Otkriće radioastronoma: Zemlja se okreće sve sporije!

Otkriće radioastronoma: Zemlja se okreće sve sporije!

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2007
  • Poruke: 12
  • Gde živiš: Novi Sad

Dani na Zemlji više nisu ono što su nekada bili. Naša planeta se sve sporije okreće, pa dan postaje sve duži. Naučnici pretpostavljaju da se u ovom trenutku rotacija usporava za tri do četiri centimetra dnevno.

Za to postoje brojni “krivci”. Smenjivanje plime i oseke, na primer, usporava zemaljski časovnik zato što se voda iz okeana tare o Zemlju, postepeno usporavajući njenu rotaciju. Međunarodni tim naučnika pokušava da utvrdi koliko je to odstupanje. Pomoću telskopa oni mere položaj najudaljenijih zvezda i njegovu promenu tokom nekoliko nedelja. U tome im pomaže takozvani korelator, kompjuter veličine čoveka koji prikuplja i analizira podatke. Podaci do korelatora stižu iz Vetcela u Bavarskoj, iz norveškog dela Arktika i iz Japana, gde su postavljeni radio-teleskopi uz čiju se pomoć sada prvi put precizno meri okretanje Zemlje oko njene ose.

totalportal.net/otkrice-radioastronoma-.....0-09-2007/



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 820 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 813 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bobrock1, Darko001, mrav pesadinac, naki011, voja64, zziko