Ime

1

Ime

offline
  • Pridružio: 30 Nov 2010
  • Poruke: 35
  • Gde živiš: U krosnji senke jedne rose

Napisano: 05 Dec 2010 10:43

Beležeći reči, naši daleki preci su u beleženo ugrađivali svoj duhovni supstrat u najširem smislu.

Jedan delić svekulturnosti bića naših predaka, upravo svojom neprevaziđenom dubinom, održao se do današnjih dana. Tu je i verovanje da se ono najdragocenije mora sakrivati - čuvati -braniti po svaku cenu.

IME, kao neodvojivi, pripadajući atribut, moralo je imati (i imalo je kod Srba) posebnu zaštitu. Detetu je na rođenju, pored pravog imena (koje se nije svima odavalo) davano i lažno ime ili nadimak, često uvredljive sadržine. Urok i svakojake zle sile su uvek napadale ono najbolje, najvrednije, najznačajnije. Lažno ime je imalo “zadatak” da bude istureno spram zla, kako bi se zaštitilo pravo ime (ličnost). Suština “sakrivanja” imena je u verovanju da znati ime značilo je imati u posedu i ličnost čije je to ime.


U Srba je često zaklinjanje: "Imena mi mog”. Iza toga se krije shvatanje da je ime neodvojivi deo ličnosti. Ukoliko se izgubi ime, ukoliko se ono okalja, nije izgubljen samo pojedinac tog imena, već i mnoge buduće generacije, jer ime se prenosi i pronosi.

Imena bogova su takođe bila sakrivana, jer su od imena čoveka, porodice i plemena značajnija bila. Jedan od načina sakrivanja imena bogova bilo je pisanje "od nazad" ili kombinovano. Ovaj sistem kriptozaštite primenjivao se i za druga značajna ili tajna znanja koja je trebalo preneti samo odabranima. I u sistemima pisanja sleva u desno, i zdesna u levo, postojao je taj kombinovani metod zaštite najznačajnijih informacija

Kumstvo je srodstvo po Bogu, to je mistično krvno srodstvo koje se sklapa ceremonijalno,u davnijim vremenima izmenom ili pijenjem zajedničke krvi.Kasnije,u ritualima,crno vino zamenjuje krv.

U čemu se kumstvo i bratimstvo sastoje i šta je njihov cilj i značaj ?

Vezom krvnog srodstva,tabuom krvi,obezbedjuje se niz koristi i privilegija,pre svega privilegija neprikosnovenosti.Ona ukazuje na zaštitu od niza pretnji i opasnosti u realnom svetu , čak i odlaganje samrtnoga časa.

Kod krštenja deteta jedino kum zna ime deteta i on preko imena,davanjem imena, kazuje koji se to predak u detetu inkarnirao.Stoga je kum izaslanik samog Boga,u našem narodu to je veza krvnog srodstva,kult predaka,kult mrtvih,veza sa zajedničkim pretkom,sa našim mitskim rodonačalnikom ( rodonačelnikom ),initia gentis.Taj bog je veliki nacionalni bog Srba.

Suština ovog kumstva ( božjeg kumstva ) je želja za besmrtnošcu,biti jedno sa Bogom.Samo tako,kroz ovaj vid povezivanja,Rod nastavlja da živi i traje u vremenu i prostoru…
Božanski zaštitnik,zatočnik kumstva i bratimstva,cenjen i sa strahom poštovan u našem narodu bio je i ostao sveti Jovan ( on je i Isusa krstio ).U mitovima, božanski kum je i sveti Arandjeo,duševodnik i duševadnik.

Dopuna: 05 Dec 2010 11:28

DANICA

Stara priča : Staro slavenosrpsko ime. Sveslovenski ( ? ) naziv za jutarnju zvezdu ( Zornjača, Venera ) ili naziv astralne boginje slovenskog panteona uzet je za lično ime. U prenosnom značenju " jasna, svetla, besprekorna ". Može biti da je nastalo od imenice "dan" što ne menja značenje. Postoji mišljenje da su mnoga imena koja sadrže reč "dan" mogla poslužiti za njegovo izvođenje, npr. Bogdan ili Danilo. Od ovog imena izvedena su imena Danka i Daca.

Da vidimo šta kazuje jezik Srba : D A N > D (dobri) A (Bog) N (naš) - Naš Bog je dobar, Dobar je naš Bog.Dobar je i naš je jer nam daruje i Dan, Danicu, danas...i mi smo njegovi jer ga smatramo našim prvim pretkom.

