Pacovi buše HE "Piva"

Pacovi buše HE "Piva"

offline
  • makine 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 20 Mar 2007
  • Poruke: 12

Plužine -- Kablove i instalaciju unutar crnogorske brane Pive, jedne od najvećih u Evropi, pojeli su pacovi.


HE “Piva” jedinstvena je i po ogromnom rezervoaru, Pivskom jezeru, od oko 880 miliona kubika vode
Hodnici i kanali unutar betonske grdosije od 220 metara, služe za spuštanje radnika u mašinsku halu ispod utrobe kanjona, kada snežni nameti i nasipi blokiraju saobraćaj.

Taj put kojim radnici prođu jedan od veterana opisuje kao "užas".

„Kada ugledate pacova veličine manjeg psa, od čijeg vam se izgleda digne svaka dlaka, najgore je što se ne zna ko će se kome skloniti s puta”, priča sagovornik, koji je kroz branu poslednji put, silom prilika, prošao pre dve godine.

Njegov sredovečni kolega svojevremeno je radio popis opreme i uređaja. Među 1.200 uređaja koji su instalirani tokom desetogodišnje spektakularne gradnje u srcu "divlje lepote" pre 30 godina je i 12 specijalnih seizmičkih antena, ostavljenih da u samome tonu mere i najmanje vibracije.

„Rade samo dva uređaja, kažu najprimitivnija, jer su pacovi pojeli i prekinuli kablove. To je sada gotovo nemoguće popraviti, a čisto sumnjam da će nam poći za rukom i da osvetlimo unutrašnjost brane. Tamo se pacovima broja ne zna, oni su iskopali na kilometre kanala. To je strava i užas”, kazao je on.

Više sagovornika "Vijesti" potvrdilo je horor priču iz pivske brane, ali zbog direktive iz vrha Elektroprivrede Crne Gore insistirali su da im se ne pominju imena, ali su, kako kažu, svi prošli kroz to "strašno iskustvo".

„Poslednji put kada smo sa malim sijalicama išli niz hodnike i peli se nazad, što u jednom pravcu traje po sat vremena, od cike pacova ledila se krv u žilama. Ljudima koji su penjući se uz stepenice imali bliski susret sa tim čudovištima, ispadale su sijalice iz ruku. To je gadluk kakav nisam video ni na filmu”, ispričao je mladić iz mašinske hale.

Voda šiklja na sve strane

Radnici "Pive" ispričali su da više od deset godina brana na bezbroj mesta propušta vodu, što se vidi po tragovima curenja sa nizvodne strane. "Od kako je "Piva", pre 15 godina, prešla u ruke EPCG, a vlast u Crnoj Gori centralizovana, u čitavu regiju, ali i samu hidrocentralu ne ulaže se ni blizu kao nekada. Zato voda šiklja na sve strane i kroz te tunele, pa oni ni po jednom osnovu odavno nisu bezbedni za prolaz radnika", kazao je jedan od sagovornika "Vijesti
".



Niko od radnika nema ideju kako bi glodari mogli biti istrebljeni.

„Možda da dođu neki specijalci sa gas maskama i otrovima, da sve naprskaju, uključujući bezbrojne kanale koje su pacovi iskopali. Tek tada bismo mogli da postavimo nove instalacije i osvetlimo unutrašnjost brane”, zaključio je jedan od radnika HE "Piva".

Prilikom gradnje brane i postrojenja HE na Pivi, ugrađeno je preko 700.000 kubika betona, a lučna prepreka "drži" jezero dugo 45 kilometara, duboko od 80 do 220 metara, sa oko milijardu kubika vode.

HE "Piva" godišnje, prema crnogorskom cenovniku električne energije, donosi dobit od oko 39 miliona evra, dok će, kada Crna Gora bude u Evropskoj uniji, ta vršna struja na berzi u Lajpcigu vredeti i četvorostruko više.

"Piva", uprkos činjenici da je njena akumulacija potopila na desetine sela, grad Stare Plužine i hiljade privatnih imanja, prinudno iseljenom stanovništvu Novih Plužina ne plaća nikakvu rentu.




Izvor:
b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2007&....._id=238292



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 980 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 10 sakrivenih i 918 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 357magnum, 5.56, 8u47, _Rade, A.R.Chafee.Jr., Asparagus, babaroga, Battlehammer, Boris Bosiljčić, bufanje, cemix, Centauro, DENIRO, Dimitrise93, Duh sa sekirom, dzoni19, FileFinder, Georgius, h8propaganda, ILGromovnik, jackreacher011011, JOntra, Kubovac, kybonacci, ladro, laganini123, Lieutenant, ljuba, Magistar78, maiden6657, mile23, Milometer, MiroslavD, misa1xx, mkukoleca, mnn2, muaddib, Nemanja.M, opt1, Panter, Posmatrac77OKB, prle122, RJ, Shinobi, SlaKoj, stegonosa, VJ, vladulns, wolverined4, zziko, Čivi