LG G3 (International D855) - ROOT, TWRP, CyanogenMod 13 (Android 6.0.2) | Kompletno Uputstvo

1

LG G3 (International D855) - ROOT, TWRP, CyanogenMod 13 (Android 6.0.2) | Kompletno Uputstvo

offline
 • Research Engineer @MalwareBytes
 • Pridružio: 09 Avg 2011
 • Poruke: 15877
 • Gde živiš: Beograd

Dok se LG ne smiluje da izbaci Android 6.0 za LG G3, ja sam sebi instalirao CyanogenMod 13 i čak i kada izađe fabrički 6.0 sistem, tesko da ću ga menjati jer CyanogenMod jednostavno radi bez ikakvog laga ili nečega sličnog. CyanogenMod 12 nisam imao potrebe da instaliram, ali je ovaj zaista fenomenalan, a i baterija traje duže.

Zato sam kako mi reputacija i nalaže rešio da napravim kompletno uputstvo kako to bezbolno uraditi. Moram da naglasim da je CyanogenMod13 za LG G3 naravno još u nightly fazi, što znači da nije 100% stabilan, ali ja ga evo koristim već preko 10 dana i iskreno nisam primetio neke velike probleme, osim par sitnica, koje će vremenom svakako biti ispravljene.

Pre nego što počnemo sa postupkom na vašem računaru morate imati instalirane ove osnovne programe:

LG USB Drivers --> LINK | Potrebno je skrolovati dok ne vidite LG G3 (all variants). Instalacija je standardna.
Fastboot --> LINK | Možete ga otpakovati bilo gde, ali ja ću u tutorialu koristiti ovu lokaciju C:\fastboot, tako da preporučujem da otpakovani folder prebacite na vašu C particiju.
ADB drajveri --> LINK | Takođe preporučujem da ga otpakujete na vašu C particiju. Kod mene to izgleda ovako C:\usb_driver


VAŽNO!!! Sve procedure i postupci su provereni od strane moje malenkosti, tako da ukoliko nešto nije kako treba, odmah stanite i pitajte, pre nego što se napravi neki problem.
VAŽNO!!! Bilo šta da radite, uvek prvo odradite bekap bitnih informacija jer neke procedure će obrisati sve podatke sa vašeg telefona.
VAŽNO!!! Sve što radite, radite na sopstvenu odgovornost, tako da se ne smatram odgovornim za bilo koju štetu koju biste mogli da napravite sa telefonom, iako je to jako, jako teško uraditi.


[1] ROOT i instalacija TWRP recovery


[1a] ROOT Metod #1

Uputstvo ispod pokazuje kako da rutujete vaš telefon. Ovaj metod bi trebalo da radi za sve sisteme, u slučaju da ne radi, Metod #2 će sigurno da radi.

- Da biste rutovali telefon, potreban vam je LG One Click Root program. Možete ga skinuti sa ovog linka: LINK
- Ekstraktujte program i instalirajte isti.
- Otvorite podešavanja u okviru telefona, jer je sada potrebno da se omoguci USB debugging. Potrebno je da pronadjete About phone, a zatim u okviru Software info, treba da kliknete na Build number nekoliko puta, sve dok ne omogućite Developer options.
- Sada se vratite na početak podešavanja i otvorite Developer options. Omogućite USB debugging.- Povežite telefon sa računarom i pokrenite LG One Click Root alat, koji izgleda kao na slici:- Kliknite na Start. Ukoliko telefon nije prepoznat, promenite izmedju MTP i PTP konekcije telefona, pa ponovo kliknite Start.
- Sada na telefonu treba da kliknete OK, kada vam se pojavi poruka Allow USB debugging?.
- Nakon toga, telefon će se restartovati. Sada je potrebno da telefon pokrenete u Download Mode, kao što će vam zatražiti LG One Click Root program:- Isključite USB kabal i ugasite telefon. Sada držite Volume Up i istovremeno konektujte priključite USB kabal u telefon. Telefon bi sada trebao da pokrene Download Mode, nakon čega će procedura biti nastavljena.
- Opet će telefon biti restartovan i sada je ujedno i rutovan:- Da proverite da li je telefon rutovan, sa prodavnice na telefon preuzmite aplikaciju Terminal Amulator. Pokrenite aplikaciju i ukucajte su. Trebalo bi sada da dobijete poruku da odobrite root dozvole ovoj aplikaciji. To znači da je sve u redu. Ukoliko to nije slučaj, pokušajte Root metod #2.


[1a] ROOT Metod #2

Root metod #1 iz nekog razloga nije radio kod mene pri najnovijem 21A firmveru, pa sam morao da rutujem telefon na ovaj način.

