Eurosong 2006

5

Eurosong 2006

@all

cemu blog kada postoji tema sa istim nazivom, koja je btw. otisla u k***c sa raspravom koja se tamo vodi..

Zato sto je lock Smile
ovo mu onda dodje ko kucna zurka posle fajronta u kafani.

Moram priznati da sam prijatno iznenadjen rezultatom, ne zato sto je pobedila Finska (pesma mi se nije narocito svidela) nego sto je pokazano da klisei ne vaze na Eurosongu (ovo nisam ocekivao)...

Svi su mislili ako dovedu neku igracku grupu u nosnjama svoje zemlje i otpevaju neku glupavu stvar sa elemnrima nacionlne muzike da ce to da pobedjuje sledecih 500 godina.

Nadam se da ce sad shvatiti da se moda u Evropi menja iz godine u godinu.

ma nije ovo u pitanju moda..Skadinavski lobi se udruzio protiv naseg slovensko-balkanskog Laughing
Meni nije jasno kako svedjanka nije pobedila, jer su na ESC forumu vec danima svi za nju navijali, i smarali sa tom Karolom, a ona zavrsila tek peta..
Za Rusiju sam i dalje iznenadjena, pesma mi bzvz, a nastup - ono cudo iskoci iz klavira, balerine, a onaj lik u majici (gde je smajli sto povraca??)

Pa kontra teritorijalnom glasanju , lordi je uspeo da pobedi . Moglo se primetiti da su oni od svih zemalja dobili veoma lep broj glasova , bili su ili 3. ili 4. u zemljama koje nemaju veze sa Finskom , kod nas su bili 4.

Dopuna: 21 Maj 2006 16:21

U lockovanoj temi se naknadno spominje logicka zabluda da "pro-Lordijevci" smatraju da svi "anti-Lordijevci" navijaju za 'shake it' fancy stil' .
Moram priznati da sam i ja upadao u tu zamku , ali isto naglasavam da se ne radi o logickoj zamci vec o zabludi koja potice od retorickog stila ljudi koji su protiv pobede lordija .

Znajte i da je ta zabluda i reakcija na 10. godisnju histericnu vladavinu 'shake it' fancy stila' i bunde od nerca , to je upravo i jedan od uzroka za pobedu lordija . Kao sto Admin rece prelazak u drugu krajnost , ali to je uvek takva situacija kada dodje do reakcije posle toliko vremena . Moze se reci da to nije dobro , ali je nuzno u ovakvim situacijam kada dodje do podela na nase i njihove , na 'shake it' fancy stil' i ostale , onda se uvek bira ono za sta je najociglednije da spada u sopstvenu grupu .

Mislim da je Everybodys trazio analizu tekstova.

Citat:Moja stikla, Severina


"U biti, to je pjesma u prenesenom značenju. Ona je, zapravo, vrlo duboka. Hajd'mo ju analizirati.

Moja štikla
- ovdje se pjesnikinja Severina Vučković, poznata pod estradnim imenom Severina, osvrnula na žensko obuvalo za njegovanu nogu. Ona želi prikazati sebe i sve Hrvatice kao lijepe i njegovane žene, ženstvene, privlačne i pune samopouzdanja.

Jer još trava nije nikla
Tamo gdje je stala moja štikla
- pjesnikinja ovdje govori kako je još zima, divno godišnje doba u mnogim pjesmama opjevano, na mnogim slikama oslikano.. Ona želi reći da u divnoj nam domovini Hrvatskoj traje zima i da trava još uvijek nije nikla, ali hoće. Kad nikne, a to će se desiti kad prestane zima i počne proljeće, ona će ponosno hodati hrvatskim livadama, te će na njegovanim stopalima imati štikle. Ovdje ponovo ističe žene, Hrvatice, koje iznimno paze na svoj izgled i uvijek se žele prikazati u najboljem svjetlu. Kako Hrvatice, tako i Severina. Također govori o tome kako je u Hrvatskoj tlo vrlo pogodno za mnoge poljoprivredne i ine kulture, jer je mekano, a to možemo zaključiti po tome što trava nije nikla gdje je njena štikla stala, jer je prepala u mekano tlo.
Idemo dalje.

