Ja kuvar

2

Ja kuvar

Moskovac, koji si ti lobista. Smile

Pa ok. Onda neka neko ukaže na temu (ili otvori temu) u kulinarstvu za brze i jednostavne recepte.

Mene ova gibanica od bajatog hleba podseća na ono što moja sestra zove "gladna jela". Kad smo bili klinci, naši drugovi i drugarice su često jeli sa nama. Jednom prilikom mama je pravila poparu za doručak (bilo je valjda ostalo puno tog bajatog hleba), a naša drugarica iz kraja je to prvi put u životu jela. Kako joj je bilo, ne znam, Mr. Green jela je prilično disciplinovano. Posle mnogo godina, njena majka koja je, inače, rodom iz Hrvatske (bitan podatak za priču samo utoliko što je žena tvrdila da to jelo u njenom kraju nije postojalo), prepričala tu anegdotu: "moja ćerka je zapamtila neko bezimeno gnjecavo, testano, a tako ukusno jelo!" Smile

Ma nemojte mu davati ideje i recepte sada bićemo direktno odgovorni za sunovrat jedne akademske karijere. Pa još ako ide uz pivo...ccc. Ta popara ume i da pršti, možeš ne daj bože oko sebi da izbiješ. A ribanje šporeta ti ne gine.
Ja sam se jednom gadno posekla mažući paštetu na lebac, i to onim reckavim nožem. Zapravo proces otvaranja paštete je bio koban (carnex ga zablindirao kao da je radioaktivni sadržaj)

Panonian, cesto me nasmejes, ali se uzdrzim od komentara, jer ne umem da ti pariram i da kroz postove razgovaram na taj nacin. Sad nisam mogla da se uzdrzim. Bila sam bas, bas down, a ti me nasmeja. Samo me ne uveri da ne znas da kuvas. Cool Mnogo detalja ti tu poznajes. A znas kako je, kad nesto ne znas, ne znas sta da pitas. Ipak, da se pravimo kao da je sve to istina, kad kuvas nesto, probaj da koristis razne jacine. Imas dugme za svaku ringlu (a ima i tu zvrcka - nisu sve obicne, ima i ekspresnih) i onda cim voda prokljuca, ti lepo smanjis. Ovaj trik cesto pali. Wink

Biser sa dodavanjem secera da se anulira salinitet je apsolutni hit. Moskovac, svaka cast za inventivnost.

Sorelag, ne diraj mi u poparu. Sta da radim bez nje kad dodje ladno vreme?

MoscowBeast ::Pa nemojte bas sve najbolje recepte ovde, cuvajte nesto i za forum "Kulinarstvo" Smile Smile Smile

Ma, ja to da pomognem čoveku kad glad ovlada, da se snađe na brzinu. Vidim da mu slabo šta uspeva... Wink

jelkica7:
Citat:(carnex ga zablindirao kao da je radioaktivni sadržaj)

hahahah Very Happy , e, stvarno umeš da me nasmeješ! A da je otrovni otpad, jeste Smile

@Bocke: Polako sam se izveštio sam supom. Za to sam zahvalan mom tadašnjem cimeru. Što je taj čovek znao da kuva, ljudi moji... Imamo samo mali šporetić, dve ringle i rerna, veličine poveće mikrotalasne. Znate one sitne. Meni moji to dali, i onako neću kuvati na 4 ringle, jel... E na tom šporetiću se on nakuvao prelepih jela. Uzme čovek da uči, iznervira se, ode na pijacu, kupi sve što mu treba i navali. Miriše ceo stan. Krenuo da sprema neki kupus, da ga kuva, ali je stao u sred recepta, ne znam da li je zaboravio šta dalje da mu radi ili nije imao sve što je potrebno. Šta je on radio, kako je to radio ne znam, ali je do kraja taj kupus bio pečen, uz fino pečeno meso... Prelepo nešto. A jednom je u toj nejakoj rerni i tortu ispeko. Uglavnom, šta god da je kuvao - sve mu je išlo od ruke i bilo predivno.

E sad, kad jedan takav kuvar vidi mene da štopericom merim 5 minuta za supu, dobro mi šamar nije opalio. Kaže mi lepo "pa što meriš to vreme, uzmi kašiku, probaj da li je kuvana testetina, vidiš odmah da li ti je dovoljno slano, možda hoćeš više testenine, nećeš se otrovati ako nije gotovo"... I tako sam ja krenuo da probam i polako ubacujem razno-razne sitnice u moje supice, vegetu, peršun, lovorov list, biber, extra testenine (volim gušću) i izveštio sam se. Najveći problem mi je uvek bilo, da mi je kipila supa! Čim ja istresem sadržaj kesica ono zapeni i beži napolje. Pa zagori na ringli. Pa sliva se supa niz šporetić. Daj prekidaj, briši, skupljaj, luftiraj stan, joooj!