- Preuzmite arhivu na ovom linku: LINK
- Otpakujte je na vašu radnu površinu.
- Ova metoda je prilično jednostavna jer sadrži skriptu koja automatski rutuje telefon. Naravno to ne znači da ne treba ništa da radite.
- I dalje vam je potreban aktiviran USB debugging, kao i u prvom metodu.
- Sve što treba da uradite jeste da pokrenete root.bat fajl i da pratite uputstva. Ovo neću previše objašnjavati jer je prilično slično kao i pri prvoj metodi. Zatražiće vam da restartujete telefon u Download mode i to je sve.[1b] TWRP Recovery

Sledeći korak do instalacije CyanogenMod sistema jeste instalacija TWRP Recovery.

- Instalacija je jednostavna i zahteva samo običnu aplikaciju sa Google Play prodavnice.
- Možete je naći na ovom linku: (D855) LG G3 AutoRec-Lollipop, a skinuće te je na telefonu naravno.
- Aplikacija zahteva root.
- Pokrenite aplikaciju, dodelite joj Root dozvole i sve što treba da uradite jeste da kliknete na Flash TWRP. Ukoliko se nista ne dešava, verovatno telefon nije dobro rutovan. Pokušajte Root metod #2.
- Kada je instalacija gotova, ugasite telefon.
- Da uđete u Recovery, potrebno je da uradite sledeće: držite Power button + Volume Down zajedno dok ne vidite LG logo. Nakon toga ih otpustite i ponovo brzo stisnite i držite dok se ne pojavi Factory data reset prozor. Potvrdite sa Yes oba puta, nakon čega ćete ući u Recovery:

[2] CyanogenMod 13

Sada prelazimo na ono pravo Very Happy

Potrebno za instalaciju:
- Najnoviji CyanogenMod 13 build koji možete naći na OVOM linku. Ispod CyanogenMod Build treba da preuzmete najnoviji.
- Gapps (Google Apps) --> LINK


[2a] ADB Drajveri

Da bismo prebacili fajlove za instalaciju, potrebno je da omogućimo ADB konekciju između računara i telefona.

- Restartujte telefon u Recovery, a nakon toga povežite USB kabal.
- Sada je potrebno da pokrenete Device Manager na vašem računaru. Kliknite na Start i jednostavnu ukucajte Device Manager u polje za pretragu, a zatim pokrenite isti.
- Pošto je telefon sada u Recovery modu, trebalo bi da dobijete ovakvu sliku ukoliko nemate instalirane ADB drajvere:- Desni klik na G3 sa uzvičnikom i izaberite Update Driver Software --> Browser my computer for driver software --> Let me pick from a list of device drivers on my computer.
- Ostavite označeno Show All Devices i kliknite Next.
- Sada kliknite na Have Disk... --> Browse..., a zatim idite na ovu lokaciju C:\usb_driver ili gde ste već gde ste ekstraktovali ADB drajvere.
- Označite android_winusb.inf i kliknite na Open- Ponovo idemo OK, pa Next. Ukoliko dobijete upozorenja pri instalaciji, samo potvrdite i nastavite dok uspešno ne instalirate ADB drajvere.
[2b] CyanogenMod instalacija

- Pokrenite telefon u Recovery Mode.
- Sada možete da bekapujete vaš originalni sistem, ukoliko budete želeli da se vratite na isti.
- Kliknite na Backup, a zatim Swipe to Back Up- Kada to završite, prikačite USB kabal.
- U okviru računara sada možete da pristupite podacima vašeg telefona. Potrebno je da kopirate ceo TWRP folder koji sadrži bekap sistema. Takodje ukoliko imate bilo šta na SD kartici, odnosno na internoj memoriji, prebacite sve na računar, jer će sve biti obrisano.- Nakon sto je ovo gotovo na telefon se vratite na početni TWRP prozor.
- Sada je potrebno da uklonimo postojeći sistem i sve sa telefona.
- Kliknite na Wipe --> Advanced Wipe, zatim obeležite kao na slici ispod i klinite na Swipe to Wipe- Sada se ponovo vratite na početni prozor, jer je vreme da prebacimo preuzeti sistem i Gapps na telefon.
- Preuzeti sistem i Gapps sada prebacite u C:\fastboot folder kao na slici- Prikačite telefon preko USB kabla.
- Otvorite C:\fastboot folder. Držite Shift na tastaturi i desni klik u okviru foldera. Izaberite Open command window here gde ćete dobiti ovakav prozor:- Sada kucamo komandu adb devices. Ukoliko je sve u redu dobijate ovakav odgovor gde se vidi vaš uređaj:- Sada kucamo sledeću komandu:

adb push cm-13.0-20151207-NIGHTLY-d855.zip /sdcard/.

