Cast svakom-svoj jezik nikom!

3

Cast svakom-svoj jezik nikom!

SSpin ::@ZoNi

naravno da nije jedina, nisam pricao da je jedina, samo ako zaboravis jezik, tacnije kada pocnes da snivas na tudjem jeziku, taj momenat se smatra konacnom fazom odvajanja od nacinalnog identita (to nisam ja izmislio Smile ).

Ne kazem da je jedini i najneophodniji, samo onako usput, da se zna Wink


Prvi put, ali zaista, čujem da je početak sanjanja na drugom jeziku i kraj nacionalnog identiteta. Nacionalna identifikacija je fenomen koji zavisi od više faktora. Ono što nazivamo identitetom (nacionalna svest, svest o pripadnosti, stepen vezanosti za etničku grupu, narod ili naciju) je promenljiva kategorija i podleže redefinisanju; pojedinci i kolektivi mogu tokom života, tj. istorije da stiču, menjaju, udvostručuju identitete i tome slično. Narod i nacija su takođe promenljive, menjaju se tokom istorije. Crnogorci su se nekada (ne tako davno) smatrali delom srpskog naroda, pa su onda razvijali svest o svojoj posebnoj političkoj istoriji, državnosti i naciji, da bi naposletku ostvarili san svake nacije, svoju nezavisnu državu.

Citat:Prvi put, ali zaista, čujem

Eto sad cujes smešak

Imam ziv primer (majkina najbolja drugarica) kao i profesor (mozda i dr.) srpskog jezika u Nisu koji je to rekao na jednom predavanju.

smešak

I nemoj tako radikalno da shvatas frazu 'kraj nacionalnog identiteta' .

Ona je i dalje Srpkinja po poreklu ali se (u toj fazi) tada desava udaljavanje (to je ona rec 'konacno') od maternjeg jezika (identiteta)

Samo se plasim da se ne hvatamo za iglu odnosno dlaku....

Primer: Zena zivela u BiH. Otisla u Englesku iz ljubavi prema engleskom jeziku. 20 god u ENG zivi bez skoro ikakvog dodira sa srpskim jezikom, osim retkih telefonskih razgovora.
Rezultat - vrlo otezano prica, pise, i sanja i razmislja u duhu sredine.

btw, ovo je samo trebalo da bude nadovezivanje na ZoNi-jevu celinu nista vise...

I sama dosta cesto ubacim po neku englesku rec u moje tekstove( ne na ovom blogu), i to mi se nekako uklopi u temu o kojoj pisem- bas tres- charmant, eto da ne bude samo engleski sporan, ali neminovno je zakljuciti da engleski jezik pretenduje da bude globalni jezik planete. Nacicemo sto razloga da opravdamo taj stav, ali isto tako razmislimo i o stavu-prihvataj nesmotreno jezik "okupatora"- priznao si okupaciju, ma sta to znacilo.
@SSpin- to sto ne bi dao da jezik nestane, nema veze sa podrzavanjem nacionalnih stranaka u Srbiji, ne moras se od njih ogradjivati. Ti kao da se stidis ako ti se neki stav poklopi sa stavom stranke koja neguje nacionalno osecanje. A kazi mi u kojoj se zemlji na svetu ljudi toga stide?Ako smo Srbi , Srbi smo, i volimo nas srpski jezik. To nas ne sprecava da volimo sve druge, i da budemo ksenofobi, pa da se bojimo upliva stranih izraza u nas jezik, pogotovo onih iz neminovnih civilizacionih tokova.

Kada se neka rijec preuzme iz drugog jezika i od nje napravi posudjenica u onom smislu da odredjena rijec bude prilagodjena lingvistickim normama jezika u koji se uvodi, to nekako i mogu da podnesem. To mi, u nekom određeom smislu, predstavlja izvjesno obogacivanje jezika.

ALi kada neko kaze, kao sto Zoni rece, Fashion Week, a za to vec postoji izraz -Sedmica mode, onda mi lijepo zlo dodje! Apsolutno nepotrebno ubacivanje engleskog termina.

, i da budemo ksenofobi, pa da se bojimo upliva stranih izraza u nas jezik, pogotovo onih iz neminovnih civilizacionih tokova.[/quote]


Delila ovde sam mislila posebno na strucne izraze o kojima su predhodnici govorili, iz internet i drugih web oblasti, a koje stvarno rogobatno zvuce na nasem jez., a jako su se odomacili svugde u svetu, pa i kod nas.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1041 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 10 sakrivenih i 986 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AF-1, airsuba, amaterSRB, bojank, bojcistv, Boris BM, ccoogg123, CikaKURE, DonRumataEstorski, draganl, FOX, Georgius, HogarStrashni, hooraay, HrcAk47, ILGromovnik, Ilija Cvorovic, JOntra, Karla, Krvava Devetka, Kvazar, kybonacci, ladro, Lieutenant, Luka Blažević, MB120mm, milanovic, milenko crazy north, Milometer, Milos ZA, nemkea71, nick79, nuke92, Parker, pein, pera bager, raptorsi, Ripanjac, sasa87, Sirius, sovanova95, Srle993, stegonosa, vukovi