Atlantida

3

Atlantida

Za Kroulija piši ''propalo''. Krouli je pisao knjige nadahnut svojom morfijumskom i heroinskom telemom, tako da je nepodoban za istraživača. Reci mi samo da li je u Kroulijevoj knjizi Atlantida povezana sa onim gradovima tobože potonulim u pesak Gobi pustinje? Nikako da se setim u kojoj je knjizi ta veza.

Spens (ili Spenser) se čisto iz biznisa počeo baviti sumnjivim religijama. Čak je 1915. godine u SAD-u osnovao AMORC (''Ancient Mystical Order Rosae Crucis'' – Drevni mistični red ruže i krsta) – više profitabilno negoli neko ezoterično društvo. Nisam potpuno siguran ali izgleda da je od njega potekla čuvena izreka «(parafraza:) ako želiš postati milioner osnuj novu religiju». Smatrao je da su i egipatski faraon Ehnaton i sam Platon, kao i mnogi drugi poznati likovi, pripadali misterioznim rozenkrojcerima. Međutim, bez obzirana na njegovu sumnjivu biografiju, negde pročitah da je «Istorija» jedna od najsveobuhvatnijih štiva za upoznavanje raznolike literature o Atlantidi. Koliko je to tačno (?).

Sve me vuče da je Spenser taj koji je prvi organizovao tzv. ''Udruženje'' istraživača potonule Atlantide.

Imam jos 2 knjige o Atlantidi ali su one vise avanturisticke price nego sto opisuju Atlantidu






Atlantida--Dejvid Gibins

Pronadjena Atlantida--Klajv Kasler

za one koji se zanimaju za Atlantidu

maga ::Procitala sam:
Atlantida--Alister Krouli


shto si chitala crowley-a?

Samo sam citala Atlantidu od Kroulija.

forum.krstarica.com/archive/index.php/t-198706.html

Evo jednog linka koji govori o Lemuriji za koju se veruje da je drugi naziv za Atlantidu ili da je bila u kontaktu sa Atlantidom.Uzivajte

forum.krstarica.com/archive/index.php/t-198706.html - овде су добри и интересантни примери како размишљају неки креационисти (ILLUMINAT, Almsivi, arsphiltron). Ја из приложеног текста нисам нешто успео много сазнати о тзв. Лемурији.

«Lemurija je drevna civilizacija koja je egzistirala pre i uporedo sa Atlantidom. Veruje se da se Lemurija prostirala u južnom Pacifiku, u trouglu između Severne Amerike, Azije i Australije. Na vrhuncu svoje civilizacije stanovnici Lemurije su bili vrlo duhovno razvijeni. Pravo ime Lemurije je zapravo MU. Naziv Lemurija datira iz doba kad je potonulo drevno ostrvo pored Indije nazvano Lemurija».

Види се да благе везе немају где се налазила. Прво кажу у јужном Пацифику, затим у троуглу који није ништа друго до цео Пацифик, а онда су се одлучили за ''поред Индије''. Потпуно нагађање.

Требало би пронаћи ко је први осмислио име ''Лемурија''.
Изгледа да је све потекло од доба откривања нових земаља: маштовити морепловци су се водили логиком – Атлантида је иза Гибралтара, а иза њега је и Индија (тј. Америка док нису провалили; или ако се стално иде на запад...), а то значи да је Атлантида код Индије. Чак су средњеамеричка острва, која припадају Великим и Малим Антилима, назвали управо Антилима због Платоновог копна (овај закључак сам извео на основу једне карте из 16. века у којој је ''Велика Антиља'' назначена као Атлантида – карта се може видети у ''Политикином забавнику'' од 3.марта 1939. године). С друге стране, европски освајачи Малајских острва (југоисточна Азија) а можда и Мадагаскара су, откривши их, мале не баш симпатичне полумајмуне великих очију назвали ''лемурима'' или (што би Хрвати рекли) ''великооким аветњацима''. Чини се да су име добили (захваљујући Европљанима који су доста топонима и назива изводили из европске традиције и митологијâ) по староримским обредним свечаностима лемуријама за време којих су поворке људи носиле разне ружне маске. Лемурије су се одржавале ноћу у част мртвих предака или ратника који су тада, тобоже, оживљавали. Нешто слично се могло наћи и код Словена (коледе, кукери) и код старих Германа (Einherjar, Herjan).

