Ekskluzivni hotel umesto Generalštaba

Ekskluzivni hotel umesto Generalštaba

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Na mestu bombardovane zgrade Generalštaba na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, prema planu koji će Vladi Srbije biti predstavljen narednog meseca, mogao bi da nikne novi hotel ili komercijalni kompleks. Plan će Vladi predstaviti Republička direkcija za imovinu, a kako ističe Srboljub Panić, pomoćnik direktora Direkcije, prodajom tog objekta u državnu kasu sliće se najmanje 30.000.000 evra.

Panić objašnjava da se zgrada Generalštaba nije našla u postojećoj ponudi vojnih objekata jer će se taj kompleks prodati na osnovu posebne odluke Vlade Srbije, kao komercijalni najvredniji.

- U prodaji su trenutno sitnije lokacije koje će poslužiti za priliv kapitala - kaže Panić i ističe da „Generalštab treba da bude prodat jer ne postoji računica da se pristupi restauraciji“. Ipak, za koliko će novca biti prodat najkomercijalniji vojni objekat zavisiće od odluke Vlade koliki će deo kompleksa biti na prodaju.

Za zgradu za koju je arhitekta Nikola Dobrović inspiraciju pronašao u kanjonu Sutjeske vlada ogromno interesovanje, posebno inostranih građevinara, a kao zainteresovani da na tom mestu podignu ekskluzivni hotel od pet zvezdica pominju se Izraelci, Kanađani, Austrijanci, Italijani.

Generalštab se sastoji od dva kompleksa. Kompleks A, na uglu Kneza Miloša, Nemanjine i Resavske sada koristi Ministarstvo odbrane a svojevremeno je označen kao perspektivan za vojsku te nikada nije planiran za prodaju. Iako u jednom delu teško oštećen, on sadrži 16 drugih neoštećenih objekata, površine je 2,56 hektara i obuhvata objekte visokogradnje na 41.284 kvadrata.

Teško je tokom NATO bombardovanja oštećen objekat na uglu Kneza Miloša i Nemanjine i njegova sanacija je dovedena u pitanje. Čak i da je moguća, niko ne zna koliko bi koštala.

Desni kompleks B, na uglu Kneza Miloša, Nemanjine, Birčaninove i Resavske ulice površine je 1, 68 hektara. Ima 14 objekata visokogradnje površine 43.727 kvadrata. Svojevremeno ga je vojska proglasila za neperspektivan, međutim, s obzirom na to da Ministarstvo odbrane još nema jasnu viziju gde će biti njeno buduće sedište, ne nalazi se na master planu nepokretnosti koje su za otuđenje. Njena vrednost upravo zbog toga i nije utvrđivana, ali postoji procena vojnog katastra iz 2000. godine da ovaj kompleks vredi oko 40.000.000 evra.

Ivana Cvetković - Tanja Nikolić Đaković
Gde će biti komanda

Prodajom zgrade Generalštaba iz 1963. godine Ministarstvo odbrane Srbije moraće da potraži novo sedište, ali u Ministarstvu kažu da „nemaju jasnu viziju gde će se preseliti“.

- S obzirom na to da se Vlada još uvek ne izjašnjava, Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane ne mogu da razmišljaju šta sa Generalštabom ukoliko ne znaju sa kojim prostorima dalje raspolažu. Nakon razdvajanja savezne države bilo je reči o prelasku Ministarstva odbrane i Generalštaba u Palatu federacije. To je zgrada od oko 60.000 kvadratnih metara, ali veliki deo odlazi na hodnike, tako da tamo nema prostora koliko je zainteresovanih - kaže pukovnik Veselin Španjević, načelnik Uprave za infrastrukturu Vojske Srbije.
Razmena sa gradom

Vojska je u fazi razmene sa gradom objekta kompleksa B, u Resavskoj 40a. Tu se nalazi Vojni muzej i grad hoće da ga razmeni za Krunsku 13, gde je sedište Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika.

- To nije vojna zgrada, međutim, zbog neadekvatne razmene objekat u Resavskoj mnogo više vredi tako da bi, pored objekta u Krunskoj, grad finansirao i sanaciju „kamene“ zgrade u Kneza Miloša 33, starog Đeneralštaba, preko puta Vlade. Sanacija bi koštala oko 2.000.0000 evra. U fazi smo postizanja tih dogovora - kaže Veselin Španjević, načelnik Uprave za infrastrukturu Vojske Srbije.

http://www.blic.rs/



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Jun 2006
  • Poruke: 695
  • Gde živiš: Beograd

Bilo bi dobro da jedan deo zgrade generalstaba ostane kako bi ostao trag bombardovanja. Inace ova rusevina je ove godine dovela 15 000 turista iz Britanije u Beograd ,posto su je jedne britanske novine (da me ubijes ne mogu da se setim koje) oznacile ovu lokaciju medju prvih 20 koje treba posetiti u svetu. Inace bilo bi dobro da ostane i radi nas samih, kao sto su Hrvati uradili sa Dubrovnikom.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 464 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 2 sakrivenih i 452 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: acivi025, comi_pfc, darios, djboj, DPera, Fog of War, Metanoja, Miškić, nuke92, šumar bk2