Negovanje i sirenje cirilice...

5

Negovanje i sirenje cirilice...

па не зна се брой реци коje se vise ne koriste zbog njega, sve sta je napisano pre vuka je otislo,taj jezik se vise ne koristi, sad imamo turcizme, germanizme, sranjizme), svaka njemu cast za jedno slovo jedan glas, ali...

Daj nemoj molim te...
Vuk Karadzic nije uveo te reci u nas jezik. Nije Vuk kriv sto mi danas odvrtac zovemo srafciger, sto rano ujutru zovemo sabajle(vazi za neke delove Srbije)... 500 godina smo bili pod turcima pa nije ni cudo sto imamo mnogo turskih reci u nasem jeziku. STo se tice francuskih, nemackih, engleskih i latinskih reci u nasem jeziku, to je prouzrokovano zbog toga sto mi za te reci nismo imali svoju rec. Nemacke reci se najcesce odnose za stvari sto nisu ni postojale dok je Vuk bio ziv.

svako ima svoje misljenje, svaka cast vuletu, ali da nemamo nasu rec za nesto, malo je tuzno, zar ne?

Sto bi bilo tuzno?
Engleski jezik ima najveci fond reci (od svih poznati jezika) bas zato sto se ne libe da ubace tudje reci (latinske najvise).

Nemam nista protiv da se ubacuju tudje reci ali me interesuje kako bi se one pisale?

@marxo
Pa u izvornom obliku verovatno, kao braca hrvati sto rade. Nego skoncentrisi se ti lepo na svoje obaveze prema skoli a brigu o cirilici i latinici prepusti onima koji su za to zaduzeni.

@milan27
Zamolio bi te da ne lupas gluposti. Ko zna cime bi pisali danas da nije bilo Vukove reforme.

U redu je.... Kerber...Ja ne znam zasto ljudi kao ti uopste i pisu na blogu kad hoce da sprece da se diskutuje u normalnoj atmosferi... Nemoj da pises ako neces pusti ljude da kazu nesto pametno.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 798 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 792 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: MilosKop, opt1, S-lash, Sumadija34, zziko