Atlantida

2

Atlantida

bosnic.com/index.asp?story=Atlantida_Lj.....SID=418721

evo linka i tamo imate 4 strane o Atlantidi.Hvala sto ste se pridruzili ovoj temi.

astrosvet.tripod.com/html2/atlantida.htm

evo jos jednog linka.Nadam se da cete uzivati.

forum.krstarica.com/showthread.php?t=214042
[url=http://www.mycity.rs/slika.php?

slika=110888_244173909_Atlantis_lg.jpg][/url]

evo jos jednog linka i slike

Mukove pretpostavke (bilo da su tačne ili ne) se mogu pronaći i u knjizi u kojoj je sakupio sve podatke do kojih je došao.

Oto Henrik Muk «Tajna Atlantide», (naslov originala: ''Alles Über Atlantis'', Copyright © by Econ Verlag GmbH Düsseldorf – Wien, 1976.), Beograd 1980.; prevod: Damir Mikuličić; urednik: Žika Bogdanović; recenzent: Zoran Živković; oblikovao i tehnički uredio: Milan Milošević; korektori: Vera Diklić i Zvezdana Đurić; zajedničko izdanje: OOUR Izdavački zavod ''Jugoslavija'' i OOUR ''Izdavačka delatnost'', Izdavačke radne organizacije ''Prosveta''; za izdavača: direktor – Žika Bogdanović; štampa i povez: Tiskarna Ljudske pravice, Ljubljana; biblioteka ''Zenit''; edicija ''Velike avanture čoveka''. Knjiga ima 328 strana.
Ako ovo nije dovoljno (što se tiče navođenja izvora) m4rk0-u, onda ne znam šta jeste.

Od stotinu naslova o Atlantidi učinio mi se zanimljivijim naslov na angelfire.com/empire2/zoran/Exim/PLATON.htm - ne toliko zbog teorija (koje su svakako zanimljive) koliko zbog prvog dela teksta («Platonovo kazivanje o Atlantidi») u kojem je iznet razgovor iz ''Timeja''. Nigde drugde na netu nisam uspeo pronaći (što na kraju krajeva i nije čudno – od šume nesvrsishodnih tumačenja ne vidi se drvo najbitnijeg) ovaj Platonov spis koji je osnovni izvor već nekoliko vekova duge tradicije nagađanja, tako da pomenuti link dobro dođe upotpunjavanju naše teme.

Ono što se danas zamera velikom grčkom filosofu (427 – 347. p.n.e.) je što nije preciznije napisao priču koju je čuo od ujaka Kritije (priču je u Staru Grčku doneo Solon koji je opet za nju doznao od starog sveštenika iz egipatskog grada Saisa koji se nalazi na delti Nila). Sva ta prenošenja od uha do uha umanjuje hipotetičku izvornu formu same legende. Osim toga, naučnici pretpostavljaju da je nastavak teksta o Atlantidi izgubljen (možda zahvaljujući brzopletosti antičkih sledbenika i recenzenata?, mada su Platonova dela jedna od najcelovitije sačuvanih filosofskih štiva u antici) tako da i to dodatno komplikuje razumevanje celine priče o misterioznom kopnu. Međutim, izgleda da samog Platona i nije mnogo interesovala Atlantida kao Atlantida već pre Atlantida u kontekstu njegove (Platonove) ejdološke (ejdologija – nauka o idejama) koncepcije. Uz rizik da sam razumeo i ispravno sažeo bitne (?) elemente, napisaću da se priča (ne samo o Atlantidi) iz ''Timeja'' nalazi u sistemu dvojnosti dve Platonove filosofske perspektive (tzv. ''dva puta'' – spoljašnji i unutrašnji) a sve u svrhu pripreme Platonovih učenika da se sami izbore sa ličnim shvatanjem teorije načela (sa arheologijom – naukom o načelima, ali i sa kosmologijom u antičkom smislu).
Ako neko bolje protumači šta piše od 560. do 567. strane knjige Časlava D. Koprivice, «Ideje i načela (istraživanje Platonove ontologije)», Sremski Karlovci-Novi Sad, 2005., neka napiše.

Naravno, to opet ne razjašnjava način formiranja legende pronađene kod egipatskih sveštenika, a pitanje je da li je Solon (640 – 560. p.n.e.) uopšte bio u Egiptu: «[razgovori sa tamošnjim sveštenstvom se ne može] uzimati kao previše verodostojna [tvrdnja]; tako nešto je pripisivano gotovo svim slavnim ljudima, jer se verovalo da su egpatski sveštenici bili čuvari najstarije mudrosti» - ''Istorija filozofije'', V. Korać, B. Pavlović, udžbenik za 4. razred srednje škole, 13. izdanje, Beograd 2000., 67. str.

