Android za početnike - definicija osnovnih termina

1

Android za početnike - definicija osnovnih termina

offline
 • u administraciji
 • Pridružio: 16 Okt 2010
 • Poruke: 3468
 • Gde živiš: KRAGUJEVAC

ANDROID je operativni sistem nove generacije koji pokreće novu generaciju pametnih“ mobilnih telefona osjetljivih na dodir.

Osnovna ideja mu je da bude brz i u svakom pogledu prilagodljiv.Ono što je bitno da razumete je da za korišćenje Android telefona morate imati Google Mail (GMail) nalog.

Android je ono što pokreće sve menije i aplikacije na telefonu. Za razliku od ostalih operativnih sistema android funkcioniše kao open sours (open-source) operativni sistem.Pošto je otvorenog koda možemo sami da doprinisemo njegovom razvoju, a ako rutujete svoj telefon dobićete toliko zanimljiv opcija koje možete odlično da iskoristite za razvoj aplikacija, naročito koristeći Android SDK.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • u administraciji
 • Pridružio: 16 Okt 2010
 • Poruke: 3468
 • Gde živiš: KRAGUJEVAC

Google nalog-Android uređaj ne radi bez Google mejl naloga. Google nalog je neophodan jer bez njega ne mozete da skidate app sa marketa.

Kontakti i sinhronizacija sa Google nalogom-Sinhronizacija kontakata koje imate u telefonu sa kontaktima u gmail-u je veoma korisna ukoliko želite da promenite telefon ili menjate ROM, jer se svi kontakti onda nalaze “u oblaku” .Kada ubacite novi custom ROM idite na sinhronizaciju za kontakte, g-mail, kalendar.

Da odradite sinhronizaciju, uradite sl


1) idite u menu > settings > accounts & sync
2) Ako nemate nalog, klikom na dugme ADD dodajte nov nalog
3) Ako imate nalog kliknite na vas nalog( da bi rucno sinhronizovali kontakte, g-mail,kalendar)
4) Uključite opciju Sync Contacts i sačekajte da se sve sinhronizuje
5) To je to svi kontakti sa telefona će biti automatski prebačeni u gContacts i obrnuto..


Android telefon ne radi bez interneta
-Ukoliko ste se opredelili za Android telefon, prva i osnovna stvar je da imate pristup internetu. Android telefon je nista ako nemate internet. Uvek koristite WI-FI kada je to moguce, da ne biste trosili mobilni internet jer kao sto znamo kod nas je jos uvek skup.Dobro postoje paketi koji u sebi sadrze neogranicen internet, ali kada potrosite kolicinu interneta( brz internet) koja vam pripada, onda idete na internet sa slabijom brzinom( ovo vazu za Telenor).Tako da WI-FI je zakon. em sto je brzi surf em je free Zagrljaj

Android Market-Android Market je prodavnica aplikacija koju dobijate sa vašim telefonom/tabletom. Većina aplikacija i igara na Android Marketu je besplatna i možete ih skinuti na vaš telefon. App se instaliraju na internu memoriju, ali mozete rootovati vas tel i sa app LINK2SD namestiti da se app koje skidate direktno instaliraju na vasu memorisku karticu.

Sta je OTA update-OTA (Over The Air) je update koji šalje proizvođač telefona. OTA može sadržati sigurnosne zakrpe, ispravke uočenih grešaka kao i kompletni operativni sistem (ROM). Preko OTA update-a stiže OFICIJELNI odnosno ZVANIČNI update vašeg telefona. Ovo nije custom ROM, i uvek kasni.

Otkljucavanje telefona sa mreze-Otključavanje telefona (SIM-unlock) sa mreže nije isto što i rutovanje, otključavanje bootloadera, S-Off-ovanje, flešovanje, butovanje…Ne postoji univerzalan alat za otkljucavanje, nego je svaki pisani tutorijal zaseban, i vazi samo za tu vrstu tel, kao i custom romovi.