Dođi, dođi, hop, hop
Hajde, pile moje
- pjesnikinja želi reći cijelome svijetu da u Hrvatskoj, našoj domovini, nema ptičje gripe. Ona bez straha i bojazni zove piliće da dođu i skoče k njoj u krilo. Vrlo je nježna prema životinjama, zaštitnički nastrojena, te ih sve voli.

Tika, taka, oko pola tri
Štipnut ćeš me da se ne vidi
Znam ja dobro takve kao ti
Đavoli su tvoji kumovi
- gospođica Severina također promovira hrvatske satove i balzame koji sprječavaju pojavu masnica (crnjavki), a mogu se kupiti u svakoj boljoj ljekarni. Osvrće se i na Hrvate koji slove kao vatreni - čime, ujedno, promovira i hrvatski nogomet.

Zvrc, zvrc, tražit ćeš moj broj
Kuc, kuc, kucaj nekoj drugoj
- opet spominje vatrene nam Hrvate kao spontane i impulzivne, maštovite ljude koji ne prezaju ni pred čim. Ako im se netko svidi, oni bez zadrški dolaze do odabranice, te traže broj. A Hrvatice opisuje kao nestrpljive i nezasitne žene koje ne vole kucanje i čekanje. One (tj. mi) vole akciju, odmah i sad. Bez kucanja i udvaranja.

Sojčice, djevojčice, daj obuci čarapice
- pjesnikinja ponovo pokazuje koliko je brižna i pažljiva, ovaj puta prema djeci. Tepa promrzloj djevojčici koja još ne nosi štikle jer je malena, da obuče čarapice, jer, ipak, vani je hladno, zima je.

Ojda da, ojda da, ojda da da
- ne znam treba li ovdje objašnjenje, ovo je čisti folklor, promocija hrvatske tradicije. Hrvatske i jugoslovenske. Može se osjetiti i malo nostalgije u ovome stihu.

Sssss seks
- pjesnikinja je moderna žena koja ne zna za tabu teme

Hop, hop, mrk, mrk
Šic, šic, bježi nekoj drugoj
- nažalost, ovdje se osvrće na jedno loše seksualno iskustvo gdje je bilo skakanja, jebačine, i tada ju je dragan prevario, a ona ga je otjerala toj drugoj ženi.

Cupa, cupa, zumba, zumba
- u svakoj pjesmi mora biti i dašak duhovitosti. Ovo je taj trenutak.

Sijeno, slama, sir, salama
Cikla nikla, cikla rikla
- ovo je skroz jasno, Severina želi reći da u Hrvatskoj postoji i sijeno i slama (što znači poljoprivreda, gospodarstvo, seoski turizam, konji, krave..), sir (ovce, krave, koze, pasanci..) salama (mesne industrije diljem Hrvatske koje nisu podložne zarazama tipa trihineloza, salmonela ili kravlje ludilo), cikla nikla (imamo i povrće i voće i sve što ti život može pružiti.. također naglašava da ne hoda po vrtu u štiklama tako da bi mogla cikli omogućiti nesmetani rast i razvoj, vrlo je plemenita i darežljiva) cikla rikla (ovdje ipak spominje odnos života i smrti.. cikla se rodi, ali iako nije umrla od njene štikle, cikla će umrijeti.. sve umire.. sve što se rodi.. a tako i povrće.. ovdje pjesnikinja ima tužno lice jer je voljela tu ciklu..)

Afrika paprika
- kako li je plemenita ta naša Severina, osvrće se na glad u svijetu i govori svima kako je vrijeme da svi pomognemo gladnima u Africi. Pa makar i paprikom. Može i filanom.

Zlatan prsten tanki brčići....
- ovo je osobni trenutak pjesnikinje, njezin pečat cijeloj pjesmi, dokaz da je samo žena, iako voli i ima štikle.. Sanja o muškarcu s tankim brčićima koji će ju poljubiti pred oltarom nakon što joj je na prstenjak nataknuo zlatan prsten. O tome sanja svaka mala djevojčica, pa tako i Severina.

Evo tumacenja pesme :

Pobednicka pesma je posvecena nekadasnjem hard rock-u .

Hard Rock Hallelujah !

