Mobbing u skolama

3

Mobbing u skolama

Zoni, mi nazalost, nemamo odgovarajucu rec za ovo.
Mobbing moze da se prevede kao maltretiranje ali ni ta rec nije dovoljno precizna.

Mobbing je vrsta kontinuiranog maltretiranja pojedinca od strane jedne (obicno jace ili na boljem polozaju) osobe ili grupe osoba tokom duzeg vremenskog perioda.
Uobicajeno je medju decom ali nije zanemarljiva pojava ni medju odraslima ("sef me je uzeo na zub").

Ja sam apsolutno ZA da ova pojava dobije ime (mobing ili ... mobing je najlakse jer se svuda u svetu to tako zove) na taj nacin mozemo lakse da definismo problem i samim tim da ga lakse izdvojimo iz gomile drugih.

(samo jedan slican primer: pre vise decenija, kod nas se nije znalo sta "pedofilija" znaci i takvi problemi nisu dobili dovoljno paznje jer nisu bili IMENOVANI).

Поштована колегинице,
Не знам одакле Вам та идеја и тврдња да не прихватамо норме и фер плеј, јер се ту не слажем са Вама. Претпостављам да мислите на креативност просветних радника која често искаче из клишеа. Нисам сигурна да сте пажљиво прочитали текст и коментаре, јер да сте то урадили, видели бисте да је реч не о директору ''тиранину'' већ о особи која је мобер у суштинском значењу те речи, о особи коју води мржња и заслепљена је њом. Ту мржњу потпирује група људи којом се окружила, тј. њени ''пријатељи'' који су увек уз њу и помажу јој да креира своје акције, које не да су харанга, него их заиста реализује, што се могло видети из садржаја чланка у новинама који је чак, по мом мишљењу веома благо описао ситуацију . Тако је директорка школе допринела да се колектив ''поцепа'' што је недопустиво, поготово у једној васпитно – образовној установи. Кажете да би било боље када би директор кажњавао нерад и прекршаје. Слажем се са Вама, али не заборавите шта пише у коментарима ( који су истинити). Кога то директор кажњава и шиканира? Све, само не оне који су увек ту, увек за и гледају да су безбедни. Немојте прижељкивати тиранина, јер сам га и ја потајно прижељкивала, мислећи да ће научити памети оне који деградирају и нарушавају углед наше професије. Кад оно, није него! Настрадаше они најбољи! Њима се треба осветити! Сви који су паметнији, имају шта да кажу, заступају своје мишљење... (па и моја маленкост) постадоше неподобни! Они, тј. ми смо свакодневно на удару! Глупо је да Вам причам детаље, а и испод сваког нивоа. Верујте, ко би ово писао и на тај начин трошио време, да нема изузетну потребу да то подели са неким и потражи помоћ, бар у речима!!! Какву сврху има фонтана, ако не можеш да одштампаш или фотокопираш контролне вежбе? Немаш чак ни честит сунђер, креде у боји, а лењире ''вијамо'' из учионице у учионицу....За то нема новца! Важно је да је испред школе фонтана и ''ботаничка башта'' јер то сакрива све што се догађа унутар зграде ... Двориште је стварно дивно, али сваки пролазник, кад мало боље размисли долази до закључка да се нешто крије иза оног '' споља гладац,а .....'' Директорка је такође веома лепа и модерно ( не баш увек примерено њеним годинама) обучена жена! Да ли сте гледали филм Три карте за Холивуд? Изгледа да са нама нешто није у реду! Треба мењати нас, само да би неко остао тамо где јесте ( у својој фотељи)! Какви ли су тек они који је подржавају? Тешим се мислећи да ипак не знају шта се догађа! Размислите, па ово је земља Србија!!!

Dopuna: 30 Maj 2007 11:37

Ана 9000 одличан ти је БЛУЗ!

Mobbing je nesto kao zlostavljanje!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1070 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 6 sakrivenih i 1020 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bokiboks, Boris90, ccoogg123, DPera, DragoslavS, dushan, Džordžino, esx66, FileFinder, hooraay, hyla, Ivica1102, JOntra, Još malo pa deda, Kaplar2, Kibice, Kubovac, ladro, laganini123, laki_bb, ljuba, Luka Blažević, maiden6657, marsovac 2, mercedesamg, Mi lao shu, milanovic, Miloš Popadić, Misirac, mrvica78, Nobunaga, ozzy, Pohovani_00, prashinar, royst33, Srle993, Sumadija34, VJ, Vlada78, x9, zeo, Zerajic, zlaya011, žeks62