Deep Purple

Deep Purple

offline
  • MiB  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 17 Feb 2005
  • Poruke: 2547
  • Gde živiš: Nis, Srbija

Deep Purple

Dopuna: 18 Mar 2007 23:49

Evo i na sprskom:

[img:adcf2c5a73]http://www.artistwd.com/joyzine/music/deep_purple/dp_early.jpg" border="0" />

Ne mozemo da pricamo o Hard and Heavy muzici a da ne spomenemo jedne od pionira ove muzike - Deep Purple.
Ova legendarna Britanska grupa je osnovana u Londonu, 1968. Prica o bendu pocinje 1697 kada je bubnjar grupe Searchers osnovao bend po imenu Roundabout u kome su svirali Jon Lord (klavijature), Ritchie Blackmore (gitara), ali je Curtis ubrzo napustio bend. Lord i Ritchie su odlucili d atreba da nastave sa radom i grupi se pridruzuju basista Nick Samper, bubnjar Ian Paice i pevac Rod Evans. Grupe je dobila ime Deep Purple po istoimenoj pesmi Peter de Rose koja je bila omiljena pesma Blackmor-ove bake. Grupa je sa izdavanjem Debi albuma - Shades of deep purple postala popularna u Americi zbog obrada pesama Help, Hey Joe i posebno Hush. Odmah je usledio The Book of Taliesyn album i naredne godine (1969) album Deep Purple. Nakon izdavanja treceg albuma iz grupe su izbaceni Samper i Evans, a zamenili su ih Ian Gillan kao vokal i basista Roger Glover.



1970. bend u ovoj postavi izdaje album In Rock na kome se nalazi jedna od himna ove grupe Child In time. Grupa je sa ovim albuma krenula putem slave i 1971 je izdala album Fireball[/b] na kojima su se nalazili singlovi Fireball i Strange Kind of woman sa kojima su stali rame uz rame sa grupama Led Zeppelin i Black Sabbath



Ono sto je usledelo 1972. godine je [i]Machinehead
na kome se nalazi pesma snimljena u Rolling Stones Mobile studiju u Montreaux gde je Frank Zappa drzao koncert u jednom kazinu koji je izgorao jer ga je neki idiot sa bakljom spalio do zemlje...zvuci poznato...naravno to je ultimativni hit, pesma sa najprepoznativljijim i najpevljivijim rifom - Smoke on the water.
Album je propracen svetskom turnejom sa koje je izdat live album Made in Japan.



1973. izlazi Who Do We Think We Are album i on oznacava odlazak Gilana i Glover iz benda. Ali bend se nije raspao vec je dobio nove muzicare - Basistu Glen Hughes-a i mladog pevaca David Coverdale-a sa kojima bend izdaje albume Born i Stormbringer sa kojih se izdvajaju pesme "Lady Double Dealer", "The Gypsy", i. "Soldier Of Fortune". Iz ovog perioda poznat je koncert - California Jam na kome je Ritchie gitarom slomio kameru koja je snimala koncert. Blackmore je bio nezadovoljan ovom postavom i napustio bend kako bi osnovao Rainbow.
Bend je na Blackmore-ovo mesto doveo gitaristu Tommy Bolin-a koji je 1975 napustio bend zbog problema sa drogom. (Decembra 1976 je preminuo u svojoj 25-oj godini).

Sledi period u kome Deep Purple vise ne postoji - Blackmore svira u Rainbow-u, Ian Gillan peva jedno vreme u Black Sabbathu zatim pocinje solo karijeru (isti slucaj i sa Glenn Hughes-om), a COverdale osniva grupu Whitesnake.

Aprila 1984, BBC Radio je objavio da Blackmore, Gillan, Glover, Lord, i Paice ponovo jasu pod zajednickim imenom - Deep Purple i odmah aprila te godine su izdali album Perfect Strangers. 1988 je izasao album Nobody's Perfect . 1989 Gilana je zamenio Joe Lynn Turner koga fanovi nikad nisu prihvatili i koji je najuren iz benda od strane ostalih clanova benda. ian Gilan se vratio iz benda i 1993 izdaju The Battle Rages On koji je poslednji album na kome su radili Gilan i Blackmore zajedno jer je te godine Ritchie najuren iz benda, a zamenio ga je privremeno Joe Satriani da bi 1994 gitarista Steve Morse postao trajna zamena Rotchie Blackmore-a. Bend je u ovoj postavi izdao jos dva albuma, a 2002 je iz benda otisao Jon Lord koga je zamenio klavijaturista grupe Rainbow i Ozzy Osbourne - Don Airey sa kojim i dan danas rade i nastupaju.






Diskografija


Shades of Deep Purple 1968
The Book of Taliesyn 1969
Deep Purple 1969
In Rock 1970
Fireball 1971
Machine Head 1972
Who Do We Think We Are 1973
Burn 1974
Stormbringer 1974
Come Taste the Band 1975
Perfect Strangers 1984
The House of Blue Light 1987
Slaves & Masters 1990
The Battle Rages On 1993
Purpendicular 1996
Abandon 1998
Bananas 2003
Rapture of the Deep 2005
Rapture of the Deep Special 2CD Edition 2006



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 17933
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Kad su prvi put bili u BG 1976. godine, Točak im je štimovao gitare za vreme koncerta...Koliko se sećam, to im je bio i poslednji koncert pre generalnog raspada. Bar tako se pričalo.



offline
  • Pridružio: 19 Maj 2005
  • Poruke: 5224
  • Gde živiš: Oslo

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 946 korisnika na forumu :: 76 registrovanih, 8 sakrivenih i 862 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, aboris, airsuba, Alibaba1981, bato, Beria, Bobrock1, bojank, brundo65, cavatina, celik, comi_pfc, dankisha, darcaud, dejanbenkovic, draganl, Drug pukovnik, duca1983 2, Dukelander, eulereix, flash12, goran.vvv, GORDI, Griffon vulture, hatman, helen1, Hitri, hyla, ikan, ivicasimo, JOntra, kairos, konstruktor, krlebgd77, kunktator, larisadanilenko, Lubica, MB120mm, menges, mercedesamg, mihajlot2013, mile23, Miskohd, Miškić, nenooo, nikoladim, nizam, Panter, panzerwaffe, pera12345, Plava bluza, raskoljnikov, rikirubio, riva, RJ, rkekoke, robertino, Rocker, Rogan33, samsung, Snorks, spektorsky, Sr.Stat., ssekir75, stegonosa, strn, Stuka76, tanakadzo, Toni, torlak 1, upitnik, VJ, vladom6, wolf431, zuxbg, 1107