Rootovanje-.Rootovanjem dobijate administratorske privilegije nad sopstvenim telefonom, (Root – koren, pristup do korena). Neke aplikacije kojima je potreban administratorski pristup ne rade ukoliko telefon nije rutovan. Da bi ste menjali sistemske fajlove, potrebno je rutovati telefon.

Rutovao sam telefon, ali posle apdejta sam izgubio rut pristup, šta sad?-Nikada nemojte preko OTA da updejtujete tel kada je tel rootovan.Ako to hocete da uradite nadjite koji je updejt rootovan.Jer se preko OTA provuku sigurnosne zakrpe.

Zasto rootovati telefon-Evo zasto:
1) PERFOMANSE-Sa root pristupom, možete menjati operativni sistem da se ponaša kompletno drugačije. Možete instalirati druge ROMove zasnovane na Android-u, kao što su Cyanogen ROM, Villain ROM i sl. Tel dobija na brzini, stabilnosti.

2)Interakcija softvera sa hardverom-Mnogi Android uređaji ne iskorišćavaju u poptunosti mogućnosti hardvera. Operativni sistem u ovom slučaju postaje usko grlo. Root-ovanjem se uklanja usko grlo i dobijate punu kontrolu nad vašim voljenim Android uređajem. Mozete oveclocovati tel sa posebnim app, a ako tel nije rootovan OC ne mozete odraditi.

3)LINK2SD-. Sa rutovanim telefonom, možete koristiti aplikaciju LINK2SD, koja će kopirati sve ili samo odabrane aplikacije na SD karticu koju predhodno morate formatirati u ext2/3/4 file format.

4)Ekstra aplikacije-SetCPU, vam omogućuje klokovanje raznih Android procesora. Ali, zbog dozvola koje aplikacija zahteva, superuser je neophodan, a to je moguće samo sa rutovanim telefonom.

5)MultiTouch-Ako ste koristili i probali telefon sa multitouch funkcijom, znate kako je lep osećaj kada zumirate slike, a i kucanje sa dve ruke u isto vreme na tastaturi je sjajno.

6)WiFi i Bluetooth Tethering -Nakon rutovanja vašeg telefona, takođe možete preko WiFi ili Bluetooth konekcije podeliti GPRS ili 3G konekciju sa vašim PC-em ili Laptopom. Aplikacija pravi ad-hoc konekciju i imate vaš mali hotspot za nekoliko sekundi.

7)Bolja tastatura-Mozete menjati tastature i staviti mnogo bolje tastature koje su uglavnom bolje od bazne.Ja preporucujem SMART KEY BOARD.

9)rootovanje poništava garanciju. Iako uvek možete da se vratite na stock (osnovnu) verziju OSa, to je rizičan posao, tako da nastavite sa oprezom.

Da li se rootovanjem moze brikovati telefon-Ukoliko koristite alat koji SAMO rutuje telefon, onda ništa loše ne može da se desi sa vašim uređajem. Ako sa alatom za rutovanje istovremeno i flešujete Recovery ( HTC Tattoo i Huawei telefon i druge), onda možete brikovati telefon. Zapravo, telefon može da sebrikuje u postupku flešovanja Custom Recovery, Radia, Hboot-a i tih ostalih osetljivih delova.

Da li gubim garanciju ako rutujem telefon?- DA

Koji su osnovni koraci stavljanja custom ROM-a na telefon/tablet?-
Rootovanje
Instalacija custom Recovery image-a
Nand backup
backup podataka (kontakata, poziva, SMS poruka, podešavanja…)
otključavanje bootloadera ili S-OFF telefona (ako je potrebno, i naznaceno)
wipe data i wipe cache
flešovanje Custom ROM-a

Objašenjenje svake stavke
Svaki telefon se rutuje drugačije. Sve zavisi od proizvođača i verzije Android OS-a. Popularnije telefone ima veći broj developera pa za njih postoji više alata za rutovanje. Za neke telefone postoji i više načina za rutovanje, za neke ne postoji.

Različite grupe developera su razvile drugačije custom recovery-je i dalje ih razvijaju. Najpoznatiji je ClockworkMod Recovery, a poznati su i xRecoery, AmonRa recovery i drugi. Custom Recovery zamenjuje standardan (difolt) recovery i pruža više mogućnosti korisniku. Kroz custom recovery se lakše instalira custom rom i uradi NAND backup.