Danica – pripadnica plemena Dan = Srbkinja

Prema „Knjizi Postanja" Dan ( hebrejski דָּן = sudija ili "on sudi" ) bio je peti sin Jakoba i Bilhah,osnivac izraelskog plemena Dan.Bili su farmeri,ratnici i pomorci.Deo plemena Dan kolonizirao je ostrvo Korziku oko 1400. godine pre Hrista...

Shar-DAN-a => Sardani = Sandani ( Jan Sandanski ...) = Sarbani = Serbon(i) = Srbani = srbi => po njima se zove i ostrvo Sardinija.Shar znači "car" – SHARDANA su pripadnici vladajućeg sloja plemena Dan.
Jedan deo plemena Dan se selio prema Kavkazu,Grci su ih nazivali Skiti,oni sebe Skolati,kasnije su krenuli prema Britanskim ostrvima i danas su to Skoti ( škoti )

JorDAN = Jordam > na jeziku Srba znači ponos,reka pored koje živi ponosni narod...

DAN-ubi-us ( Dunav ) – reka pored koje obitava narod plemena DAN

Dan-ajci su bili grčko pleme i stanovnici grada Arga na Peloponezu. Potomci su mitskog kralja Dan-aja. Homer je Danajcima nazivao sve "Grke" pod Ilijem ( Ilijom ). S time u vezi se izraz Danajski dar smatra kao opasan i poguban neprijateljski dar ( Trojanski konj )..." Bojim se Danajaca i kad darove nose" ( Vergilije - Eneida ).. .Iz ovoga je jasno da su DANajci SRBI.

Dan-mark ( danas evropska država Danska ) = marka plemena Dan.Marka je oznaka za administrativnu oblast u Evropi u prošlosti u kojoj je mera vrednosti istoimena novčana jedinica.Marka kao pojam dolazi od kamena medjaša koji se zove marka ili mrki (kamen) – kamen obeležen krvlju, zavetom nepomeranja medja označenog prostora – tipičan srbski običaj.Na kartama iz X veka ( godina 1000ta nove ere današnja država Danska zvala se SRBIJA !! )

Tuatha de DANaan > pleme Dan > preci savremenih Iraca, za koje se veruje da su došli sa juga evropskog kontinenta u potrazi za boljim životom posle perioda velikih suša i epidemija gladi

Iz ovolike teritorijalne rasprostranjenosti pripadnika srbskog plemena Dan zaključujemo da su bili mnogobrojni i moćni...

Da- Nika = boginja pobede u Grka > pobeda svetla nad tamom,sila svetlosti ( Dan nika > dan niče,dan se javlja.. )

Danuta ( poljsko žensko ime ) = dan uta = svetla voda,vodena svetlost,odbljesak vode...

Danica = Zorica,Zora > Zornjača,najava Sunca,ona koja obeležava dan

DAN (d a n = dobar Bog naš/rodjen; d an = dobro biće; dobar Jan; da n = daje naš/rodjenjem; daje Sunce ) :
- dȃn ( obDANICA - vreme od izlaska do zalaska Sunca ) jeste doba kad je Sunce rodjeno, kad je nad nama, vreme kad je Sunce u da-vanju. To je vreme kad smo sa Suncem spojeni (dn = dobro je nama ) - dàn ( svitanje, zora, jutro - na kineskom jeziku !! )

CA ( c a = cedim ja = tanko/dugo/slabo/šuplje/↓ ja; ca = slab/mali/sitan započetog kretanja; mlad(o)/dete). Ovde je pojam „mlad" odredjen vremenom i veličinom:
-ca,ica (sufiks) - naše jezikoslovlje ističe deminutivno ( umanjujuće ) i hipokoristično ( odmila ) značenje ovog sufiksa. Reči: maca, kuca, krvca, noćca, pica, meca... jasno ukazuju na to.Reč je o pojmovima koji su izvorno započeli neko ( životno ) kretanje ( caaaaa...) kako bi u dogledno vreme postali pojmovi koji se ( uslovno ) završavaju sufiksom -ac.

Danica = slabo javljanje svetla > u ranu zoru ili sumrak,kretanje svetla ka jačanju do potpunog osvetljenja ili slabljenje svetla do potpunog mraka.U takvom polusvetlu pretpostavlja se da se stvaraju uslovi za niz tajanstvenih dešavanja,izvorni prostor i vreme tajanstva...

