Moj mali Linux-kutak

4

Moj mali Linux-kutak

Ma sa SuSE-om sam poceo. To mi je bio prvi Linux. I koristio sam ga bas dugo. Ukrotio sam ga tada uz velike napore. Tada sam imao dial-up i voleo sam sto je imao veliku bazu aplikacija na pratecim CD-ovim-a pa nisam to sve trebao da skidam sa odvec sporog neta.

Tu sam ucio i da rpm -ivh -ujem iz konzole i mnoge druge stvari.
Ne znam da li je do mene ili neceg drugog, ali ovo zadnje sto sam probao mi ne lezi nikako. Niti SuSE-ova verzija GNOME-a niti "raznorazni" bagovi na koje sam nailazio. Nesto sto bi trebalo da radi, nece. Pa udri po google-u... Dok sa Isadorom (Mint9) koji mi je na laptopu nemam nikakvih problema. Masineriju sam doterao i sve radi po mom ukusu.

btw nemam nista protiv da menjam distroe, cak sta vise volim da ih povremeno promenim (ako nista da ih isprobam na VM).

Na primer Ubuntu 11 alfa mi je nenormalno bagovao (ovaj s kime sam pregazio SuSE). Lag-ovi. Nenormalni lag-ovi. Onda u sledecem periodu nije hteo da mi prikaze instalirane aplikacije...

Sada skidam pclinuxos-kde-fullmonty-2011.01 ~4 GB i planiram da ga instaliram na fizicku masinu na poslu.

Sto se tebe tice, da znam. Arch je majka Mr. Green

PS slobodno ucestvuj u ovoj blog-temi, ma kakvo kvarenje bloga, pa tu i jesmo da se druzimo Wink Kada naleti kakva "akcija" to indeksiram na prvoj strani.

Nisam ni ja tu sad kao neki ekspert i dalje sam u procesu ucenja. A hvala Bogu, na ovom forumu (i uz takve ljude) ucenja ima napretek u svakom segmentu.

Pozdrav Ziveli

Jedno pitanje svima koji se bave sa Linuxom a i ostalima.

Kao i mnoge i naša država je ekonomski ugrožena.
Da ne bi dalje o političkoj ekonomiji naše zemlje prećiću odmah na stvar (a i ne sme se, pravilnik).

Ko bi mogao ili trebao da ponudi našoj Vladi i državnim institucijama Linux kao glavni operativni sistem.
Svi pričaju o nekoj štednji a kada vidim sednicu Vlade i laptopove na kojima su Windowsi i paketu sa MS Office koji koštaju (najmanje) 100 do 150 $ a možda i € stvarno mi nije jasno zašto se ne okrenu Linuxu.
Ok, treba neko prvo da ponudi Linux kao dobru i besplatnu alternativu i da sve to prezentuje. Naravno podrška bi koštala, ali bi bila znatno bolja nego li je sada.
Pitanje je ko bi to mogao ili trebao da uradi?

Linux CodenamesJuce gledah imena nekih verzija Linux-a i resih da saznam malo vise o tome. Pored tih saznanja, naucio sam i neke nove engleske reci (zecorog Shocked i sl.)

Pa hajde da pocnemo prvo sa Debianom.

[ Debian ]
Od svoje prve distribucije pa nadalje pojedine verzije nazivaju se prema likovima iz animiranog filma "Toy Story". Kodna imena su sledeca: 


1.1 Buzz1.2 Rex1.3 Bo2.0 Hamm2.1 Slink2.2 Potato3.0 Woody3.1 Sarge4.0 Etch5.0 Lenny6.0 Squeeze7.0 WheezyKao sto imate priliku da uocite, rec je o prilicno ozbiljnoj distribuciji Mr. Green


Poslednje stabilno (stable) izdanje Debiana nosi kodni naziv "Squeeze". Sto se dalje nomenklature tice, samo jedno izdanje moze da nosi naziv "stable" i to je poslednje izdanje Debiana. Kada se pojavi novo izdanje, staro stabilno izdanje postaje "oldstable" a novo postaje "stable". Opisimo sve varijacije:

oldstable  - prethodno stabilno izdanje (lenny).
stable  - tekuce stabilno izdanje (squeeze).
testing  - izdanje naredne generacije (wheezy).
unstable  - nestabilno izdanje tokom razvoja, koje ukljucuje softverske pakete u razvoju (sid)


Primetimo da su se odlucili bas za Sid, jer Sid predstavlja "nestabilnog" zlog decaka koji je razbio sve igracke.