NAND backup je vaše osiguranje da se uvek možete vratiti na stock rom, odnosno na onaj rom koji ste imali pre nego što ste flešovali drugi. NAND backup se radi iz Recovery-a i slika odnosno kopija kompletnog trenutnog sistema se smešta u određeni folder na SD kartici. Taj folder je poželjno sačuvati i na računaru za svaki slučaj.

Backup podataka podrazumeva čuvanje podataka od interesa kao što su kontakti, pozivi, poruke i drugi podaci. Ovaj backup se radi sa aplikacijom za backup podataka koju skinete sa Marketa.

S-ON i S-OFF (Security-ON, Security-OFF) je indikator koji govori da li je telefon zaključan ili ne. Kada indikator pokazuje S-ON, onemogućen je upis novog ROMa na telefon ukoliko nije sertifikovan od strane proizvođača telefona. Zato je potrebno uraditi S-OFF.

wipe data se izvršava iz Custom Recovery-a i podrazumeva brisanje podešavanja trenutnog operativnog sistema kao pripremu za instaliranje novog (Reset To Factory Defaults). Ovo resetovanje to factory defaults ne vraća prethodni ROM, nego briše podatke i podešavanja trenutnog ROM-a. Često ukoliko korisnici ne urade ovaj korak, ulaze u boot loop nakon flešovanja custom ROM-a

Flešovanje Custom ROM-a podrazumeva snimanje potpuno nove kopije operativnog sistema na vašu sistemsku particiju na internoj memoriji telefona. To vam je kao reinstalacija Windowsa. Podrazumeva se da ćete ovim postupkom izgubiti sve podatke sa telefona, zbog čega ste radili onaj backup u koraku 4.

Sta je rom-ROM” je skraćenica od “Read Only Memory”. Ukazuje na deo interne memorije koju nije moguće menjati. Sadrži Android Operativni Sistem i sav originalni softver koji pokreće telefon.
Uglavnom ceo ROM (ili Firmware) sadrži: Recovery image, Boot image (koji sadrži Krenel i ramdisk), System image (sam operativni sistem ili “OS”) i Radio image.
Često koristimo izraz ROM: pri čemu mislimo na “ROM” ili “firmware” kao image koji može biti flešovan na internu memoriju.
Postoje “oficijelni” ROMovi od strane proizvođača i neoficijelni takozvani “custom” ROMovi koje su korisnici modifikovali.

Šta je to flešovanje (flashing)-Flešovanje je snimanje novog punog ROMa (firmware-a) na deo interne memorije telefona.

Takođe je moguće flešovati Recovery (kao npr. ClockworkMod, AmonRa …), Kernel (ili boot image), System (Operativni Sistem – OS), Radio, ili pun firmware koji sadrži sve njih.

Da li mogu da flešujem drugi ROM nakon što rutujem telefon?-Ne. Da bi ste flešovali neoficijelni ROM (custom ili ne potpisan) morate imati S-OFF. Da bi ste flešovali oficijelni (ali ne i originalni) firmware morate imati otključan CID.

Šta je S-OFF i zašto mi treba?-Svaki HTC telefon ima uključenu zaštitu (Security ON – S-ON) kao podrazumevanu vrednost (default).

Kako bi ste dobili pun pristup snimanja (full write access) da bi mogli da flešujete firmware ili instalirate Custom Recovery treba da isključite zaštitu (S-OFF).

S-OFF nije isto što i root: S-OFF vam pruža mogućnost flešovanja nepotpisanih slika (image-a) koristeći Fastboot opciju u Bootloader-u preko Custom Recovery-a (ClockworkMod Recovery se najčešće koristi).

Za ovo postoje alati za svaki telefon posebno, gfree (pun S-OFF) ili flešovanjem inženjerskog hBoot-a (Engineering hBoot) (delimični S-OFF). Ovo je potrebno da uradite samo jednom, ne morate da radite svaki put kada želite da flešujete.

