aleksandrijski kvartet

3

aleksandrijski kvartet

Ličnosti i okolnosti u ovm romanu,druga sveska tetralogije-koji je rođak,a ne nastavak Justine-potpuno su izmišljeni,što važi i za ličnost pripovedača.Niti bi grad mogao da bude stvarniji.
Savremena književnost nam ne nudi nikakva dramska jedinstva,te sam se obratio nauci i pokušavam da dovršim četvoroslojni roman čiji se oblik zasniva na postavci relativnosti.

plava noc bila je sivkastobela od zvezda i budna pustinja, sa svojim cudnim amfiteatrima, prostirala se na obe strane - nalik na prazne sobe u nekom velikom zamku u oblacima. mesec je kasno izasao i bio bled veceras, vazduh miran, dine izvajane vetrom.

Nadahnuće se sastoji u vidjenju dela celine sa delom celine u sebi..
(H,Dž)



moja kompozicija... asocirala me na kvartet Wink

...postoji nada za coveka, polje rada za coveka, u granicama prostog zakona, i cini mi se da vidim kako covecanstvo postepeno usvaja nuzno znanje cistom paznjom, ne razumom, sto ce mu mozda jednog dana omoguciti da zivi u uslovima takve jedne ideje - pravo znacenje onog izraza
'neogranicena radost'. kako bi radost i mogla biti nesto drugo?

mislim da je bolje da se klonimo velikih pravougaonih reci kao sto su Lepota, Istina i tako dalje. nemas nista protiv? svi smo mi tako glupi kada treba ziveti, ali dzinovi kada treba izricati misljenja o vasioni.


..Odjednom se našao licem u lice
sa smislom ljubavi i vremena oni su zauvek
izgubili moć da se uzajamno duhovno oplodjuju.....

ovo nije prustovski ni džojsovski postupak-jer,po mom mišljenju,oni ilustruju bergsonovsko 'trajanje',a ne 'prostor-vreme'
središnja tema knjige je istraživanje savremene ljubavi

ne moze se napisati vise od tuceta ljubavnih pisama a da ne ponestane svezeg materijala. najbogatije ljudsko iskustvo ima ujedno najskuceniji domet u izrazavanju. reci ubijaju ljubav kao sto ubijaju i sve ostalo. vec je bila smislila kako ce da prenese njihovo opstenje u drugu, bogatiju sferu., ali Mauntoliv je jos uvek bio premlad da iskoristi ono sto mu je ona mogla pruziti - riznicu maste. morace mu dati vemena da odraste.

Klea je volela da njeni modeli razgovaraju slobodno pod uslovom da ostanu mirni.To je davalo nekakav podmorski život njihovim crtama lica,i ispunjavalo im pogled nesvesnim tumačenjima misli-pravm lepotom u inače mrtvom mesu.

bilo mu je kao što je čoveku uvek u takvoj prilici, naime, osećao je vrtoglavo zadovoljstvo što gubi svoje staro ja, umesto koga se razvija novo, koje će ga zameniti. osećao je da mu izmiče tlo pod nogama, kako gubi, takoreći, konture svoje ličnosti.

svi se arapi plaše pustinje, čak i beduini. čudno.

i berlin je bio sav pod snegom, ali ovde je umesto ruske turobne, progonjene bespomoćnosti vladala zlokobna razgdraganost koja je skoro isto toliko deprimirala čoveka.

čovek piše da bi povratio izgubljenu čistotu.

Nekom pero služi da visoko leti....
(Grigor Vitez)



Pisanjem se kroz pero misli materijalizuju..... Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1069 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 5 sakrivenih i 1035 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, bojank, BORUTUS, Botovac, bufanje, ccoogg123, Darkhunter, DonRumataEstorski, draganl, draggan, dragoljub11987, gorican, HogarStrashni, HrcAk47, Ivica1102, ivica976, Kubovac, Magistar78, milenko crazy north, nemkea71, nenooo, Outis, pein, Romibrat, Shinobi, sickmouse, slonic_tonic, vaso1, Webb