Crtani filmovi, da li preteruju???

2

Crtani filmovi, da li preteruju???

Pa i Tom i Džeri su brutalni... Koliko puta je Tom dobio po nosu? Ili recimo Sofronije... Koliko puta je onaj jadni džukac dignut u vazduh dinamitom? Ili Pera Kojot koji obavezno nadrlja na najbrutalnije moguće načine... Crtaći su oduvek bili krvavi... Samo je to danas malo modernizovano. Drugačije su teme... Veštačke.. Neki roboti, čarobnjaci, pokemoni, dragonboli i sl...

A da ne pominjem rasističke crtaće iz 30tih godina prošlog veka... Sećate se starih crtaća sa Duškom Dugouškom kad ga ganja crnac. Kako je taj crnac prikazan: stereotipno, debelih usana i glup. Smile

Ako me ubedite da je onaj crtani "Druzina iz supljeg drveta" koji se emituje na MTV nesto sto ence uticati na psihu dece, prestacu da pljujem po modernim crtanim filmovima... U svakom je neki masakr, ali sa puno krvi, prosipanja utrova, ima izbodenih hladnim oruzjem na mnogo mesta, presecanja glava napola itd... Sa sve prikazivanjem posledica takvih dela (lesevi, krv itd...)

Gde je tu psihologija? Ko to moze da gleda sa uzivanjem i da se smeje? Mislio sam da su u "Simpsonima" preterivali sa "Ichijem i Skechijem", ali oni su se samo rugali konkurenciji...

Kojot jeste nagrabusio puno puta, ali nikad nije prikazivana krv, ispadanje ociju itd... Sve je uradjeno u komicnoj varijanti, a ne kao ovo sada.

Vratite mi kojota, Toma i Dzerija, Pink Pantera i nadrealnog Le Piafa!

Kada je moj klinac doneo GTA igricu, bila sam sokirana. Gledao je on i pre toga raznorazne glupave crtane filmove, koje ja nisam uspevala da svaki put cenzurisem Diznijevim filmovima (pitam se samo gde su se izgubili u medjuvremenu).
Njegova konstatacija za GTA je bila kako on ubija ,,samo,, lopove i kriminalce i da tako zaradjuje kintu.
OK. Slazem se da Ptica trkacica uvek zezne Kojota, kao i Dzeri Toma, ali tu nema nigde krvi, leseva sa prosutim mozgovima i drugih bljuvotina.
Glasam za Kojota, Dzerija, Pink Pantera, Simpsone, Snezane i druge crtane filmove (pa cak i za Kalimera i Atom mrava - prastare crtace).

@MOscow
Druze, bez uvrede, ali KLINCI ne gledaju Happy Tree Friends i za to da bi gledao ti treba veoma bolestan smisao za humor, slican onome koji ti je neophodan da gledas South Park.... ali deca ne gledaju MTV.... koliko sam ja upoznata, ja nisam ni znala za MTV, do svoje recimo ga 10 godine, nisam se interesovala.....
@ne znam bre
mislim da je u pitanju ona razlika u generacijama koja je bila prisutna izmedju tebe i tvoje majke.... ali fora u tome sto je takav svet u kome zivimo. Ukoliko je tvoje dete mladje od 10 godina, nemoj mu dozvoliti da se igra time... i ne dozvoljavaj mu da gleda gluposti koje navodimo, jer ipak mu treba detinjstvo! Ako jeste, onda mu nemoj zameriti sto zeli da bude deo sveta na koji, ma koliko on ( svet) bio okrutan, tvoj decko mora da se navikne i nauci u njemu da zivi. Ali ti pored toga moras da mu pomognes, kao i svi roditelji, da objasnis klincu da nije u redu to sto oni rade, i da nije jedeini nacin da se rese problemi nasiljem.
Ali ako cemo tako, ja bih cas podsetila na one stare igre Kamaj, kamaj; Zandari i lopovi itd.... to si igre koje iniciraju na sukob izmedju dve ekipe ( kasnije ce u njihovoj podsvesti to biti izmedju dve zemlje! ) toi je moje misljenje! Wink

@****jana****

Pa i neko ko ima 10 godina je jos dete i nema izgradjenu psihu... Ali necemo o tome...

@****jana****
Moj klinac i ima 10 godina i u suštini je veliko dete (moja ,,zasluga,,). Zbog toga što se plašim da ne ispadne glup i naivan u svom društvu, dozvoljavam mu takve igrice kao GTA.
Problem i večita dolema roditelja je u tome da budeš siguran da nisi pogrešio i da će tvoje dete postati dobar čovek.
U poplavi kiča i šunda, kriminala i narkomanije, to je moja jedina briga za decu.

Ja obozavam Dekstera i hocu da gledam Cartoon, a klinci nece nego Disney. Meni je Disney plastican i sterilan, al ajde... ponekad pustaju one stare klasicne crtace i filmove kao Meri Popins, pa je to onda ok.