I naravno, najjače je bilo kuvanje čorbe iz kesice. One su gušće i imaju posebnu termičku obradu. Prvo sam se zaje*o kao i sa sosom za špagete, te sam imao gromadu. A onda kad sam skontao da se to sipa u mlaku vodu, pa meša, pa polako sipa, onda sam bio na konju. Ali kao što rekoh iznad, volim kad ima dosta testetine u supici i čorbici, ja sunuo rezance u to! Opet gromada. Svi su se međusobno slepili i formirali kuglu od testenine, koja se uz to još i za dno lepila. Nemož je razbiti. Probo ja viljuškom, nožem sečem, ma kakvi. Ne ide. Lepo sam je uzeo na kašiku, bacio u kantu i polaganao dodavao rezance uz mešanje. Uspelo je nekako. Mr. Green

@jelkica7: Šta sam ja znao šta je Knor, Magi, Aleva... Za prvi put najbolja najjeftinija. I nisam baš neki zagriženi "kupujmo domaće" tip. Aleva ABC supa se tu našla sasvim slučajno. Ja zgrabio prvu. I obožavam plazma tortu, to moja baka uvek spremi za njen rođendan. jako lepo nešto. Ja se ipak ne bih upuštao u to. Lakše mi je da nađem devojku da mi kuva. Mr. Green

@tuzor: Onaj bajat lebac mi uopšte nije zvučao kao nešto što bih stavio u usta, ali detalj da ide uz pivo ili obrnuto - ima da ga probam! Wink

@Silija: Polako i ja napredjem u kulinarstvu, otud mi detalji. Wink Baš me majka učila pre jedno 2 nedelje da napravim pohovan lebac u jajima. Meni to palo na pamet, znam da mi je to baka za doručak spremala kao malom. Reko nema šanse da je to toliko komplikovano. I nije... Jes da su prva dva parčića zagorela a jaje žrtvovano zarad hvatanja veštine, ali sada znam i to! Pa uz to mlad sir i belog luka, jao... Perfecto! Mr. Green

Hah... Znao sam... Folirant. Very Happy

A znaš šta je najveći gušt... Riblja čorbica. Kada ispadne dobra, osećaš se kao pravi Dunavski alas. To me podseti na jednog od naših moderatora pecaroša. Moraću da proverim da li je čika Dule okačio neki dobar riblji specijalitet u Kulinarstvu.

Ko naručen. Baš ovih dana treba sa drugom da kuvam riblji paprikaš. On odlazi na takmičenja u kuvanju paprikaša i baš je vešt sa kotlićem. Najveći fazon je da ćemo i mi kuvati u stanu u kotliću! Mr. Green Dobro, ne u stanu, već na terasi i to na 15-om spratu! Doneo on butan bocu, onu pečurku, nogare, kotlić - sve imamo. Litar domaće ljute kajsije, ovaj, hteo sam da kažem Horgoške aleve... Embarassed I idemo! Mr. Green

Paprikaš definitivno ne umem da skuvam. I moj tatko je vrsni kuvar kotlića, ja hteo da naučim i kad god bih bio pored njega bio sam samo kurir "idi donesi mi ono, ajde vrati ovo" i tako. Dok ja trčkaram on to baca u kotlić i ništa nisam nikad zapamtio. Samo mu robujem. Ne znam šta će mu žena, moja mati u životu... Mr. Green

Pazi ti da ne digneš ceo komšiluk u vazduh. "Nicht ptica. Nicht avion. Nicht Superman. Das ist kabuum!"

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1294 korisnika na forumu :: 62 registrovanih, 7 sakrivenih i 1225 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Petar, Aleksandar Tomić, aramis s, Atomski čoban, Ben Roj, Bobrock1, botta, brundo65, BSD, comi_pfc, dane007, darkangel, delrey, Denaya, DPera, Dukelander, Excalibur13, flash12, gmlale, Istman, jukeboxer, kjkszpj, Koridor, Krusarac, kubura91, kunktator, kybonacci, Litostroton, ljuba, LUDI, Luka Blažević, Magistar78, Marko Marković, mačković, mercedesamg, MILICAT, Mixelotti, Nemanja.M, nemkea71, oldtimer, pein, raptorsi, repac, Romibrat, rovac, sasa87, Sirius, SR-3m, stegonosa, theNedjeljko, tubular, Viceroy, VJ, vladaa012, vladulns, vobo, voja64, wizzardone, wolf431, Wrangler, yufighter