The saints are crippled
On this sinners' night
Lost are the lambs with no guiding light

Kaze da su sveci obogaljeni u noci gresnika , izbgubljena su jagnjad bez svetlosti da ih vodi .
Cilja na ludovanje nekadasnjih rokera :
sex-droga-noc-gresnika koje ne vodi bozja svetlost vodilja , koji su izgubljena jagnjad .

With power and might
Striking down the prophets of false

Govori o obaranju laznih proroka ( pojam je preuzet iz hriscanstva ) , cilja na komercijalnu pop muziku u kontekstu hard rock-a

Rock 'n roll angels bring that Hard Rock Hallelujah
In God's creation supernatural high

Spominju se rock andjeli i bozja kreacija .

The true believers
Thou shall be saved
Brothers and sisters keep strong in the faith
On the day of Rockoning
It's who dares, wins
You will see the jokers soon'll be the new kings

Pravi vernici , oni koji veruju u dobru muziku ce biti spaseni posle jednog dana "rockanja" , smisao je - spaseni od komercijale . Oni ismevani zbog muzike koju slusaju ce dobiti spas od komercijale . Pojam je iz hriscanstva , da oni nekada tlaceni pobedjuju , na ovom svetu jadni na onom su kraljevi posle spasenja bozjeg . Muzika koja je nekad sklanjana sada pobedjuje , ovde se govori o muzickom spasenju .

Wings on my back
I got horns on my head
My fangs are sharp
And my eyes are red
Not quite an angel
The one that fell

Iako je cudoviste i sa kandzama i crvenim ocima , kaze da nije andjeo koji je pao ( djavo je pali andjeo prema hriscanskom ucenju ) , znaci nije djavo .

Kad sam prvi put poslusao pesmu (dok jos nisam znao kako izgledaju izvodjaci) pesma mi se cak i svidela, podseca me na Alice Coopera (cak i onaj pevac na momente podseca glasom na njega). Sad to sto su oni "freak show" jbg, frontman grupe je veliki fan horor filmova i ne moze im niko zabraniti da budu ono sto oni sami hoce.

NIKAKO se ne slazem sa onima koji govore da je ovo "katastrofa" ili "zlo", "satanisti", mislim zasto ste svi tako konzervativni? Pa nekim ljudima je dosadilo da gledaju neke fancy gayeve, feminizirane muskarce i neke barbike kako pevuse etno/pop pesme ... licno, meni je muka od toga. Ne kazem da na evroviziji nije bilo boljih pesama, bilo je mnogo boljih od "Hard Rock Hallelujah", ali u ukupnom utisku Lordi je najbolje prosao kao alternativa svemu drugom vidjenom na festivali Wink.

P.S.
Svidja mi se ovo objasnjenje sto je dao Hegel, mnogima ce malo otvoriti oci Wink.

I meni se ne svidja ono u "shake it" fazonu, jbg. Bebee Dol

@Ticket
Citat:jbg, frontman grupe je veliki fan horor filmova i ne moze im niko zabraniti da budu ono sto oni sami hoce.
brate, ali ona krila......Bebee Dol Laughing Mr. Green
Meni je pesma do neke i ok'.. :-)
Ali ona "sminka"nikako... rogovi iz glave, cela...gde jos..Laughing Very Happy smešak

@Hegel
Kralju! Very Happy

meni je najsmesnije bilo kada je onaj voditelj gay holandjanin nazvao voditeljski par "Vil i Grejs"i trazio telefon od Sakisa.. Laughing bas nije morao da se tako sprda, nije bilo na mestu Bebee Dol

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1170 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 3 sakrivenih i 1125 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, bojankrstc, bolenbgd, Boris90, ccoogg123, DonRumataEstorski, dragoljub11987, dushan, Excalibur13, FileFinder, FOX, Goran 0000, hyla, ivan1973, Joco Skljoco, Karla, kolle.the.kid, laganini123, laurusri, Leonov, Lieutenant, Lošmi, milenko crazy north, nextyamb, ninareflex, NoOneEver Dreams, Ripanjac, Romibrat, S-lash, simazr, Simon simonović, Srle993, stegonosa, StepskiVuk, tomigun, Tores, Trpe Grozni, Valter071, W123, |_MeD_|, šumar bk2