- Naravno, naziv fajla može biti i pera.zip, tako da gledajte da to zamenite.
- Nakon što je to gotovo kucamo sledeću komandu:

adb push BANKS_GAPPS_6.XX.zip /sdcard/.

- Ako je uspešno prebačeno, imamo ovakav prozor:- To bi bilo to što se tiče prebacivanja. Sada krećemo sa instalacijom. Na telefonu u okviru TWRP-a, idemo na Install, pa birate cm-13.0-20151207-NIGHTLY-d855.zip, zatim idemo na Add More Zips, pa biramo BANKS_GAPPS_6.XX.zip i na kraju Swipe to Confirm Flash, čime instalacija kreće- Na završetku idemo na Reboot System, kada kreće boot sistema koji traje par minuta.

Ostalo je još da podesite telefon po vašim potrebama i da uživate Ziveli
TwinHeadedEagle

Stay tuned...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Research Engineer @MalwareBytes
 • Pridružio: 09 Avg 2011
 • Poruke: 15877
 • Gde živiš: Beograd

Android 6.0.1 je tu Smileoffline
 • Pridružio: 22 Avg 2012
 • Poruke: 109

Kakva je kamera na 6.0?

offline
 • Research Engineer @MalwareBytes
 • Pridružio: 09 Avg 2011
 • Poruke: 15877
 • Gde živiš: Beograd

Nije nista specijalno, to je obicna Google Camera, tako da imas najosnovnije opcije, sta to znaci, video snimanje radi, mozes da menjas rezoluciju, tu je blic, HDR trenutno ne radi i tako to, znaci nije sigurno dobra kao fabricka LG camera, ali nista neupotrebljivo.

offline
 • Pridružio: 22 Avg 2012
 • Poruke: 109

Napisano: 11 Dec 2015 10:35

Onda ostajem na Cloudy 2.5 dok ne izadje oficijalni 6.0 Smile

Dopuna: 21 Dec 2015 8:59

Evo i ja sam ubacio CM13 u G3,ali mi se izgubio root.Kako da rutujem vec rutovan telefon Very Happy?

offline
 • Research Engineer @MalwareBytes
 • Pridružio: 09 Avg 2011
 • Poruke: 15877
 • Gde živiš: Beograd

Kako si izgubio root? Koji si sistem imao pre? Je si pratio neko uputstvo odavde?

offline
 • Pridružio: 22 Avg 2012
 • Poruke: 109

TwinHeadedEagle ::Kako si izgubio root? Koji si sistem imao pre? Je si pratio neko uputstvo odavde?

Bio sam na Cloudy 2.5,skinuo sam zadnju verziju CM13 sinoc,kopirao zip fajl u memoriju telefona,usao u twrp recovery,uradio wipe i instalirao rom.Hteo sam da instaliram Adaway aplikaciju,da mi blokira reklame,ali mi trazi pristup rutu.Nemam super su aplikaciju ni pristup rutu.

offline
 • Research Engineer @MalwareBytes
 • Pridružio: 09 Avg 2011
 • Poruke: 15877
 • Gde živiš: Beograd

Aha, imaš root da omogući u Developer options.

offline
 • Pridružio: 22 Avg 2012
 • Poruke: 109

TwinHeadedEagle ::Aha, imaš root da omogući u Developer options.

Omogucio sam,ali opet isto Smile.

offline
 • Research Engineer @MalwareBytes
 • Pridružio: 09 Avg 2011
 • Poruke: 15877
 • Gde živiš: Beograd

Napisano: 21 Dec 2015 10:25

Koja je to aplikacija, da ja probam.

Dopuna: 21 Dec 2015 11:54

Može biti da aplikacija jednostavno nije ažurirana da podržava u potpunosti Android 6.0.1

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 911 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 12 sakrivenih i 851 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: arzak, Bob1312, bojcistv, darkangel, Djokislav, doklevise, DonRumataEstorski, Drugsparrow, Dukelander, Fog of War, FOX, Frunze, gmlale, goran.vvv, helen1, ikan, Istman, Kriglord, Lieutenant, liman, Litostroton, loon123, Lord Nem, Lucije Kvint, mercedesamg, MikeHammer, miodrag, naki011, Njemac, nobutado, Parker, raptorsi, riva, RobinHood12, rovac, S2M, Sale.S, Sr.Stat., stagezin, stegonosa, TheBeastOfMG, Vlada78, vladetije, vladulns, vsn111, wizzardone, zdrebac, 79693