[ Ubuntu ]

Kodna imena Ubuntu izdanja se sastoje od prideva + imenica, tako da je prvo slovo prideva = prvo slovo imenenice (npr. Hardy Heron) dok imenica predstavlja ime neke zivotinje.

Na Internetu se verzije Ubuntu-a u slengu obično nazivaju kraćom varijantom, naznačavajući samo pridev (epitet), a ne imenima životinja ( Edgy, Gutsy, Hardy, Jaunty, Lucid, Maverick i sl.). Iako se sa davanjem imena nije krenulo abecednim redom, u primecujemo neku tendencija ka održavanju tog poretka.

Pomenimo kodne nazive:4.10   Warty Warthog – bradavičasta divlja svinja5.04 Hoary Hedgehog - sijedi (ili vrlo star) jež5.10 Breezy Badger - živahni jazavac6.06 Dapper Drake - hitri patak6.10 Edgy Eft – (naoštreni) razdraženi daždevnjak (red-spotted newt, eft, salamander, amphibian, carnivore, george)7.04 Feisty Fawn – borbeno lane7.10 Gutsy Gibbon – hrabri majmun


(koliko moze biti hrabar, pogledajte ovde Mr. Green )8.04 Hardy Heron – izdržljiva čaplja(izdrzava da stoji satima na jednoj nozi (: )

8.10 Intrepid Ibex – neustrašivi kozorog9.04 Jaunty Jackalope – veseli zecorog9.10 Karmic Koala – karmička koala10.04 Lucid Lynx – Lucidni ris10.10 Maverick Meerkat – nežigosani mungos11.04 Natty Narwhal – dotjerani kit (Narwhal - small arctic whale)11.10 Oneiric Ocelot - sanjiva divlja mačka12.04 Precise Pangolin - precizni pangolinPoprilično bizaran izbor, je l' da Mr. Green Fanovi nezvanično očekuju da će sledeće verzije biti tipa: Kinky Kiwi, i Lathargic Lemming Mr. Green


[ Mint ]
Dva su izdanja Mint-a u godini dana. Kodno ime se daje koristeći ime neke devojke koje se mora završiti sa slovom "a", s tim da se prvo slovo imena zadaje po abecednom redosledu tako da broj verzije Mint-a odgovara poziciji slova u abecedi (npr. za verziju 9: deveto slovo engleskog alfabeta je "I" + mora se završiti sa "A" --> Isadora)

Izbor imena se određuje glasanjem na forumu Mint-a. Video sam na forumu da je bilo predloga, prilikom izbora imena devojke za verziju 10 da se pominje i Jelena (izabrano je Julia)). Pomenimo kodna imena:


1.0 Ada2.0 Barbara2.1 Bea2.2 Bianca3.0 Cassandra3.1 Celena4.0 Daryna5 Elyssa6 Felicia7 Gloria8 Helena9 Isadora10 Julia11 Katya
btw malo improvizacije nije naodmet Mr. Green

Fedora Code Names

Kodni nazivi od verzije 1 do 5 su bili vezani za alkoholna pića (vino ili pivo). Kako je zajednica vremenom rasla, okupljala je sve vise geek-ova kojima se nisu svideli ovi popularni nazivi Mr. Green . Pošto to nije bilo dovoljno "geek" (a očigledno je da se dotični termin kosi sa "in" i "cool" pojmovima), rešeno je da se uvedu nesto komplikovanija pravila Mr. GreenSta drugo reći do: The geek presence is strong here Mr. GreenIma tu jedna čitava procedura... http://fedoraproject.org/wiki/Guidelines_for_release_names

Uprošćeno:
- Imena predlažu članovi Fedora zajednice, koja se posle šalju par izbornih tela koji sužavaju izbor i na kraju se formira anketa u kojoj mogu svi članovi da glasaju.
- Imena za N-to i N+1 izdanje moraju biti povezana na neki način, + imena za N-to i N+2 izdanje ne smeju sadržati prethodni način povezivanja (dakle, kao onaj izmedju N i N+1).
- Prednost se daje imenima koja pokazuju način povezivanja koji se nije prethodno koristio u prošlim izdanjima.
- Imena živih ljudi ili poznatih brendova nisu prihvatljiva.