Flešovani Engineering hBoot S-OFF se gubit flešovanjem originalnog ROMa, ali ako to uradite sa npr. gfree-em, ostaće čak i kada ponovo flešujete originalni ROM, ovo je zato što gfree modifikuje particiju 7 na vašem telefonu kako bi isključio emmc protekciju snimanja (write protection), i uklanja brq filter iz kernel-a: full S-OFF.

Zašto bih uopšte želeo da flešujem moj telefon

Apdejtujete (ažurirate) vaš telefon na noviji oficijalni firmware (kako je “oficijelni”, ne morate imati S-OFF i nećete izgubiti garanciju)

Debrendirate ili downgrade-ujete vaš telefon na drugi oficijelni firmware.

Zamenite ROM koji je došao sa telefonom sa drugim custom ROMom.

Instalirate bolji Recovery alat (kao ClockworkMod ili AmonRa)

Zamenite Radio ROM

Zamenite kernel sa modifikovanim koji pruža overclock.

Kako da vratim S-ON-Ako iz bilo kog razloga (da vratite telefon na garanciju, popravku itd.) želite da vratite S-ON:

- Ako imate S-OFF flešovanjem Engineering hBoot-a, skinite HTC RUU ili sličan update drugog proizvođača za vaš telefon, da ga vratite na stock firmware. S-ON će biti vraćen.

- Ako imate S-OFF sa gfree-em, on je napravio rezervnu (backup) kopiju na SD kartici pod imenom “part7backup-xxxxxxxxxx.bin” koju možete flešovati nazad preko terminal emulatora ili iz ADB-a komadnom:
dd if=/bilogde/stesnimili/part7backup-xxxxxxx.bin of=/dev/block/mmcblk0p7

Šta je otključavanje CID-a i zašto mi treba-HTC koristi CID zaključavanje da bi zaštitio njihove telefone.
CID, ili “Carrier ID”, je string koji identifikuje operatera (carrier) i jezik uređaja, takođe ga sadrže RUU apdejti i koriste se za proveru da bi ste mogli da flešujete uređaj samo sa odgovarajućim ROMovima za operatera/region.
CID unlock (SuperCID) vam omogućava da flešujete oficijelni RUU i instalirate ROM koji želite: za drugi region, debrendiranje, downgrade itd.
gfree npr. pored S-OFF-a radili CID unlock.

Šta je RUU-RUU je skrećenica od “ROM Update Utility”, a to je alat za flešovanje kod HTC uređaja.
RUU oficijelno stižu od HTCa, sadrže alat za flešovanje i pun firmware u jednom paketu. RUU se pokreće sa računara.

Šta je “Radio” i u čemu je stvar sa različitim radio-ima?-Radio slike (images) kontrolišu kvalitet signala, Bluetooth-a, WiFi-a i GPS-a, što utiče na trajanje baterije.

Da li flešovanjem gubim sve moje podatke i instalirane aplikacije?-Ako flešujete Kernel, Radio ili Custom Recovery, odgovor je NE.
- Ali ako flešujete System ili pun ROM, onda je odgovor DA: sve će biti obrisano (wipe), tako da obavezno sve bekapujete.
Postoji gomila aplikacija na Marketu koja bekapuje vaše podatke.
(Predlažem Titanium Backup ili MyBackupPro … ove aplikacije uglavnom zahtevaju root, mada se mogu naći i one koje to ne traže, ali imaju ograničene mogućnosti)
Takođe možete uraditi i NANDroid bekap.

Da li flešovanjem gubim garanciju-Opet dobro pitanje
Ako za vaš telefon postoji oficijelni RUU , uvek ga možete pokrenuti, ili bekapovati trenutni ROM, sačuvati ga na SD karticu ili na računar, i vratiti ga kasnije kako bi ste se vratili na zvanični stock ROM.

Šta je Bootloader-Bootloader je alat za upravljanje firmware-om na svakom stock ROMu, omogućava vam da vratite fabrička podešavanja (reset to factory defaults), da koristite “Fastboot” da flešujete oficijalne slike (images), ili da pokrenete Recovery alat.
Iz Bootloader-a možete proveriti stanje S-ON, S-OFF, verziju firmware-a i Radia, itd.