Сви су ти елементи вероватно допринели уобличавању имена некакве јужноиндијске Атлантиде (ту је и, верујем, утопистичка представа античког фолософа Еухемера). Оно што се провлачи кроз приче о њој је мистериозна земља ''Мо'' или ''Му'' (ваљда због другог слога – ЛеМУрија Poljubac ). Наводно је забележена у старим индијским списима. Истина је да индијске религијске књиге чувају доста тога парадоксалног и наизглед запањујућег, али је и истина да су још увек недовољно истражене и да захтевају стручно а не аматерско испитивање.

Топло препоручујем да се форумске дискусије (као што је она на forum.krstarica.com/archive/index.php/t-198706.html ) не узимају за релевантне већ да се више посвети пажња текстовима који бар донекле имају научни а то значи озбиљнији карактер.
Ziveli

Hijerakul, mogao bi i ti nesto da iskopas o Atlantidi i predstavis nam ovde i naravno podesis link.Ipak sam ja ovde bila najvrednija.Hvala puno.

Za zainteresovane za ovu temu jedno obavestenje.Ovde su dostupni:

Naucni dokazi o Atlantidi
Legende i verovanja
Vasa misljenja i ideje o Atlantidi Very Happy

Evo jos linkova:

arheologija.fr.gd/Legenda-o-Atlantidi.h.....c973e4c8f6

astrologija.11.forumer.com/a/stare-civiliza.....ost44.html

mysterywithus.com/2008/09/lemurija/

maga ::Hijerakul, mogao bi i ti nesto da iskopas o Atlantidi i predstavis nam ovde i naravno podesis link.Ipak sam ja ovde bila najvrednija.Hvala puno.

Бих ја, maga, али никако да наиђем на нормалне (под тим рачунам прву ставку: «naucni dokazi o Atlantidi») линкове. Када будем нашао свакако ћу их ставити – без бриге. У сваком случају си компетентнија од мене за то и свака ти част.

Више сам некако окренут оној трећој ставци коју си изнела («vasa misljenja i ideje o Atlantidi»).

Maga, какво је твоје мишљење: да ли (претпостављена) висока свест која ''избија'' из осведочене културе Лепенског Вира, мегалитске културе средње и западне Европе (нпр. Stonehenge = Стоунхенџ), огромних статуа са Ускршњег острва, предегипатске цивилизације чији је производ (можда) мегалитски зооморфни кип касније назван ''Сфинга'', из веома сложеног система архитектуре и астрологије племена Средње Америке, представља неуобичајено фреквентно ''поскакивање'' људске еволуције широм планете или представља искључиво разне врсте производа једне једине (''атлантидске'') працивилизацје ? Или, да скратим: да ли се поменута ''чуда'' праисторије и историје могу посматрати засебно, неповезано или су врло врло повезана ? Које је, овако, твоје мишљење ?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1227 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 6 sakrivenih i 1170 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, celik, crnitrn, dane007, Dimitrise93, draganca, dragoljub11987, dushan, FOX, goxin, Griffon vulture, hatman, hologram, hooraay, Ivica1102, Karla, Koridor, Krvava Devetka, ksyyaj, kybonacci, Leonov, Lieutenant, mackenzie, Marko Marković, marsovac 2, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, miodrag, MiroslavD, Mixelotti, Ne doznajem se u oružje, NoOneEver Dreams, ObelixSRB, Oscar, pein, procesor, radoznao, ruger357, slonic_tonic, Sokic, stegonosa, styg, suton, Trpe Grozni, uruk, vlajkox, yrraf, zzapNDjuric99, 125