(dobro, bolje i to da rade deca nego da sede na 'ladan beton Laughing )


Pomenimo ih:

Yarrow – Fedora Core 1 (Hajdučka Trava)
Recept za pravljenje u kucnoj radinosti:
http://www.herbsandnaturalremedies.com/recipes/drinks/yarrow-beer.htm
http://winemaking.jackkeller.net/request143.aspTettnang – Fedora Core 2
Heidelberg – Fedora Core 3
Stentz – Fedora Core 4
Bordeaux – Fedora Core 5
Zod – Fedora Core 6
Moonshine – Fedora 7

Moonshine is any kind of alcohol, usually rakija Mr. Green , that is made in secret to avoid high taxes or outright bans on alcoholic drinks
Werewolf – Fedora 8
Sulphur – Fedora 9
Cambridge – Fedora 10
Leonidas – Fedora 11 (LOL)
Constantine – Fedora 12
Goddard – Fedora 13
Na vama je da nadjete zajedničke veze za n i n+1 Mr. Green

Sve čestitke @ThePhilosopher...ovaj blog me je prijatno iznenadio. Nemam naviku da gledam blogove (jedna od grešaka koje ispravljam u poslednje vreme Smile ), ali ovaj tvoj kutak je veoma zanimljivo mesto Smile.

Keep up the good work!

Zaboravih...Bianca mi je favorit Smile

Filozoferu, imaš previše slobodnog vremena. `ajd da te okupiram malo:
http://www.introversion.co.uk/defcon/

Igrica je ozbiljno zarazna ako voliš strateške igrice da pikaš. Meni je padalo milion puta na pamet da stavim stabilni Debian ili 10.04.x na svoj komp samo da bih imao 3d podršku. Za sada se držim Mr. Green

Hvala drummer Ziveli

@Djura
Strategije sam prestao da igram odavno. Razlog je jednostavan - poceo sam u neka doba da sanjam kako prelazim nivoe. To mi se nije uopste svidelo i batalio sam taj zanr. Avanture su moj zanr jer ima dosta dijaloga i/ili se moze saznati dosta novih engleskih reci. (mada i to vrlo retko odigram)

Hvala na ponudi za igru Mr. Green , ipak biram da budem malo koristan na forumu i da slobodno vreme iskoristim da sa AMF timom zavrsim sledeci clanak. Smile


btw EDIT:

Clanak je zavrsen: Mali recnik zastite
Evo linka: http://www.mycity.rs/Zastita/Mali-recnik-zastite.html

ThePhilosopher ::Hvala drummer Ziveli

@Djura
Strategije sam prestao da igram odavno. Razlog je jednostavan - poceo sam u neka doba da sanjam kako prelazim nivoe. To mi se nije uopste svidelo i batalio sam taj zanr. Avanture su moj zanr jer ima dosta dijaloga i/ili se moze saznati dosta novih engleskih reci. (mada i to vrlo retko odigram)

Hvala na ponudi za igru Mr. Green , ipak biram da budem malo koristan na forumu i da slobodno vreme iskoristim da sa AMF timom zavrsim sledeci clanak. Smile


Eh ala si partibrejker. Lepo je sanjati strategije Mr. Green

Elem evo ti jedna brza "pucaj u mene dok ne prestanem da se mičem" igrica:
http://www.warsow.net/

Ma nema čitamo se mi Linux korisnici samo tako, i ne treba da se dopisujemo. Very Happy
Krenuo sam da tražim tvoj Linux kutak Filosofer, kad ono stiže nova objava. Linux je čudo. Ziveli

Ovo sam hteo da zakačim, ako nemaš ništa protiv.
Sinoć bio malo u Second Life, bio po raznoraznim mestima ali i u Ubuntu priramidi.
Nekoliko screenova iz Ubuntu piramide.

Koala, gotovo godinu i po besprekornog rada. Ziveli


Sada sam na brzom i thom Risu. Ziveli


Pogled na ostale iz Ubuntu familije.


Malo prezentacije Ubuntua

Portabilne Linux Aplikacije - tutorial
Hard Copy: http://www.mycity.rs/Linux-aplikacije/Kako-napravi.....aciju.html

Posto sam obecao FarscapeFan-u da cu pisati i o nacinu izrade portabilnih aplikacija za Linux (i to u temi - portabilne aplikacije za Windows - http://www.mycity.rs/Aplikacije/Portabilne-aplikacije.html )

--> predstavljam vam step-by-step tutorial kako da napravite portabilnu aplikaciju za Linux.


