Cast svakom-svoj jezik nikom!

2

Cast svakom-svoj jezik nikom!

Ja se sa Delilom slažem u potpunosti. S druge strane, to jeste neizbežna cena koju plaćamo za globalizaciju (koja je, po mom mišljenju, pozitivna stvar). Uvek bih pre pristao na nestanak jezika, nego na bilo kakvo zatvaranje pred svetom!

Inače, mene potpuno izluđuju izrazi tipa "Belgrade Fashion Week", kad mislim da "Beogradska nedelja mode" zvuči mnogo lepše. Uostalom, ja sam već svoje mišljenje o ovome izneo više puta, npr. ovde: http://www.mycity.rs/Srpski-jezik/RTS-Beovizija-latinica-engleski.html

Hehe, ko zna, možda posledica globalizacije bude da svi ljudi, kao u neka pradavna vremena govore jedan jezik, neki potpuno iskvareni engleski? Smile

PS. Ne smatram da stručne izraze treba po svaku cenu prevoditi - naprotiv, mislim da preuzimanje takvih reči obogaćuje jezik. Primera radi, za mene će "file" uvek biti FAJL, a nikada datoteka Wink

@ZoNi

nestanak jezika, je zasiguran znak nestanka identiteta (nacionalnog) a ja, iako nisam opcinjen nacionalizmom, niti podrzavam slicne struje u Srbiji, ne bih dao ni po koju cenu da jezik nestane.

Kako jednom rece jedna grupa, setice se neki Smile, sorry but jebiga Wink

Eh, SSpin... Jesi jednim delom u pravu - jezik jeste bitna odrednica nacionalnog identiteta, ali ne i jedina i neophodna. Postoje naši ljudi "preko", koji poznaju maternji jezik vrlo slabo, što nije problem da se osećaju delom jedne nacije. (Slično je sa religijom - uvek me je zanimalo odakle nekome pravo da npr. ateisti kaže da nije Srbin?)

Sad mi nesto pade na pamet i Eurosong. Jos malo pa ce samo Francuzi pjevati na svom jeziku. Vecina, ako ne otpjeva cijelu pjesmu na engleskom, onda bar ubaci koju strofu :-)

delila ::Sad mi nesto pade na pamet i Eurosong. Jos malo pa ce samo Francuzi pjevati na svom jeziku. Vecina, ako ne otpjeva cijelu pjesmu na engleskom, onda bar ubaci koju strofu :-)
Daaaa Evil or Very Mad

Pošto ja godinama redovno pratim Eurosong (Evropesmu, Izbor za pesmu Evrovizije), moram da primetim da mi se ta tendencija uopšte ne sviđa! Ranije mi je bilo baš super da na Evroviziji čujem i neke "male" jezike... Smatram da bi trebalo da se uvede obaveza da svako peva na svom jeziku (iako to donosi neku minimalnu prednost zemljama u kojima je engleski maternji).

Ja ću se zabrinuti onda kad deca u Srbiji počnu masovno da dobijaju imena poput Bred, Kylie, Sherry i sl. Doduše, maternji jezik nam je prošao slične faze kontaminacije tokom burne istorije, punio se raznim orijentalizmima, germanizmima i romanizmima, pa je ipak opstao.

@topic
http://www.mycity.rs/Srpski-jezik/Poliglote-ili-nesto-drugo.html

raspravljali smo o tome i ovde...

Kad i dok sam ja isla u skolu, ucila sam Srpsko-Hrvatski jezik. To je bio predmet, i to sam ucila, citala i pisala (cirilicu i latinicu). Sada ... ja nemam jezika. Srpski ne pricam, hrvatski ne razumijem, a bosanski mi ne ide uz karakter. Jes' znam ja sta je i hanuma, i sta znaci posalamiti nekoga, znam i razliku izmedju dzeneta i dzehenema ... turcizmi su bili dio mog svakodnevnog jezika. A engleski ... znas kako me nervira kad ne mogu da se sjetim odgovarajuce rijeci na "mom" jeziku za neku rijec na engleskom? Znas kako se tad osjecam? Glupo je blaga rijec. Al' mozak stane. Zakoci i nece dalje. I onda, naravno ... dva sata kaznije dok uopste ne mislim o tome, pojavi se niotkuda.
A da vi vidite i cujete sta nas narod radi od engleskog. Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Rijec shopingovati je kombinacija od engleske rijeci shopping i domace rijeci kupovati. Ili shipovati (shipping i slati).
To su dva glupa primjera od nakarade engleskog jezika. Ali, tako se ne prica na javnoj televiziji (ili ne da sam ja vidjela), ali ponekad mozete cuti na nekoj nezavisnoj radio stanici. Shocked

jedno je napr sto smo preuzeli Esszeig (escajg) od nemaca. Ali sam se krstila kad sam nedavno procitala (otkucano!) na neko poslovno papirce, posle reci platiti ' kes'. Shocked verovatno iz istih razloga preuzeto kao escajg, fajl i sl. Ali opet, kes ? :/ recimo i rec rezimirati (resumer) smo preuzeli od francuza, ali mnogo 'normalnije' zvuci.

@ZoNi

naravno da nije jedina, nisam pricao da je jedina, samo ako zaboravis jezik, tacnije kada pocnes da snivas na tudjem jeziku, taj momenat se smatra konacnom fazom odvajanja od nacinalnog identita (to nisam ja izmislio Smile ).

Ne kazem da je jedini i najneophodniji, samo onako usput, da se zna Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 822 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 770 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, babaroga, Battlehammer, cavatina, ccoogg123, cenejac111, dankisha, Denaya, DPera, esx66, GenZee, goxin, Griffon vulture, hatman, hologram, hyla, Karla, ksyyaj, Kubovac, Leonov, Mcdado, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, Milos ZA, nebkv, NoOneEver Dreams, Rakenica, raketaš, raptorsi, Shinobi, Srle993, stegonosa, theNedjeljko, tubular, vaso1, Vatreni Zmaj, VJ, Vlad000, vladulns, wizzardone, YugoSlav, zeo, Zerajic, 1107