Kako da uđem u Bootloader-Isključite telefon, zatim držite dugme za stišavanje i power dugme. (Ovo je najčešća kombinacija tastera, ali može da varira od telefona do telefona).
(Na nekim telefonima je potrebno da isključite “Fast boot” u Settings > Applications, ili da izvadite bateriju kako bi ste kompletno ugasili telefon. U suprotnom telefon ode u hibernaciju, i pri startovanju neće moći da uđe u Bootloader).
Da bi ste izašli iz Bootloader-a morate izvaditi bateriju.
Ako imate instaliran Custom Recovery, možete odabrati Recovery i tamo izabrati opciju reboot iz Recovery menija.

Kako da bekapujem trenutni ROM (firmware)-Opcijom NANDroid backup iz Custom Recovery-a ili iz ROM Manager aplikacije na telefonu (potrebno je da imate instaliran Custom Recovery)

Šta je Custom Recovery-Custom Recovery (ClockworkMod ili CWM ili CM kao i AmonRa, 4EXT Recovery …) zamenjuje originalni Recovery sa unapređenom verzijom.
Custom Recovery je bolji od osnovnog Recovery-a je vam omogućuje da na siguran način flešujete neoficijelne “Custom” ROMove, i pruža vam mogućnost bekapa trenutne slike firmware-a (NANDroid backup).

Kako da instaliram ClockworkMod (CWM) Recovery?-Potreban vam je S-OFF
Skinite ROM Manager aplikaciju sa marketa, instalirajte je i otvorite.
Kliknite na “Flash Clockwork Recovery”, tražiće vam da potvrdite model telefona. Kada završi ispisaće “Successfully Flashed ClockworkMod Recovery!”
Poželjno je restartovati telefon nakon ovoga.

Da bi ste testirali:

Iz ROM Manager aplikacije, izaberite “Reboot into Recovery” pitaće “Are you sure you want to reboot into ClockworkMod Recovery?”, iaberite OK.
U clockworkMod Recovery-a, koristite kontrolnu kuglicu ili dugmad za pojačavanje/stišavanje da bi ste se kretali kroz meni. Pritiskom na kontrolnu kuglicu ili dugmeta za paljenje/gašenje telefona odabirate opciju.
Izaberite “Reboot system now” da izađete iz CWM-a.
Ako se ClockworkMod Recovery ne pokrene i vidite crveni trougao sa uzvičnikom, ponovo ga flešujte. Nekad je potrebno dva puta flešovati.

Šta je NANDroid backup-Kompletna slika (image) sistema koju je moguće kasnije vratiti. Ovo je više nego bekap jer uključuje SVE što imate instalirano na internoj memoriji telefona: Boot, Recovery, System, Data, Cache, itd.
Predlog: Sačuvajte kopiju NANDroid bekapa na računaru. Ovo je korisno ukoliko SD kartica zakaže, telefon vam bude ukraden ili ga ciglirate (bricked).

Kako da vratim NANDroid backup-Ako imate pristup ClockworkMod Recovery-u veoma je lako vratiti bekap iz menija:
Uđite u Bootloader (Vol down + Power), izaberite “Recovery” i prebaciće vas u ClockworkMod, odakle možete da vratite vaš NANDroid backup
Ako vam je telefon cigliran i ne možete da pristupite Bootloader-u, postoji još jedna šansa:
Možete probati da flešujete ClockworkMod Recovery sliku odavde(Tekst za link) i kopirate je u vaš Android SDK/tools folder.
Zatim, otvorite command prompt, konektujte vaš telefon na PC, i flešujte CWM komandom: fastboot flash recovery recovery-clockwork-x.x.x.x.img.

Šta je ADB-ADB je skraćenica od Android Debug Bridge. Koristi linux komande da pošalje instrukcije telefonu.
Možete koristiti ADB komande direktno iz command prompta ili otvranjem ADB shell-a da kucate linux komande.
Sa ADB-e možete instalirati aplikacije, uklanjati ih, flešovati slike (img fajlove) na telefon, praviti razne izmene, sve sa vašeg računara.
Ako niste upoznati sa MS-DOS/LINUX komandama ovo može biti komplikovano, tako da je ovo uglavnom za napredne korisnike.

