Viza preko vojne tajne

Viza preko vojne tajne

offline
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Supermoderator vojnih foruma
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 9491
  • Gde živiš: ovalni kabinet

Obratite pažnju na sledeći tekst i sadržaj (preuzeto iz Večernjih Novosti)....svaki komentar na ovo je i više nego suvišan


BE­O­GRAD - Svi mu­škar­ci dr­ža­vlja­ni Sr­bi­je i Cr­ne Go­re ko­ji žele da po­se­te "ne­u­tral­nu" Ka­na­du a ko­ji ima­ju iz­me­đu 21 i 65 go­di­na sta­ro­sti pod­vrg­nu­ti su do­dat­nim is­pi­ti­va­nji­ma. Po­red op­šteg for­mu­la­ra IMM 5257 za po­se­ti­lač­ku vi­zu, i do­dat­nih for­mu­la­ra ko­ji se ti­ču rad­nog is­ku­stva i po­ro­di­ce, oni mo­ra­ju da po­pu­ne i ta­ko­zva­ni "voj­nič­ki upit­nik", for­mu­lar D-20S či­ja pi­ta­nja za­di­ru du­bo­ko u po­li­tič­ka i rat­na zbi­va­nja na te­ri­to­ri­ji biv­še SFRJ "po­čev od 1989. go­di­ne", ka­ko se to u upit­ni­ku kaže. Od po­ten­ci­jal­nih po­se­ti­la­ca traži se da u de­ta­lje na­ve­du svo­ju po­li­tič­ku pri­pad­nost, je­di­ni­ce u ko­ji­ma su služili voj­sku, ime­na ne­po­sred­no nad­re­đe­nih i glav­no­ko­man­du­ju­ćih ofi­ci­ra. Pot­pi­som se ovla­šću­je ko­ri­šće­nje upit­ni­ka pred su­dom, ili ka­ko se to na fran­cu­skom po­ja­šnja­va, pred ne­kim tri­bu­na­lom.
Po­re­đe­nja ra­di, po­se­ti­lač­ke vi­ze gra­đa­na Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne, Hr­vat­ske i Ma­ke­do­ni­je se uop­šte ne pro­ce­su­i­ra­ju u lo­kal­nim kon­zu­la­ti­ma, već to ra­di ka­nad­ska am­ba­sa­da u Be­ču. Na veb saj­to­vi­ma ovih kon­zu­la­ta ne po­sto­je slič­ni upit­ni­ci. Naj­da­lje se oti­šlo sa tret­ma­nom gra­đa­na Slo­ve­ni­je (onih sreć­nih ko­ji 1992. ni­su iz­bri­sa­ni iz spi­sko­va dr­ža­vlja­na) ko­ji, bez ob­zi­ra što su bi­li uče­sni­ci u su­ko­bi­ma na te­ri­to­ri­ji biv­še SFRJ, uop­šte ne mo­ra­ju va­di­ti vi­zu za po­se­tu Ka­na­di.
Da stvar bu­de još ne­ve­ro­vat­ni­ja, sli­čan for­mu­lar ni­smo us­pe­li pro­na­ći čak ni na veb saj­tu Ka­nad­skog kon­zu­la­ta u Ru­an­di, ni­ti na nje­mu nad­re­đe­nim pred­stav­ni­štvi­ma u Ke­ni­ji i Tan­za­ni­ji. Ka­ko ob­ja­sni­ti ova­kvu po­li­ti­ku nadležnih ka­nad­skih kon­zu­la­ta?
Za­ni­mlji­vo je i da pu­ni na­ziv upit­ni­ka no­si na­ziv D-20S (09/99) što go­vo­ri da je for­mu­lar sa­sta­vljen sep­tem­bra 1999. god. baš u me­se­cu ka­da je biv­ša glav­na tu­ži­te­lji­ca ha­škog tri­bu­na­la, Lu­iz Ar­bur, po­če­la da ra­di kao su­di­ja Vr­hov­nog su­da Ka­na­de. U to­ku svog slu­žbo­va­nja kao spe­ci­jal­ni tužilac Uje­di­nje­nih na­ci­ja, Ar­bur je isto­vre­me­no bi­la i glav­na tu­ži­te­lji­ca Me­đu­na­rod­nog kri­vič­nog tri­bu­na­la za rat­ne zlo­či­ne u Ru­an­di i onog "Ha­škog". Ove dve funk­ci­je su odvo­je­ne tek 2003. zbog ne­za­do­volj­stva ra­dom Del Pon­to­ve. Ka­ko on­da ob­ja­sni­ti raz­li­ku u tret­ma­nu gra­đa­na Ru­an­de i Sr­bi­je i Cr­ne Go­re?
Ina­če, spe­ci­jal­ni ka­nad­ski "voj­nič­ki upit­nik" za SCG, sa­sta­vljen na en­gle­skom i fran­cu­skom je­zi­ku, može se na­ći na veb saj­tu Ka­nad­ske am­ba­sa­de u Be­o­gra­du. On je po­de­ljen na dva de­la i no­si na­zna­ku "Ovo mo­ra­ju po­pu­ni­ti svi mu­škar­ci iz­me­đu 21 i 65 go­di­na sta­ro­sti".

