledalo kao da je tog trena lakirano. I nigdje farbu nisam ostetio. Zato je bijela boja zakon.

Ja imam jednog belog Juga i muka mi kad treba da ga perem. Kad sam ga vozio da mi rade generalnu, oni su ga sve lepo ispipali onim prljavim rukama pa mi je auto bio više crn nego beo. Dušu sam ispustio dok nisam skinuo to Shocked

Za to koristi Arf ili slični tečni abrazivni deterdžent.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 427 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 420 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Ageofloneliness, goxin, ILGromovnik, kolateralnasteta, RJ, sasa76