šta uraditi pre instaliranja/flash-ovanja Custom ROM-a

Back up SMS-a, MMS-a, Kalendar-a, Poziva, Kontakata, Bookmark-a, Sistemskih podešavanja, Video klipova, Audio zapisa, Fotografija, podešavanja u aplikacijama

Uraditi nand back up.Imate povise kako se vrsi.

Instaliranje custom roma-Najlakši način da instalirate novi ROM je preko Clockwork ROM Manager aplikacije. Za instalaciju je dovoljno da iz ROM Manager menija izaberete “Install ROM from SD Card” i izaberete zip fajl u kom se nalazi instalacija ROMa.Najbolje je da zip fajl iskopirate direktno na karticu, bez foldera i imenujete ga isključivo slovima. Najklasičniji način je da je preimenujete fajl u update.zip i stavite u koreni folder SD kartice.Prilikom pokretanja instalacije, dok ste još u ROM Manageru, pitaće vas da li hoćete da wipe-ujete (obrišete) podatke pre instalacije. Ukoliko instalirate potpuno drugačiji ROM od predhodnog, ovo je obavezna opcija, jer u suprotnom se može desiti da vam telefon upadne u tzv. BootLoop koji se manifestuje restartovanjem telefona kada stigne do boot animacije. Ukoliko prelazite samo na noviju verziju istog ROMa, ne morate ovo da radite.

Šta uraditi nakon instalacije/flash-ovanja Custom ROM--Kada ste uspešno instalirali Custom ROM, dobićete potpuno novi sistem, (sem ako radite update).
U ovom trenutku, ukoliko želite da vratite sva podešavanja, aplikacije itd. potrebno je da prvo ponovo instalirate backup programe (Titanium Backup, SpriteBackup) i preko njih uradite restore svega onoga što želite da vratite.

Kako da popravite cigliran telefon

Ako vam se telefon restartuje (boot-loop); Obrišite Data i Cache

Ako vam se telefon butuje direktno u Recovery: Flešujte novi ROM

Ako se telefon butuje direktno u Bootloader: Vratite Stock ROM

Ako dobijate bilo kakve erore sa bilo kojim od prethodnih metoda: Reformatirajte SD karticu i NE ODUSTAJTE

Ako je telefon zaista brikovan: Vratite ga u prodavnicu i pravite se ludi
U drugoj temi napisacu objasnjenja za svaku operaciju ponaosob, ovde sam samo stavio sta bi trebali uraditi bez objasnjenja.

Jedan deo ovoga texta je preuzet sa sajta www.srbodroid.comoffline
 • u administraciji
 • Pridružio: 16 Okt 2010
 • Poruke: 3468
 • Gde živiš: KRAGUJEVAC

FASTBOOT je specijalni dijagnostički i inženjerski protokol u koji možete postaviti vaš Android uređaj.Dok ste u fastboot-u, možete modifikovati sistemske particije preko računara USB konekcijom.
Nemaju svi telefoni fastboot mod kom korisnici mogu da pristupe. On je uključen na Nexus uređajima po difoltu. Fastboot radi na Windows, Mac i Linux platformama i informacije kako doći do ovog moda za određeni uređaj se mogu naći na forumima . Kada se podesi, butujete vaš telefon u fastboot i odatle možete flešovati img (image) fajlove na internu memoriju telefona. Flešovanje custom recovery-a poput ClockworkMod je najčešći razlog za fastboot. Slike (img – kopije particija) možete flešovati bez da su potpisane neki posebnim kodom, praktično sve možete flešovati – čak i one što ne treba da flešujete, tako da je ovde potreban veliki oprez.

