Postupak prijave izgubljenog čeka

2

Postupak prijave izgubljenog čeka

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2295
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

Imala si gore dobre postove...koji su prilično detaljni. Ali evo da iscrpimo još nešto.
Ovo je odgovor NBS
Citat:Izgubljen mi je ček po tekućem računu od 2010. godine. Ja sad ne mogu da se prebacim u drugu banku nego moram preko suda da dobijem neko rešenje da je ček poništen. Da li postoji neka lakša procedura i da li nerealizovani čekovi zastarevaju posle nekog vremena?

ODGOVOR: Na upotrebu čeka kao sredstva plaćanja u našoj zemlji primenjuju se odredbe Zakona o čeku i Zakona o menici. Tim zakonima nije posebno regulisano funkcionisanje čeka po tekućem računu građana kao sredstva plaćanja.
Banka ne može da izvrši poništaj izdatih čekova po tekućem računu dok se ne izvrši njihova amortizacija, a odredbama Zakona o čeku i Zakona o menici propisano je da se amortizacija čekova po tekućem računu vrši isto kao i amortizacija menice.
Amortizacija čeka se vrši davanjem predloga za amortizaciju čeka nadležnom sudu u mestu plaćanja koji donosi rešenje o amortizaciji.
Na osnovu rešenja suda o amortizaciji čeka, vrši se njegov poništaj i ne mogu se ostvariti nikakva prava po tom čeku.


Dobro. Evo šta kaže i amortizacija menica...pošto se amortizacija čeka vrši isto kao i amortizacija menice...
Citat:Čl.85 Imovinski zahtev koji se zasniva na odgovornosti zbog neopravdanog obogaćenja može se ostvarivati i na osnovu sudske odluke o amortizaciji nestale menice.

Odgovornost zbog neopravdanog obogaćenja zastareva za tri godine; u svemu ostalom na ovu zastarelost primenjuju se odredbe Zakona o obligacionim odnosima.

I ovde te opte vraća na Zakon o obligacionim odnosima....
Ima drugi odgovor NBS koji je zapravo i mogući odgovor na tvoje pitanje....
Citat:Da li banka ima pravo da realizuje ček nakon datuma upisanog na čeku?

ODGOVOR: Prema članu 11. Zakona o čeku („Službeni list FNRJ“, br. 105/46, „Službeni list SFRJ“, br. 12/65, 50/71 i 52/73, „Službeni list SRJ“, br. 46/96 i „Službeni list SCG“, br. 1/2003 – Ustavna povelja), ček se plaća po viđenju i ne vredi kao isprava u kojoj bi dospelost bila drukčije naznačena. Znači, banka može da primi, odnosno naplati ček pre ili posle datuma koji je naveden kao datum dospeća i da ga realizuje shodno odredbama Zakona o čeku. Rok za realizaciju čeka ne postoji i banke imaju pravo naplate čeka u bilo kom trenutku.
U skladu sa Zakonom o čeku, izdavalac čeka je odgovoran za isplatu. To znači da je izdavalac čeka dužan da obezbedi novčana sredstva na svom računu kao pokriće za izdati ček, počev od datuma naznačenog na čeku sve dok banka ne izvrši naplatu.

U štampi ćeš naći da ne znam ček zastareva za 3 godine. Malčice je drugačije u praksi....
Banka ništa ne prašta....službenica vas je dobro uputila....Banka će uvek naplatiti ček...ništa je ne ograničava...Rok za realizaciju čeka ne postoji....U tome je poneta...Zato vas je službenica uputila u sud....po duge procedure...ali tako je...

Pogledaj gore proceduru u ranijim odgovorima koja su forumaši dali.
Razmotrite, da li vam je jeftinije da jednostavno položite depozit od 5.000,00 din. ili da zasučete rukave i krenete put duge procedure, koja zahteva vreme, strpljenje i nešto novaca....
Mani bi recimo bilo lakše da se odreknem 5.000,00 din. a na vama je da procenite...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • _Sale  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 13085
  • Gde živiš: Z-moon

Izgubljen ček košta oko 4.500 din.
Objava u Sl.Glasniku i dve sudske takse (kod podnošenja zahteva i po rešenju).
U Sl.Glasnik se mora ići dva puta, kad se predaje oglas i kad se uzima potvrda da je oglas objavljen.
U banku se odlazi tri puta, na početku, na sredini i na kraju procedure.
Apsolutno sam ZA polaganje depozita.Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 465 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 460 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dorcolac, Pakito93, panonski mornar, Tas011, uruk