Negovanje i sirenje cirilice...

2

Negovanje i sirenje cirilice...

Одкуд ти идеја да је нико неће користити, ево ја нпр. сигурно хоћу. Лакше ми да кад пишем руком пишем ћирилицом, лепши потез, лакше некако слова иду. Штампана су компликована уби боже али писана иду лагано супер. Обратите мало пажњу, следећи пут кад пишете.

Pre nekoliko godina, kada je moja firma uvela da se službeni dopisi obavezno pišu ćirilicom i ja sam ručno prešla na ćirilicu. Od tada, retko šta da pišem latinicom (osim ono što moram).
I ne mislim da će ćirilica izumreti, kao i to da ni klinci više ne pišu ćirilicom. Pišu i to baš kako reče germanist, jedan sastav ćirilicom, a drugi latinicom.

Stane ::Одкуд ти идеја да је нико неће користити, ево ја нпр. сигурно хоћу. Лакше ми да кад пишем руком пишем ћирилицом, лепши потез, лакше некако слова иду. Штампана су компликована уби боже али писана иду лагано супер. Обратите мало пажњу, следећи пут кад пишете.
i ja pisem cirilicom kada pisem rucno. slova mi idu lakse kao sto ti kazes...
Citat:Pišu i to baš kako reče germanist, jedan sastav ćirilicom, a drugi latinicom.
ja nisam rekao da pogledate pismene sastave, nego njihove sveske. Pismene smo i mi pisali kako nam kazu i lat. i cir.

Mogu da ti odgovorim samo iz ličnog iskustva: učitelj mog sina insistira da se svaki put piše različito i to ne samo pismeni sastavi. Čak i ono "školski" ili "domaći rad"!

Kod nas u skoli je otprilike njih 80 % za latinicu... Ne znam zbog chega se to desava...

@Kerber - Mrkaljeva azbuka je bila pretecha Vukove azbuke ali i osnova iste... J se pisalo kao i sa dve tacke iznad slova, pa je on u nadi da cje izbaciti suvishan poluglas dodao neki prelazmu variantu kod d, l i n (verovatno zbog toga n i l danas nisu vokali kao shto je bilo nekad mada u jednom dijalektu josh jeste mislim da je Prizrensko-Timocki) ali je Vuk oziveo Dj od nekog pisca ne secam se... A na hteo sam da napomenem da je Sava Mrkalj zbog njegovog dela "Salo Debeloga Jera libo Azbuko Protres" proveo poslednjih 4-5 godina zivota u beckoj ludnici jer nije hteo da se odrekne istog... Zar to nije borac...

Sava Mrkalj je proveo u ludnici svoje poslednje godine jer je bio ne milosrdno progonjen od strane crkve koja je njegovo delo smatralo za pobunu. Bez obzira sto je pokusao da umilostivi crkvene oce svojim delom Palinodija, gde se odrekao i svoje knjige i svojih ideja, napadi na njega nisu prestali. Toliko o tom "ne odricanju"

Lepo od tebe sto si se setio ali kreni od svog poznavanja jezika. Kaze se "kosmopolitski-kosmopolitizacija" umesto kosmopolitanizacija jer je nisi izveo iz korena reci kosmopolitan (ili kako vec) nego kosmopolit mada je samo izvodjenje ove reci nezahvalno.
Nije "imferijornoj" nego iNferiornoj...
Mozes li da pojasnis na sta si mislio kada si pomenuo parazitski nacin zivota vezano za ovu temu.
Inace mislim da je jako bitno koriscenje cirilice i da bi trebalo doneti zakon (po ugledu na druge zemlje koje imaju cirilicu) po kome bi javno (u novinama, televiziji, reklamama na ulici, imena preduzeca, prodavnica) trebalo pisati samo cirilicom... ili gresim?
Kakva ti je ovo "sveta"istorija i postoji li narod koji moze svoju istoriju nazvati "svetom" i na osnovu kojih objektivnih parametara?
Medjutim javlja se problem sa cirilicom kada hoce stranac da je procita. Mene ta situacija podseca na trenutak kada se nasim sportistima urucuje medalja i kada se oni izljube "samo" dva puta sa doticnim predstavnikom organizatora takmicenja. Moze li mu nas sportista objasniti da treba jos jednom da se poljube po srpskim obicajima? Isto je i sa cirilicom. Ona treba da se neguje ali mora i da ustukne pred latinicom kada se neka poruka usmerava ka svetu koja inace (da je napisana cirilicom) ne bi bila razumljiva

Pa jest sad nešto što je perfektno funkcionisalo 100 godina treba prepravljati na silu, samo što neki pop i poneki lokalni političar misli da treba...

kao sto je vuk karadzic rekao:"dok god bude zivelo pismo zivece i narod. kada pisma ne bude bilo vise, nece biti ni naroda..."
to je tako tacno... Sad

Kakva superiornost kakve gluposti. Pa dva pisma mogu biti samo prednost. jer automatski znas i pismo koje se koristi "svugde" u svetu. Koliko je lakse nauciti pisati i citati engleski (npr) kad vec znas latinicu.
A to oko izumiranja, ma nece da izumre. (banalan primer) umirao sam od smeha kad sam od druga (koji je madjar) uzeo neke beleske za ispit i video da sve sto je stampanim slovima pisano pisano je latinicom a sve ostalo cirilicom. Meni je lakse pisati latinicom (dodjem mu kao nacionalna manjina pa verovatno zbog toga) ali znam masu ljudi koja uvek kad pise na papiru (ne na kompu) pise cirilicom.

A posebno me nerviraju te svete, superiorne i ostale teorije.
bezveze se nerviram Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 602 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 594 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, bojank, Georgius, kybonacci, Mixelotti, pein, Romibrat, trundle