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2013
 • Poruke: 1

Nadam se da mi neko moze pomoci.Imam Alcatel OT 992 D.Promenio sam apdejtovanjem kernel verziju iz oktobra 2012. i dobio novu iz maja 2013 god.i sada mi tel.nije kompatibilan sa blututom u kolima i ne mogu da koristim fabricki hendsfri koji imam u kolima.Kako da vratim staru verziju kernela jer sam apdejtovanjem samo nju promenio od svih fabrickih podataka(firmver je ostao isti,verzija osnovnog opsega je ostala ista).Hvala svima koji mogu da mi pomognu.Alexmegane

offline
 • dumer  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 22 Maj 2012
 • Poruke: 447

Da li cu da brikujem telefon ako na njemu ubacim Holandski frimware koji nije odredjen za ni jednu mrezu.Tel je iz mts i zakljucan je na njihovu mrezu

offline
 • Milan
 • Pridružio: 17 Dec 2007
 • Poruke: 14691
 • Gde živiš: Niš

A da li ćeš biti malo strpljiviji? Very Happy Stalno ponavljaš jedne te iste poruke... Bebee Dol

Elem, što se tiče pitanja, možeš da ga brikuješ, a i ne moraš. Kakav ti je taj Holandski firmware?

offline
 • dumer  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 22 Maj 2012
 • Poruke: 447

izvinjavam se.Taj Holandski frimware nije odredjen za nijednu mrezu.Npr kao kad bi izasao update za Srbiju,znaci nema odredjenu mrezu.Treci po redu http://www.sammobile.com/firmwares/database/SM-G900F/

offline
 • Milan
 • Pridružio: 17 Dec 2007
 • Poruke: 14691
 • Gde živiš: Niš

A što bi ubacivao taj fw kad imaš i odgovarajući za svog operatera?

Svakako, ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema. No, opet, sve radiš na svoju odgovornost.

offline
 • dumer  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 22 Maj 2012
 • Poruke: 447

zato sto je usavrseniji.Lolipop mts-ov nije los,ali dosta radi sporije od kitketa

offline
 • Pridružio: 17 Jan 2014
 • Poruke: 572
 • Gde živiš: Ulm , Germany

Napisano: 07 Mar 2015 16:25

nema to veze velike da li je mts-ov ili ciji vec. generalno samsungov interfejs touchwiz je bagovit i zahtevan. svakom se desi nakon nekoliko meseci upotrebe da krenu performanse ka dole.
imas na XDA koliko hoces kit-kat i lolipop romova za S5 koji su bazirani na AOSP i CM romu (stock google android).
da se razumemo, samsung ima extra hardware, ali software mu je ocajan

Dopuna: 07 Mar 2015 16:28

a evo ti i AOKP za njega http://aokp.co/devices/klte

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1281 korisnika na forumu :: 97 registrovanih, 15 sakrivenih i 1169 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksandarbl, Alibaba1981, amaterSRB, Arahne, aramis s, Atomski čoban, babaroga, bavar357, bbogdan, Ben Roj, Beria, bojcistv, Boris90, BraneS, brundo65, Buda Baba, cavatina, cemix, dankisha, Dannyboy, dejanbenkovic, Denaya, djboj, Djokislav, DonRumataEstorski, Dorcolac, Dostanic09, draganl, dragon986, dragonserbia, Drug pukovnik, DucicM, dule10savic, Džordžino, ekozelj, eulereix, famoso, Georgius, goran.vvv, Griffon vulture, hyla, ibssa, Insan, kalens021, kaptain, kokodakalo, konstruktor, krlebgd77, kunktator, kuntalo, mercedesamg, mgolub, micke83, MikeHammer, Milan A. Nikolic, miodrag, misaru, Nemanja.M, ninareflex, Nixon, ofbeyond, operniki, Panter, pein, platana, proleter373, punto, rajkoplje, raskoljnikov, rkekoke, sakota79, Sale.S, savaskytec, Sirius, slonic_tonic, spektorsky, srbijaiznadsvega, Steeeefan, Sterilizacija, Stoilkovic, Stuka76, Tas011, taz1cl, techcode, vathra, VJ, vukovi, Vule, zastavnik, zdrebac, Zimbabwe, zixmix, Zoca, Žukov, šumar bk2