Neophodni alati:

1) AppDir Assistant 3.1 http://sourceforge.net/projects/portable/files/AppDirAssistant%200.3.1/download
2) AppImage Assistant 0.9 http://sourceforge.net/projects/portable/files/AppImageAssistant%200.9/download
3) kao sto je rekao moj mentor bobby u jednom clanku - sekundarni muski ponos, koji se nalazi ispod primarnog u duplikatu.


Pre tutorijala, treba znati :
--> da ce ovo raditi sa 32-bitnim masinama
--> da bi trebalo da budete ulogovani kao root prilikom izrade appimage-a
--> da sam tako napravljenu aplikaciju probao sa drugim (non-root) nalogom i radi Smile
--> da je AppImage portabilna aplikacija, koja bi teoretski trebalo da radi sa svim distribucijama.
--> da se procedura uspesno probala na Ubuntu, Fedori i Suse

Ideja je da se preskenira tekuce stanje sistema, instalira aplikacija i opet (post)skenira sistem kako bi se ustanovile promene nad sistemom. (da, pogodili ste. najbolje bi bilo ovo raditi na nekoj clean masini, sa elementarnim paketima). U narednoj fazi cemo to sve spakovati u jednu datoteku.

Pa, krenimo Wink :
1) Pokrenucemo portabilni AppDir Assistant. Pojavice se sledeci prozor. Treba kliknuti na dugme Forward.
2) Na sledecem prozoru, pojavice se upozorenje; nastavljamo dalje sa forward
3) Skenirace se tekuce stanje sistema.
4) Kada se pojavi ovaj prozor, vreme je da minimizujemo aplikaciju (tj. ovaj prozor) i krenemo sa procesom instalacije softvera, koga zelimo uciniti portabilnim. Odlucio sam da aplikaciju instaliram iz Mint-ovog Software Manager-a. Koji nacini instalacije su podrzani, vidi se sa slike ispod.
5) Odlucio sam se za aplikaciju MyPaint. Uocite koja je velicina. Dakle, kliknuo sam na dugme Install.
5.5) Nakon instalacije, maksimizovacemo aplikaciju (videti sliku u koraku 4) i kliknucemo na dugme Forward


6) Usledice post skeniranje, kako bi se registrovale promene na sistemu.
7) Nakon toga ce uslediti "Profilisanje" - dakle, inicijalno pokretanje aplikacije. Ovde se mozemo malo igrati i crtkati, a promene ce biti registrovanje. Nisam se nesto mnogo igrao. nacrtao par krugova i ugasio aplikaciju.
Cool Sacekajte malo i pojavice se ovaj prozor. Kliknuti na jedino dugme koje postoji na formi Mr. Green
9) OK, ovo je kraj prve faze. Dobili smo (uvek na) desktopu folder u kome su snimljene sve promene.
10) U drugoj fazi pokrecemo portabilnu aplikaciju AppImage Assistent. Kliknuti na dugme Forward.
11) Pojavice se sledeci prozor, u kome treba odabrati novokreirani folder i kliknuti na dugme Forward.
12) Zapocece proces pakovanja u jednu izvrsnu datoteku.
13) Docekace vas sledeci prozor, ukoliko je proces zavrsio uspesno.
14) Rezultujucu datoteku, koja ce se pojaviti na desktopu root-a sam kopirao u poddirektorijum desktop-a svog home foldera. Nakon toga sam se izlogovao iz root-a i pristupio svom nalogu.
15) Dva puta kliknuh na izvrsni file i voila

NAPOMENA:
Ukoliko u unutar novodobijenog foldera u koraku 9 nema datoteke AppRun, nece se moci koristiti taj folder u koraku 11 (bice disable-ovano dugme).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 704 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 2 sakrivenih i 678 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, _Sale, A.R.Chafee.Jr., amonsrb, bojank, chica, Cufo, dragon986, Duh sa sekirom, ekser222, ikan, krlebgd77, Krusarac, Lieutenant, mercedesamg, Milan A. Nikolic, Mixelotti, mnn2, moldway, suponik, VJ, Vlada1389, Vlada78, vlvl