Ovako sagledano DANICA je polusvetla ( polutamna ), mistična, veštičava...

Dopuna: 05 Dec 2010 11:31

Ideja ove teme je da pišemo o imenima,u širem smislu, u srpskom jeziku. Very Happy
Nadam se da je tema prikladna i inspirativna.

Odlična tema.
Pošto ti lepo ide ova tema, molio bih te da nam predstaviš etimologiju imena Zoran i Svetlana.

Sirius ::Odlična tema.
Pošto ti lepo ide ova tema, molio bih te da nam predstaviš etimologiju imena Zoran i Svetlana.

Hvala.
Naravno da je dobodošlo Vaše predstavljanje etimologije imena koja bude Vašu pozornost. Vi ste moderator potforuma i svakako bi Vaš doprinos bio pozeljan i zanimljiv
Ako Vam ne bude išlo sa etimologijom imena Zoran i Svetlana svakako ću Vam pomoći. Very Happy
A ja cu, u medjuvremenu, u cast starosedeoca i vlasnika foruma obraditi

NIŠ



Mnogo je nedoumica i nagađanja oko definisanja i prepoznavanja korenova/osnova naziva gradova i reka u Srbiji ( Evropi i svetu takođe). Nazivi evropskih toponima i hidronima u najvećem broju slučajeva su SRBSKOG porekla. Jezik je starosrbski iz dosta davnih perioda, tokom vremena dolazilo je do (ne)namernih izmena i preimenovanja, pa je nalaženje i identifikacija korenova ponekad izuzetno teško.

U imenu NIŠAVA karakteristično je zvukom slovo”š”. U ovom slučaju to je tvrdo "š". Meko slovo š “reformator i jezikoslovac” Vuk Karadžić izbacio je prilikom “svoje” reforme jezika.U jeziku Srba slovo “š” je vezano za vazduh,kretanje vazduha,zvuk koji se pri tom i takvom kretanju vazduha javlja,pa i oblik talasanja – ššššš, šum, šušanj, šuštanje,šapat...šav– kao oblik i asocijacija talasanja…ša je voda koja šušti => kiša

ŠUŠAVA ( Šu Šav a ) je reka koja se obrušava, raspršava, šišti, šušti i penuša ( kroz klisuru...).Ime ove reke ostalo je u hidronimima kod nas i to je danas reka Šišava u vlasotinačkom kraju.

NIŠAVA je Nušava(ha) - reka koja se malo umirila posle ludovanja u klisuri.Ona jeste još uvek pe- nušava …teče NI-zinom,nisko...

Iz ove porodice reči je i reč košava ( jako kretanje vazduha,vetar koji se karakteriše specifičnim zvukom ) .

Iako postoji verovanje da Nisa ( Naisa ? ) na “keltskom” znači vilinska reka,Nišava ne može biti jezički određena kao vilinska.Ona je vilinska ( kao i sve ostale reke ) svojom vodenom prirodom.Prava vilinska reka ( u smislu etimologije ) je VLASINA.Na starosrbskom jeziku LSKA znači ona koja sija, blista, bliska, bljeska. VL je odrednica,prefiks kretanja koje je uvijajuće, nepravolinijsko, vilovito (odatle u našem jeziku reč VILA).

Nišadhah (na sanskritu ) je grad u dolini na obalama reke; Nišades (sanskrit),po Rg-Vedama je prekrasni stan bogova; Nisa, Niša, Naisa, Naissus,su varijante imena grada Niš iz kasnijih perioda.

Dionis = Dio Nysa = Bog iz Nise = Div = Nino Belov = Bak = Bahus = Nebrod > prvi vladalac svetom u Mesopotamiji, Srbin.Antički istoričar Herodot govori da je ovaj bog prenesen u Grčku tog vremena iz Trakije,da je poreklom iz Nyse ( Niš ) i da se ranije zvao Sabadios ( ja to jasno čitam Saba Dios = Saba Bog = Bog Srba )

Grci od Srba preuzimaju Dionisa za svog htoničnog boga ( bog podzemlja,donjeg sveta ) pod imenom Zagrej,što bi moglo da znači “ za dušu “.ZAGREJ ( Zagreus ) => u grčkoj mitologiji bog je donjeg sveta. U orfičkom kultu misterija Zagrej je bilo drugo ime za Dionisa.