Hvala ti Hijerakul na ovom podatku.Ako jos neko od vas ima nesto da kaze ili doda slobodno pisite.Hvala

Prikljucila sam svoje zapise o Atlantidi na stranicu koju si spomenuo ali su mi izbrisali.Nema veze.Napisi jos stvari koje znas i (posto ja nisam u tome bas spretna) podstakni druge da se jave ovde da razgovaramo.

Hijerakul, molim te da dodas jos neki podatak ili link koji znas o Atlantidi.Hvala unapred.

hr.wikipedia.org/wiki/Solon

hr.wikipedia.org/wiki/Kritija_Mla%C4%91i

hr.wikipedia.org/wiki/Timej

Evo jos nekih linkova

Kada me već tako lepo moliš, da ti odgovorim:

Dvoumio sam se da li da ti ovo napišem kao privatnu poruku ili kao tzv. ''off-topic'' za tvoju temu. Odlučio sam se za ovo drugo uz rizik da ću prekršiti Pravilnik foruma.

Pre bilo kakvog nastavka teme ''Atlantida'', pokušaj, uz dogovor sa moderatorima (i dr.), da napisani tekst prebaciš na «Gde se nalazi Atlantida» (podforum Nauka > Istorija) gde ćeš naći veliki broj entuzijasta za razmenu mišljenja. Ako si baš odlučila da se u slobodno vreme posvetiš ovom fenomenu, ne bi bilo pametno da istraživanje nastaviš u ovoj truleži od blogova već, kao što rekoh, da se preseliš na svrsishodnije podforume. Nakon toga, zamoli nadležne da ti izbrišu ovaj blog kako na MyCity-ju ne bi postojalo milion jednih te istih tema. Evo nekoliko stavki koje će ti, nadam se, pomoći prilikom orjentacije unutar istraživanja o Atlantidi (oko koje ne postoje slaganja ni među naučnicima svetskog glasa):

1. pre formiranja i iznošenja ličnog mišljenja, pronađi još informacija na netu i u dostupnim knjigama kako bi stekla uvid o najrazličitijim tumačenjima i nedoumicama. Kada to stekneš, znaćeš razlikovati koji su autori kompetentni a koji ne. Kada otkriješ kompetentne autore i izvore već ćeš preći (lupam) 2/3 puta (ona 1/3 je kritičko posmatranje) ka savladavanju materije, a kada savladaš materiju imaćeš tu mogućnost da stvaraš teorije do kojih možda još niko nije došao. I što je najbitnije, tada ti neće moći soliti pamet oni koji brbljaju o Atlantidi a koji npr. nemaju blage veze ko je Platon. Ovo deluje komplikovano ali videćeš da može biti i zanimljivo.

2. u međuvremenu možeš pročitati «Gde se nalazi Atlantida» i nakon detaljnog pregleda tamošnjih komentara i mišljenja, doneti možda i neku svoju sveobuhvatnu analizu. Nemoj se stideti da napišeš i koju kritiku jer ovom mrtvom forumu upravo tako nešto i nedostaje.

Tragaj za retkim izvorima (literaturama) bilo u elektronskoj bilo u papirnoj formi. Pronađi nešto što je malo ko čitao. Piši o teorijama koje su bile odbačene i neshvaćene. Pokušaj ih logički i argumentovano objasniti...

Evo ja imam jednu teoriju, ali otom-potom...

Procitala sam:

Istorija Atlantide--Luis Spens
Atlantida--Alister Krouli

Imam jos dve knjige o Atlantidi ali one su vise avanture i ne opisuju cuveni potonuli kontinent.




Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1251 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 4 sakrivenih i 1210 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, Asparagus, Bobrock1, Boris BM, Centauro, CikaKURE, Cobi026, dijica, Dorcolac, FOX, GandorCC, hooraay, ikan, Karla, kovinacc, Kriglord, Kubovac, lord sir giga, Lucije Kvint, Marko Marković, Metanoja, milutin134, minmatar34957, nenad81, nick79, nuke92, Papadubi, procesor, saputnik plavetnila, Shinobi, Stanlio, stegonosa, vandrej, voja64, vukdra, Zimbabwe