Oranje

12

Oranje

Панонски помињеш вршидбу а сад ће и да почне човече објасними шта је то "ДУЖИЈАНЦА" дали та реч у панонском (нашем лепом словенском) језику има везе са вршидбом .Мислим да сам заборавио а опет мислим да се као кроз сан сећам да је то као неки обред или свечаност око вршидбе , незнам и нисасм сигуран давно сам кренуо у ту ЈЕВРОПУ па ми МОЛИМТЕ објасни . Ако неко ко чита ово и зна нешто више о тој речи нека напише овде неће се Панонски љутити ,а и добро ће бити да се сви подсетимо и да се дивне наше панонске речи а и обичаји неизгубе. ХВАЛА ! Можда грешим незнам.

Dužijanca je svetkovina završetka žetve, koja se u Subotici javno i svečano slavi već čitavo stoljeće. U trećem tisućljeću ona je usađena u mnoga srca, kao neprolazna duhovna vrednota. Drevni običaj zahvale Bogu na plodovima zemlje, a osobito na rodu pšenice, bunjevački Hrvati u Bačkoj oblikovali su u svečanu, dostojanstvenu i lijepu priredbu, koja mami, plijeni i zrači ljepotom, bogatstvom, radošću, ljubavlju i dubokom religioznošću.

Izvor: http://www.duzijanca.co.rs/duzijanca.html

U Slovačkom jeziku se to naziva "Dožinkovi bal" i predstavlja ono što je goust kopirao. Wink

Napisano: 27 Jun 2013 17:50

Људи Хвала Вам сад знам много више па макар малчицке и вредим више као шајкашки бећар. Zagrljaj

Dopuna: 21 Nov 2013 13:41

На данашњи дан моја бака , како смо је звали од миља мајка Смиља , је припремала традиционални ручак.. Било је ту супе и ринфлајша , у којем је било насецканог белог меса па бубаца па џигрице живинске и гушчије са пуно масне пиринџе с луком , прсте да полижеш . Било је ту разних сосева почев од с парадајизом па све до соса од вишања и босиљка и правог ајмокца то се јело са бареним живинским гушчијим и ћурећим месом и куваном говедином из супе јер бо је та супа била панонски концентрат претеча свих супа , све што остане стави се у супу. .Свега и свачега помало прасетине ал не са ражња већ из велике сељачке вуруне . То се узме један черат од назимета пас онда насоли пас онда наспе у тепсију мал воде пас ода стави у тај плек увек гледано да буде стражњи черат(четвртина) од назимета . Онда се узме друга тепсија пас уради то исто и са чератом од јаретинје само штој ту јаретину помалко нашпикују са белим луком и сланином јер бо је јаретина мал поснија од назимета па кад се та јаретина пече сланина се топи па ју подмазује . Та говорим вам баш је било свега и свачега прави свечари . Ал било је нешто што никад нећу заборавити .

Мајка смиља ,покој јој души , је спремала свој специјалитет из њеовог родног Мошорина пекла је гуску. Само да знате баш како је пекла не обично већ посебно . ИЗабере се највећа и најдебља гуска баш гуска а не гусак ,кажу мекше јој је месо, закоље се али се глава неодсеца очупа се и ошури од перја и остави тако уцело када се уреди и дроб извади онда се лепо осоли споља и изнутра тада је мајка Смиља напуни и нафилује у њену утробу стави једну дуњу једну јабуку шаку сувих шљива пет шест сувих смокава једну шаку сувог грожђа и из думста неколико кашика целих вишања и полако затвори гуску .Како је глава остала на шији онда је један средњи орах стављен гуски у кљун . Кад то све буде готово намаже гуску са свињском машћу и заједно са оном јаретином и назиметом тури у велику сељачку вуруну да се полако пече. Е па сад та вуруна је полако укађена са сувим огризинама и штаповима од цунцукрета а наложи се и по који сноп багренца. Свака она воћка је дала свој ефекат и мирис а исто и кадња вуруне је дала свој шмек тој печеној гусци тако да је то било нешто специјално и посебно и незаборавно .

Ми деца смо на тај дан 21.новембра седели око астала и поред наших тањирића смо у једној руци држали виљушку , и то ону плекану са три парошка и дрвеном дршком на којој је писало име чијаје , а у другу свако своју брицу и чекали да нам одеску од гуске дал батак или карабатак јал крило а можда мало и од белог меса са жарко испржемом лепо осољеном гушчијом кожурицом .
За по сата на великом пладњу остао је само костур са велиоком гушчијом шијом и главом коју је тешко оглабати . ЕХХХ беше му да је бар сад макар малчицке да сам омрсим брке. Ziveli

Dopuna: 31 Dec 2013 22:40

Драге Панонијке Very Happy и драги Панонци Sad са малим драгим и увек лепим белим и дебелим Панончићима Embarassed СРЕЋНА ВАМ ОВА НОВА 2014 година .Здрави били срећни били и живели на много љета Ziveli

Dopuna: 02 Jan 2016 21:13

Прође и ова година а ти господине Панонски још 2013 г. си изуо опанке и обуо шимике скинуо си бену и вурио по кревет реклу и обукао бели мантил (ПА НАС ПЛАШИШ КАО ВАМПИР) обесио на белу кошуљу бордовску шлајфну купио дункле чакшире и кренуо у ЈЕВРОПУ.

Но а шта је са нашом ПАНОНИЈОМ са нашим салашима са прасицима ко ће земљу радити и децу хранити .Мислиш у ЈЕВРОПИ све имају што им треба па преко беле погаче и црнога хлеба.