I danas u srbskom jeziku postoje reči grej, gresi, gre’, greh... kao i mnoge izvedenice iz njih. I danas Srbi, na groblju ili kraj pokojnika, prospu-popiju čašu za oprost duše tj. grehova, kako umrlog ( onih iz donjeg sveta ), tako i svojih. Kad su ti nekadašnji "stari Grci" to činili izgovarali su: ZA GREJ, ZA GREH tj. za oprost grehova. Neki novi "Grci" izgubili su u vremenu i prostoru vezu sa dedovskim jezikom i zaboravili šta to znači. Srećom, srbski jezik ne zaboravlja.

Šta znači Dionis ( sa kasnijim varijantama DENIS, Den..? ) Dio znači bog; nys je trački ( srbski ) koren i znači "sin". Dionis bukvalno znači božji sin, te zato grad Niš znači i SIN.

Ova tvrdnja ima više uporišta. Jedno od jezičkih uporišta je i sanskrit - prastari jezik Srba: niṣad, niṣῑdati – sedeti dole ili ležati, počivati... Ovde imamo:

- n (naš) + is (iskati) + ad (zemlja) = naš iska zemlju;
- nis (nisko) + sad (od: saditi) = nisko posađeno;
- nis (niska) + ad (zemlja) = niska zemlja;
- nis (nisko) + sidati (sedeti) = nisko sedeti;
- nis (nisko) + idati (ići) = nisko se kretati.

Ono što je nisko posađeno ( nisko sedi ) vezano je za zemlju, a zemlja je kod Srba ADA ( ako je rečno ostrvo ) tj. AD - ako je zemlja ili podzemlje; sADiti znači stavljati seme ili sADnicu u AD, u podzemlje.Da se ovde pod AD podrazumeva nešto što je dole, divno svedoče sledeći primeri:

adharā (sanskrit ) – donji region ( suprotno zenitu )
adharam (sanskrit ) - odgovor, donji deo, ženski polni organ

U prvoj sanskrtsko - srbskoj reči imamo: AD (donji = zemlja) + HA (Ka = pratilac, dvojnik, h < k) + RA (bog Sunca = Jar) = donji pratilac Sunčev = Zemlja prati Sunce.Odavde proističe i druga reč, kao divna stilska figura o ženskom polnom organu, kao donjoj nebeskoj vatri, čija se jara poredi sa vatrom Jarila, silnog sunčanog i oplodnog boga.

Suštinski, sve je posvećeno Stvaranju koje se kod Srba krije u hromosti , to jest plodnosti ( RAM, ROM, HROM, HRAM ), personifikovano u hromom vuku ( kurjak > kur jak ),belom orlu i suncu kao mitskim precima srbskog roda. Ako nekome nije jasno zašto je vuk/kurjak hrom, tj. kriv/iskrivljen/gegav, neka se samo priseti šta označava srbska reč krivak.

NIS ( Niš ) je SIN ( desno čitanje ) jer je smešten kraj nogu oca, u nizini – nisko, odmah uz reku NISavu ( Nišavu ), koja je takođe nisko, jer je tu u svom donjem toku. Antičko ime Nisa je u potpunosti srbsko jer i Naisus = Na Isus = onaj koji pripada Sinu jer Isus ( jeste Sunce ) je, kao Sunce – SIN Božji.

Sve navedeno nas navodi na istinu da je i jezički ( imenovanjem,po imenu ) Niš jedan od PRVOSTVORENIH,svetih,carskih gradova…

Помало ми је криво што оваква тема није постављена на "мом" потфоруму ("Филозофија"), али добро је и овако...
О важности суштинског, адекватног именовања ствари било је речи (посебно у теми "Прокло Дијадох").
Кумство се одликује у Срба управо том духовном везом са вишим смислом постојања, са Савршенством (Богом) и досезањем оног Једног које покушавамо да докучимо, а тешко успевамо да га именујемо. Име које кум даје, посвећено име од посвећеника, треба да оличава и дете којем се име даје (као личност), али и везу са "вишим" (јер то дете, такво и такво, са таквим именом, кроз своју оделитост треба да, тежећи савршеном, досегне највише што може и испуни сврху свога постојања).

tuzor ::Помало ми је криво што оваква тема није постављена на "мом" потфоруму ("Филозофија"), али добро је и овако...
О важности суштинског, адекватног именовања ствари било је речи (посебно у теми "Прокло Дијадох").


Ako je to greska,moja je.
Nisam bila sigurna gde je adekvatno postaviti temu,pa se konsultovah sa moderatorom Siriusom.
Ako je prikladnije smestiti je u potforum filozofija, jer time bismo, ocito, otvorili jedan dublji nivo diskusije o znacaju, poreklu i adekvatnosti imenovanja, ja sam za da se tema premesti a diskusija produbi i dobije na znacaju.