DEO PR­VI
1. Da li ste služili u bi­lo ka­kvoj mi­li­ci­ji, voj­sci, od­bram­be­noj ili po­li­cij­skoj je­di­ni­ci (uklju­ču­ju­ći re­zer­vne ili do­bro­vo­ljač­ke je­di­ni­ce) po­čev od 1989. god? Ako je­ste, po­pu­ni­te sva pi­ta­nja od 1 do 15. Ako ni­ste po­pu­ni­te pi­ta­nja 16-20.
2. Ko­ji je bio vaš voj­ni iden­ti­fi­ka­ci­o­ni broj?
3. U ko­joj ste mi­li­cij­skoj, od­bram­be­noj ili po­li­cij­skoj je­di­ni­ci ili je­di­ni­ca­ma (uklju­ču­ju­ći one re­zer­vne ili do­bro­vo­ljač­ke) služili od 1989. god?
4. Gde ste bi­li sta­ci­o­ni­ra­ni to­kom ra­ta? (Na­ve­di­te da­tu­me i na­zi­ve me­sta)
5. Ko­je su bi­le Va­še dužnosti ko­je ste oba­vlja­li to­kom ve­ćeg de­la službe? Na pri­mer: pe­ša­di­nac, ar­ti­lje­rac, voj­nik, po­li­ca­jac, ra­dio-ope­ra­ter, vo­zač, i dru­go (opi­ši­te de­talj­no). Da li ste ima­li bi­lo ka­kvu vr­stu spe­ci­jal­ne obu­ke? Ka­kvu?
6. Ko­ji vam je bio voj­nič­ki čin? Ko ga je do­de­lio? Ka­ko?
7. Na­ve­di­te ime i/ili na­di­mak ofi­ci­ra ko­ji vam je di­rekt­no bio nad­re­đen ili ko­ji je nad­gle­dao vaš rad?
8. Na­ve­di­te ime i /ili na­di­mak glav­no­ko­man­du­ju­ćeg ofi­ci­ra va­še je­di­ni­ce.
9. Ka­da se za­vr­ši­la Va­ša po­sled­nja voj­nič­ka služba? Pod ko­jim uslo­vi­ma (ugo­vor ko­ji je is­te­kao, de­zer­ter­stvo, de­mo­bi­li­za­ci­ja zbog in­va­li­di­te­ta, itd.)?
10. Ka­da ste za­po­če­li službu? Pod ka­kvim uslo­vi­ma (do­br­o­volj­no ili pri­si­lje­no slu­žbo­va­nje)?
11. Da li ste ika­da uče­stvo­va­li u bi­lo ka­kvom ob­li­ku rat­nog dej­stva? Ako je­ste, u ko­jem svoj­stvu ste uče­stvo­va­li?
12. Da li ste ika­da po­ma­ga­li u hva­ta­nju ne­pri­ja­telj­skih za­tvo­re­ni­ka ili ci­vi­la? Ako je­ste, opi­ši­te okol­no­sti pod ko­ji­ma se ovo de­ša­va­lo.
13. Da li ste ika­da ču­va­li rat­ne za­ro­blje­ni­ke ili ci­vi­le? Ako je­ste, opi­ši­te gde i ka­da.
14. Da li ste ika­da bi­li sve­dok ili uče­stvo­va­li u mal­tre­ri­ra­nju za­ro­blje­ni­ka ili ci­vi­la, pljač­ka­nju ili oskr­nji­va­nju ver­skih obje­ka­ta? Ako je­ste, opi­ši­te okol­no­sti pod ko­ji­ma se ovo de­si­lo.
15. Na­ve­di­te da­tu­me za sva­ko od do­le na­ve­de­nih pi­ta­nja:
- Da li ste ika­da bi­li član ne­ke po­li­tič­ke par­ti­je? Ako je­ste, ko­je?
- Ko­je ste funk­ci­je oba­vlja­li?
- Da li ste ika­da oba­vlja­li ne­ku funk­ci­ju u bi­lo ko­joj vla­di (na pri­mer, gra­do­na­čel­nik, op­štin­ski od­bor­nik, su­di­ja, itd)? Ka­da i gde?
Da li ste ika­da bi­li za­po­sle­ni u ne­koj vla­di na ka­kvoj od­go­vor­noj funk­ci­ji ili na funk­ci­ji su­per­vi­zi­je (na pri­mer, u ad­mi­ni­stra­ci­ji bol­ni­ce, po­li­ca­jac, funk­ci­o­ner u iz­bor­noj ko­mi­si­ji, itd.)? Gde i ka­da?

