Svetski dan voda.

Svetski dan voda.

offline
  • mcrule  Male
  • Legendarni građanin
  • Michael
  • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
  • Pridružio: 21 Feb 2010
  • Poruke: 16934
  • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Utorak, 22. mart 2011
(Sa malim zakasnjenjem opet sorry Embarassed )


"Voda za gradove - odgovor na urbani izazov" slogan je Svetskog dana voda, koji se obeležava danas. Petina čovečanstva nema pristup zdravstveno kvalitetnoj vodi. Centralna mantifestacija u Srbiji na Adi Ciganliji, performans "Zelene omladine Srbije" u Knez Mihailovoj.



Svetski dan voda, 22. mart, obeležava se danas pod sloganom "Voda za gradove - odgovor na urbani izazov", uz upozorenje da 1,2 milijarde ljudi u svetu nema pristup zdravstveno bezbednoj vodi za piće.








U Srbiji će centralna manifestacija biti održana na Adi Ciganliji, koju organizuje Uprava za vode Gradskog sekretarijata za komunalne i stambene poslove, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, sa namerom da ukaže na važnost vodnih resursa i potrebe za njihovim održivim upravljanjem.

Na skupu će biti dodeljene povelje pojedincima koji su dali značajan doprinos u razvoju uslova uređenja gradskih voda.

Povodom Svetskog dana voda, "Zelena omladina Srbije" organizovala je ulični performans u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Obeležavanje Svetskog dana voda biće usmereno na skretanje pažnje međunarodne i domaće javnosti na posledice po urbane vodovodne sisteme izazvane rastom populacije, industrijalizacijom, klimatskim promenama i elementarnim nepogodama, najavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Inicijativa za međunarodno obeležavanje Svetskog dana voda potekla je 1992. godine na konferenciji Ujedinjenih nacija pod motom "Životna sredina i razvoj", održanoj u Rio de Žaneiru.


Tom prilikom, Generalna skupština UN usvojila je Rezoluciju i odredila 22. mart kao Svetski dan voda, čije je obeležavanje počelo 1993. godine.




Kakva je česmovača u Srbiji?


Prema preliminarnim podacima Instituta "Batut", rezultati ispitivanja zdravstvene ispravnosti vode za piće iz 153 kontrolisana centralna vodovodna sistema u 2010. godini u Srbiji, pokazuju da su od ukupnog broja kontrolisanih vodovoda 76 ili 49,67 odsto ispravni, odnosno imaju manje od pet odsto mikrobiološki i manje od 20 odsto fizičko-hemijski neispravnih uzoraka vode.

Rezultati fizičko-hemijskog ispitivanja uzoraka vode za piće iz centralnih vodovodnih sistema u Srbiji u 2010. godini pokazuju da 15, ili 9,80 odsto vodovoda, ima samo fizičko-hemijsku neispravnost u više od 20 odsto ispitivanih uzoraka godišnje.

Prema podacima "Batuta", rezultati mikrobioloških ispitivanja uzoraka vode za piće iz centralnih vodovodnih sistema pokazuju da je na teritoriji Srbije ukupno registrovano 24 ili 15,69 odsto vodovoda samo sa mikrobiološkom neispravnošću u više od 5 odsto ispitivanih uzoraka vode godišnje.

Od ukupnog broja kontrolisanih visokorizičnih vodovoda, odnosno vodovoda sa udruženom neispravnošću u Srbiji u 2010. godini ima 38 ili 24,84 odsto.

U 2010. godini, u Srbiji su registrovane tri hidrične epidemije, kada su 42 osobe obolele zbog upotrebe mikrobiološki neispravne vode za piće.

Ove godine, Institut "Batut" Svetski dan voda obeležava stručnom konferencijom na kojoj će biti reči o rezultatima sistemske kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće iz centralnih vodovodnih sistema najvećih gradova u Srbiji.





Izvor:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/862656/Svetski+dan+voda


Takodje pogledati:
http://www.blic.rs/galerija/Svet/2101/Svetski-dan-voda


Wikipedia:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1.....0%B4%D0%B0


YouTube:

http://www.youtube.com/youtube?feature=yoodle










Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1337 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 5 sakrivenih i 1274 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Acivi, amaterSRB, aramis s, babaroga, bankulen, Bobrock1, bojankrstc, Botovac, Bubimir, comi_pfc, danilopu, dankisha, darcaud, DENIRO, Dimitrise93, Djokkinen, Doca, dule10savic, GandorCC, Georgius, HogarStrashni, HrcAk47, hyla, Ivan001, kalens021, kjkszpj, krkalon, kunktator, kybonacci, laurusri, Luka Blažević, milanovic, milutin134, Miroljub1979, Mixelotti, mrvica78, nenooo, opt1, Panonsky, panzerwaffe, pristinski korpus, proka89, raptorsi, robertino, ruma, sap, sickmouse, slonic_tonic, Smajser, Sumadija34, suton, taz1cl, vathra, VJ, Vladko, vukovi