Laserski štampači štetni za zdravlje

Laserski štampači štetni za zdravlje

offline
  • MRKY 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 22 Nov 2004
  • Poruke: 2138

Prema analizi koju su obavili australijski stručnjaci, značajan procenat kućnih i kancelarijskih laserskih štampača je štetan za zdravlje. Od 62 štampača koliko ih je testirano, kod 25 je otkriven toner koji emituje štetne čestice. U istraživanju su testirani Canon, Ricoh i Hewlett-Packard.

Lidija Moravska s kolegama sa Univerziteta „Queensland University of Technology“ 17 od 62 štampača je klasifikovala kao kritične. Kod jednog od njih emitovanje štetnih čestica bilo je jednako onom kod zapaljene cigarete. Kod dvaju štampača uočena je nešto manja, a kod njih šest niska količina štetnih materija.
Moravska je uočeno emitovanje opisala kao ozbiljnu pretnju za zdravlje. Zbog malih dimenzija štetnih čestica, lako ih je udahnuti, pa one nalaze put do najdubljih delova pluća. Posledice mogu da variraju od male iritacije pa do kardiovaskularnih problema i raka.

izvor http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=10108



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 839 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 3 sakrivenih i 822 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anta, Bluper, gorican, goxin, kybonacci, milan.vukovic, MilosKop, Nikolaa11, nuke92, procesor, slonic_tonic, SR-3m, wizzardone, šumar bk2