Но вид њега трактор угасио а плуг расклопио па га диго на таван . Но немош тако ово је сад ШЕСНАЈСТА па преступна већ скидај плуг с тавана па на орање . Прошло је врема е кад ништа није било а све смо имали . а сад све имамо а душу немамо . но отом касније писаћу ти . А па здраво и срећно у овој.

Srećna Nova svešteniče, Bog ti pomogo! Mani me oranja, imao sam kuršlus. Na mom IMT 5100 bio remont! Repa se i nije pokazala, kukuruzi se digli na 16 din/kg... Ajd malo, makar i to! Soju sam pustio po ceni, pa nek ide sa lagera... Ne mogu ni da pišem, samo s nerviram. Seljak je zapostavljen u ovoj državi. Krenuli traktorima za BG, oni metili miliciju, barikade "ne može ispred vlade, zabranio Vučić". Ma šta ne može, pucajte, ako utovarivač spustim ode kombiji u jarak!

Francuzi objasnili...

Napisano: 03 Jan 2016 20:34

Овај ко ги гледи три месеци , кој га пушћа по години на бесплатни и добровољни одмор .

Dopuna: 03 Dec 2016 21:59

Брате и Господине Паорски Панонски дал си ти још жив , та нисмо се диванили читаву циганску ма какви циганску та чивутску годину . Ево сад ће и 17-та а исто ко и лани сви сам нешто прету ево сад баш кажу дас ми спремимо биће хладно , та хладно и није так страшно , хладно лепо спакујеш па у рерну па напањиш на 6 па га подгрејеш . Него наилази опасно зима и то кажу јака да све кости цвокоћу а гаће се окору пас смрзну и укоче дас се сав оједеш одострагу а опанци потобом килизу ко на тоциљарки сав се раскречиш и блебнеш на леђа ајд на леђа још некако ал на нос то је опсно а падобран немаш . Па тако до пролећа . Како је тако је живети се мора . Да знаш а како ћемо живети е свакојако а највише овако. Да ти исприповедам и то па да лежемо како ко и ко ским полако на танани .

Упали велики и мали чоек у септичку јаму , па сад види ти то , велики чоек се бори кобеља мучи и копрца да изађе и извуче напоље а мали чоек издигао шију колкод је мого па виче а ма бре неталасај више . Ај па здраво и јависе старом другу сад ће Божић па дас се омрсимо малчицке .

Dopuna: 31 Dec 2016 19:12

Драге Панонијке Very Happy и драги Панонци Sad са малим драгим и увек лепим белим и дебелим Панончићима Embarassed СРЕЋНА ВАМ ОВА НОВА 2017 година .Здрави били срећни били и живели на много љета Ziveli

Toliko od dede... Sad ore neke druge... Nebeske njive... Nećemo više ni orati, ni kontrolisati ulje, vodu, naftu u njegovom fergusonu. Ode moja inspiracija za poljoprivredne blogove. Crying or Very sad RIP

Znam nije lako, ali je to redovan krug života samo neka ide po redu , život mora dalje nikad nikom nije stao da reši sve probleme moramo dalje napred . Ne zaboravi nas i ovaj blog jer to je tvoj prvenac . Vrati se životu i pisanju podržaćemo te svi. Pozdrav piši imaš ti šta uvek da nam divaniš .

A šta ćeš, to je prirodni ciklus i gotovo. Lep je vek doživeo. No, da ne dramimo, biće još doživljaja kad se setim. Wink

Meni bio smešan, ne može na noge, daj ruku da ustane, daj štap, ovako-onako da ustane... A kad sam upalio traktor nije trebala ni ruka, ni štap, ni ništa! Izleteo napolje "ko to dira traktor"? Mr. Green Traktor je bio ko svetac u kući. U sve diraj, ali traktor... To nikako!!!

Ево пао је снег а сада ће и Божић један па други па ти сад могу исприповедати по нешто из мог сећања . У једном селу Шајкашке поред Дунавца где сам службовао 13 година има један мангуп Паја . Тај Паја у рано пролеће украде гуску са насада , није прошло ни два три дана коко су је насадили на 21 јаје и сместили је у шпајиз да је кере неплашиду с гњезда и да је не рашчупаду вашке . Тај паја отвори шпајиз гуски заврне главу па под мишку па беж кући. Скувао је Паја добар паприкаш ,богме изложио кошар шапурика ал нека , и позвао своју банду на вечеру . Али Паја није звао на вечеру Милета кликера баш заборавио ил није хтео .И то ти је жива истина. Иде Кликер око куће и мириши паприкаш куца он и виче , ал ови не отвараду већ ћуту и једеду . Разљутио се Кликер и одма зором у осам сати у општину ,пошто није јео није ни крао ,(а бабе кажу јео од краденог исто да си и крао) , и пријави Кликер Пају .Па Сад да видиш белаја дођеду џандари и оп Пају у бувару . Крекећо је Паја у бувари 8 дана ,чистио клозет и улицу цепо дрва а џандар га чуво и чекао мировно веће да дође у село .Сваке прве среде суд је долазио у општину и судио малим па и великим мангупима . Ту је сад па та прича. Заседа судиница Бранкица , секретарица пише и каже шапућући Паји . Судиница је добра ако признаш и молиш је неш више добити од месец ипо дана принудног рада . Тако и би осудише Пају .Но да видиш сад несреће ,затвори судиница књигу а секретарица ће рећи овако госпођо судинице а шта ћемо за 21 јаје из насада то је велика штета . Гледа судиница па опет отвори књигу . Утом ће Паја скочити па рећи госпођо судинице немојте више , па већ сте ме осудили за гуску а за јаја ме помилујте. LOL

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 510 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 502 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Ageofloneliness, babaroga, Dorcolac, Istman, Koridor, mrav pesadinac, zziko