Ja volim ove nove crtace. Jesu nasilni ali nista manje od toma i dzerija. A i zanimljiviji su, inteligentniji.
Meni je bilo zao dzerija i kojota. Secam se da je moja sestra kad smo bile deca, izjavila da ako bude imala para kad poraste, platice da se napravi crtani u kojem se kojot sveti trkacici. (razvijen osecaj za pravdu!)
****jana**** i ne znam bre
ne plasite se i ne cenzurisite decu
Ja kao i vecina zena ne ludujem preterano za igricama. OSIM sto me je sin (12) nagovorio da probam nekoliko igrica u proteklih 7 godina. Naravno navukla sam se na svaku u koju sam se imalo uzivela. Doslo je do toga da me je uhvatio sa krvavim ocima nakon 14 sati neprekidnog igranja Caesara 3. I rekao je da ja nemam vise nikakva prava da mu popujem kad sam ista kao i on.
Mislim da podcenjujete psihu dece kad kazete da je sa 10 nerazvijena i sl. Psiha im je itekako razvijena ali deca ne zive nase zivote nego igraju igrice ili sede satima pred TV-om, sto su normalna pojave nase sadasnjice. Opasnije od nasilja u crtacima i igricama je nedovoljno kretanje (a deca kopiraju roditelje). Nasilje se i izivi u igricama jer imaju priliku da uniste neprijatelje na hiljade nacina.
Ja sam za uvek za South Park. Simpsone, Family Guy-a, dextera i didi, samuraj jack-a i sve inteligentne i duhovite crtice.
Moj sin je kroz igrice i koriscenjem najboljih fora iz crtica negde i pokupio zavidno poznavanje engleskog. Nacitao se uvoda i helpova za igrice, naucio istoriju, kako da koristi mape, nacine ratovanja, osnove ekonomije, raznorazne tipove i karakteristike oruzja i jos ko zna sta jos.
Ma kakvo nasilje, to je sve samo zabava.

Ja imam klinca od dve godine i on gleda Noddy-ja, to je jedan od najedukativnijih crtaca koje sam imala prilike da gledam, Bamby-ja, Majstor Boba..Trudim se maksimamalno da ga sklonim od Cartoon Networka i ostalih crtaca nasilnog karaktera jer deca u njegovom periodu sve to oponasaju i pokusavaju da urade isto sto i omiljeni junaci. I ne slazem se da je samo zabava, svo to nasilje ostavi negde nekakav trag a da ne pricam o socijalizaciji dece, nedruzenju, osamljivanju (sedenje ispred televizora ne trazi drustvo). Mozda to jeste pojava danasnjice ali normalna sigurno nije. Roditelji ipak najvise grese, treba decu da usmeravaju i da im pomognu da slobodno vreme provedu najbolje moguce uz sport, druzenja a ne da bleje ispred televizora ili monitora. Te stvari ce ih uvek cekati. Sta god radili monitor im ne gine. Ja ga gledam osam sati dnevno najmanje i kad dodjem kuci ne pada mi na pamet ni tv da gledam. Ne kazem ja da sve to treba ukinuti ali jednostavno treba napraviti cezuru sta koje dete u kom uzrastu moze da gleda. SEm toga vecina crtaca su napravljeni za odrasle, deca ne mogu ni da ih shvate npr. Simsponovi. Pre neku godinu deca su mlatila macku o beton da bi videli zvezdice iznad glave i to gledajuci Disney-eve crtace, sta mislite sta bi sad sve mogli da probaju?

@dusihitza
ja nisam rekla da nisu psohicki sposobni desetogodisnjaci da skontaju crtane filmove, samo sam rekla da ukoliko oni to gledaju konstantno, njima ce to postati normalno... i kad odrastu imace nagon da ubiju nekoga ko ih iznervira.... vidim drugove oko sebe, oni koji ne znaju sta je cartoon network nisu toliko agresivni koliko drug koji je odastao na igrice.... tako da u proseku ne mogu da se slozim sa tobom da das decaku od 8 godina da igra counter strike, half life i ne znam ni ja sta jos.... strategije, i avanture(stvorene za decu) su ok... tek kad klinac bude bio spreman da gleda gluposti i da razume tuce i ubijanja, moze da gleda to! A ja mislim da detinjstvo traje NAJMANJE do 10e godine.... posle toga nailaze problemi sa kojima se klinci suocavaju...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 771 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 3 sakrivenih i 729 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, amaterSRB, babaroga, bokisha253, Bubimir, Dannyboy, dushan, FileFinder, Frunze, Griffon vulture, GveX, Hans Gajger, Instruktor 1223, Kaplar2, Karla, kybonacci, Luka Blažević, Marko Marković, Mi lao shu, milutin134, mocnijogurt, Motocar, nenad81, NoOneEver Dreams, pavlo, pein, repac, rovac, Simon simonović, stalja, stegonosa, suton, vathra, Vatreni Zmaj, virked, VJ, vladulns, wizzardone, 125