@Tuzore,Hvala na divnoj podrsci Zagrljaj

Tuzorova ''zakrivljenost'' je emotivnog, a ne estetičkog tipa, bez brige. Sve je to u istom dvorištu . Nema maštovitog imena bez filosofije, zar ne?

treptaj ::NIS ( Niš ) je SIN ( desno čitanje ) jer je smešten kraj nogu oca, u nizini – nisko, odmah uz reku NISavu ( Nišavu ), koja je takođe nisko, jer je tu u svom donjem toku. Antičko ime Nisa je u potpunosti srbsko jer i Naisus = Na Isus = onaj koji pripada Sinu jer Isus ( jeste Sunce ) je, kao Sunce – SIN Božji.

Aha. JELKICA - Deminutiv starog srpskog imena Jelka. Jelk je desno čitanje reči KLEJ, stare srpske reči za glinu, koja se očuvala u engleskom jeziku preko keltskog uticaja. Glina je inače bila osnovni materijal za gradnju, i daleko pre Hristovog vremena, a najkvalitetnija glina dobijala se iz Mesopotamije, što direktno upućuje na to da je Ep o Gilgamešu pisan na klinastoj varijanti srpskog pisma. Glina se dobija od zemljanog praha, pomešanog sa vodom [voda - lat. aqua - park - gen. parka - arka], tako da ime Jelkica označava onu koja je pomešana sa vodom i onu koja plovi arkom. No, o srpskom poreklu ekipe sa Nojeve arke je već bilo reči.


Ne znam stvarno na kom potforumu bi se ova tema bolje uklopila, a moj doprinos možete slobodno da potopite u Kantu.

Treptaj ::Grci od Srba preuzimaju Dionisa za svog htoničnog boga ( bog podzemlja,donjeg sveta ) pod imenom Zagrej,što bi moglo da znači “ za dušu “.ZAGREJ ( Zagreus ) => u grčkoj mitologiji bog je donjeg sveta. U orfičkom kultu misterija Zagrej je bilo drugo ime za Dionisa.Had je bog podzemnog sveta. Dionis je bog vina, uzivanja, plodnosti itd.

Citat:I danas Srbi, na groblju ili kraj pokojnika, prospu-popiju čašu za oprost duše tj. grehova I ne samo Srbi.

Citat:Šta znači Dionis ( sa kasnijim varijantama DENIS, Den..? ) Dio znači bog; nys je trački ( srbski ) koren i znači "sin". Dionis bukvalno znači božji sin, te zato grad Niš znači i SIN.
Naravno, a znaci i "nista" na hrvatskom, pa opet niko nije rekao da je to ime hrvatskog porekla.

Citat:Antičko ime Nisa je u potpunosti srbsko jer i Naisus = Na Isus = onaj koji pripada Sinu jer Isus ( jeste Sunce ) je, kao Sunce – SIN Božji.Jedini problem je sto je Nis nosio ime Naissus daleko pre hriscanstva na ovim prostorima.

Elem, na rumunskom Naisus (Nai sus) znaci "nemas gore", tj. ne moze se ici vislje (stigao si vec do najvislje tacke), sto pak znaci da si dostigao visine na kojima obitava Bog (posto svi mi verujemo da je Bog visoko na nebu), sto pak dovodi do implikacije da je Bog ziveo u Nisu.
Malo je samo teze naci u kom tacno delu grada, posto su imena kvartova menjana u medjuvremenu.

@Treptaj Shocked

Hahahahahaah. Dobro si me nasmejao.

Gde nalaziš ovo, molim te?! Shocked

Ako Niš i Nišava znači to što si ti rekla/rekao, onda sam ja japanski car. GUZ - Glavom U Zid

Treptaj
Citat:Hvala.
Naravno da je dobodošlo Vaše predstavljanje etimologije imena koja bude Vašu pozornost. Vi ste moderator potforuma i svakako bi Vaš doprinos bio pozeljan i zanimljiv
Ako Vam ne bude išlo sa etimologijom imena Zoran i Svetlana svakako ću Vam pomoći. Very Happy


Sad vidim da meni to nikako ne ide kao Vama pa ću vas zamoliti da se ipak vi pozabavite s navedenim imenima. Hvala unapred.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 839 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 1 sakriven i 835 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, Boris90, mrav pesadinac