fasade&masline

fasade&masline

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2005
  • Poruke: 901

(...) Naseljen u Nedodjiji, iskrzan od vetra, po oshtrim ivicama, uglachan od sunca i soli, zhiveo je svojih hiljade zhivota kroz hiljade lica. Godine su ostavljale ozhiljke-ne bore-samo ozhiljke. Mogli su se videti na fasadama predratnih zgrada.
( "Da-te zgrade izgledaju kao da su prezhivele sve ratove u istoriji i iz svakog izashle osakac'ene ali kao pobednici-sachuvale su vedrinu zelene i akvamarin na ulazu.")

Njihove fasade se ljuspaju kao krljusht riba potopljenih u mrak mora. Ipak te fasade se obnavljaju same od sebe, iz njih u vedre vecheri procvetava brshljen. Zidovi tih zgrada dishu, u uskim ulicama kad zalazi sunce ona je osetila njihov tezhak zadah, treperav i zgusnut-kao puding od vanile sa cimetom.
"Ti zidovi noc'u sigurno vode ljubav"-mislila je."Da, oni vode ljubav godinama-mutno i melodijski. Tad su talasi buchni i zato ne chujemo,ali oni su godinama verni jedno drugom.Pa ti zidovi pishu paralelnu realnsot ovog grada. Ne, to nije podsvest, to je neshto shto se mozhe dodirnuti pogledom."

A oko zidova su talasi. Samo akvamarin na puchini. I mozhda malo bele po rubovima pene. (...) Talasi se rasprskavaju o stene, o chvrsto tlo zemlje. I sve je to beskonachna muzika, kao da svemir shushka u njima. Simfonija od paperja i oblaka ili dur raskvashenog peska.

"Da li talasi zhele da udare u stenu? Da li oni celim bic'em zhive za taj trenutak orgazmatichnog rasprskavanja u kapljice koje su samleveni beiseri? Ili je za njih vazhno samo uzbudjenje, let dok plivaju kroz prostor, moguc'nost slobode u njemu, a upravo ta sloboda na koju su naviklu ubija. Kada se rode oni ne znaju da postoje granice i da svako ko pokusha da ih probije zavrshi sa ranom na glavi, u utrobi, u desnoj pretkomori srca, u velikom mozgu-nije vazhno gde. Sudar sa granicama je sigurna smrt.(na ovaj ili onaj nachin). Pa zashto onda oni tako besomuchno hiljadama godina uporno udaraju? I ima li u tome neke simfonichnosti bash kao i u ljuspanju fasada od samlevenog zlata Mediteranskog sunca?
Da li je moguc'e da oni ne poseduju prasec'anje koje je tako svojstveno ljudima? Da li ipak to imamo samo mi?"

Razmishljajuc'i o tome vec' je grabila ka ispresecanim ulicama, chinilo joj se da je vetar sada jachi, da je mulja u ustima ovog grada koji nije njen. Uvlachio joj se pod majcu i ispod kose, milovao joj je gole pazuhe tako nalik na dechije jamice na obrazu kad se nasmeju. I ona se smejala, smejala-tim podivljalim cvetoviam olendra koji hoc'e da procvetaju u suton i vetru koji shkripi po trgovima od mlechno bele svetlosti. Sad je klizila jezikom grada- nije se plashila njegove utrobe-" prepustiti se-nishta ne misliti i prepustiti se. Postoji samo ovde i sada"-neko joj je to davno rekao.

(...)

Medjutim ona je sada volela tu jeftinu muzichku kutiju-senku senke. Volela je zbog leprshavosti njenih boja. Zagasito siva je prerastala u biserchic' bele i devojka se okretala beskonachno dugo. Unutra je bilo malecno ogledalo, vishe kristal na kome je ona mogla da posmatra svoje oko. Ochi su joj bile pijane od sunca i vode, koja je slana ostavljala sic'ushne poljupce na njenoj kozhi. I vetar-koji je voleo sve njene obline-kao shto to niko drugi nije umeo.

" Sanjac'u noc'as masline.Znam. Sanjac'u redove zelenog.Beskonachno zelenog."

Proshla je pored mnogih crkvi, ali nije ushla ni u jednu.
" Boga su odavde odavno prognali. Mozhda nekad, pre dve hilajde godina on jeste bio negde ovde,tamo, ali sada ne. Mozhda u moru, mozhda samo u moru. U crkvi ne."

Proshao je pored nje neki dechko na skejtu. Rekao joj je neshto na jeziku koji nije razumela, ali je znala shta je pita:
" Da li si nashla Boga?"
Taj dechko je mogao da bude bilo ko:ludak, manijka, bezbozhnik, prorok, neko njen, neko tudj, njen animus ili brat-i eto govorio je na njoj nepoznatom jeziku, oshtro, u prolazu, ali ona ga je razumela.
"da li si nashla boga?"

-I ona se smejala tom pitanju, tom neumesnom pitanju koje joj je postavio stranac na skejtu.
I znala je da nije, ali da je na dobrom putu i da c'e sanjati maslinjake. Snovi se menjaju sa goeografskim shirinama, a maslina je samo josh jedan od simbola i za svakog ima drugachije znachenje.

©kindergirl

+ zabeleshke vremena

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 831 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 8 sakrivenih i 789 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Caruga5, ccoogg123, Daxi184, DonRumataEstorski, HrcAk47, jackreacher011011, Karla, Koca Popovic, Koridor, ksyyaj, Luka Blažević, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, milenko crazy north, mrav pesadinac, nextyamb, nikoladim, Nobunaga, operniki, pein, raketaš, repac, royst33, S1Mk3, shone34, Sirius, stegonosa, theNedjeljko, VJ, VP6919, yufighter