DRU­GI DEO
OVO PO­PU­NjA­VA­JU SVI MU­ŠKAR­CI IZ­ME­ĐU 21 I 65 GO­DI­NA STA­RO­STI KO­JI TVR­DE DA NI­SU SLU­ŽI­LI NI U JED­NOJ VOJ­NOJ, MI­LI­CIJ­SKOJ ILI OD­BRAM­BE­NOJ JE­DI­NI­CI (UKLjU­ČU­JU­ĆI RE­ZER­VNE ILI DO­BRO­VO­LjAČ­KE JE­DI­NI­CE) OD 1989. GOD.
Po­što tvr­di­te da ni­ste služili ni u jed­noj voj­noj, mi­li­cij­skoj ili od­bram­be­noj je­di­ni­ci po­čev od 1989. god. mo­li­mo Vas da od­go­vo­ri­te na sle­de­ća pi­ta­nja:
16. Za­što ni­ste mo­ra­li da služite ni u jed­noj oružanoj je­di­ni­ci to­kom ra­ta?
17. Ako ste oba­vlja­li dužnosti ci­vil­ne od­bra­ne ili ne­ke dužnosti u lo­kal­noj za­jed­ni­ci, mo­li­mo opi­ši­te šta ste ra­di­li, gde i ka­da.
18. Uko­li­ko bi­ste se vra­ti­li u za­jed­ni­cu u ko­joj je bio vaš pr­vo­bit­ni dom, ta­mo de ste živeli pre ra­ta ko­ji je po­čeo 1991/92. god. da li pro­tiv Vas po­sto­je bi­lo ka­kve tužbe zbog to­ga što ni­ste služili ni u jed­noj voj­sci?
19. Da li ste od­bi­li da služite u voj­nom smi­slu to­kom ra­ta ko­ji je po­čeo 1991/92. god i ako je­ste da li ste zbog to­ga na bi­lo ko­ji na­čin ka­žnje­ni?
11. Na­ve­di­te de­ta­lje za sva­ko od sle­de­ćih pi­ta­nja:
- Da li ste ika­da bi­li član ne­ke po­li­tič­ke par­ti­je/par­ti­ja? Ako je­ste, ko­je/ko­jih?
- Ko­je ste funk­ci­je tu oba­vlja­li?
- Da li ste ika­da oba­vlja­li ne­ku funk­ci­ju u bi­lo ko­joj vla­di (na pri­mer, gra­do­nač­le­nik, op­štin­ski od­bor­nik, su­di­ja, itd)? Ka­da i gde?
- Da li ste ika­da bi­li za­po­sle­ni u ne­koj vla­di na ka­kvoj od­go­vor­noj funk­ci­ji ili na funk­ci­ji su­per­vi­zi­je (na pri­mer, u ad­mi­ni­stra­ci­ji bol­ni­ce, po­li­ci­je, funk­ci­o­ner u iz­bor­noj ko­mi­si­ji, itd)? Gde i ka­da?

IZ­JA­VA ZA TRI­BU­NAL
OBA de­la for­mu­la­ra za­vr­ša­va­ju se upo­zo­re­njem "A sa­da mo­ra­te pot­pi­sa­ti sle­de­ću iz­ja­vu" u ko­joj pot­pi­snik iz­ja­vlju­je da je "Sve­stan da iz­ja­va ima istu vred­nost kao i po­ja­vlji­va­nje pred ne­kim su­dom (tri­bu­na­lom)". Po­sled­nji zah­tev na­pi­san je na srp­skom je­zi­ku. Nje­go­vim pot­pi­si­va­njem pod­no­si­lac zah­te­va po­tvr­đu­je da je pi­ta­nja raz­u­meo, a uko­li­ko je imao pre­vo­di­o­ca, tre­ba da na­ve­de nje­go­vo ime.

http://www.novosti.rs/vest.php?vest=42328&rubrika=Reportaže



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Jun 2005
  • Poruke: 2673
  • Gde živiš: u pokretu...

i ameri imaju poseban formular za muskarce....vrlo slicna prica



offline
  • Zagor 
  • Super građanin
  • Pridružio: 25 Maj 2005
  • Poruke: 1308
  • Gde živiš: u rovu na prvoj liniji

e nema sanse da dobijem vizu
nema nista od kanade :-(

offline
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Supermoderator vojnih foruma
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 9491
  • Gde živiš: ovalni kabinet

Što će tebi Zagore, pa ti si u švabiji Laughing

offline
  • Zagor 
  • Super građanin
  • Pridružio: 25 Maj 2005
  • Poruke: 1308
  • Gde živiš: u rovu na prvoj liniji

haha da istina ali nije svabija Kanada
zlatna vremena nemacke su odavno prosla
a kanada je predivna zemlja
a i mnogo mi fale one nase sume guste kod nas kojih ima u kanadi
i naravno ovde nesmem u lov i u pecanje ......

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 890 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 6 sakrivenih i 837 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Bane san, bufanje, Denaya, Dimitrije Paunovic, FOX, Frunze, Georgius, ILGromovnik, ivan979, Ivica1102, Karla, kovinacc, kybonacci, Leonov, ljuba, ljubacv, Lošmi, maiden6657, milenko crazy north, Milometer, milutin134, Mlav, mocnijogurt, Mravce, nemkea71, nick79, opt1, pein, Rakenica, raptorsi, sasa87, Sirius, slonic_tonic, solic, sombrero, Srky Boy, Srle993, Steeeefan, theNedjeljko, Trpe Grozni, vathra, Vlad000, Vlajman1957, YU-UKI, zillbg