Borba protiv bele kuge

1

Borba protiv bele kuge

offline
 • Pridružio: 04 Feb 2005
 • Poruke: 36
 • Gde živiš: Nis

Zelim da iznesem predlog da pricamo malo o postepenom izumiranju i predlozima i kritikama koje bi koristile u uklanjanju ovog problema koji vec sve vise uzima maha a kao da izbegavamo da pricamo o tome!Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Mar 2004
 • Poruke: 1190
 • Gde živiš: Ispod nivoa mora

Приметио сам да је најчешћи изговор за немање деце финансијко стање.
Слажем се да је тешко, али ајде па вратимо траку уназад 100 година. Да ли су тада људи па као имали и да ли им је тада било лако? Није! Људи су и тада имали децу и живели и нас све изродили. Јел било лако након 1. светског рата када је маса мушкараца изгинула, после јада и беде. Није! Па су се и тада људи жртвовали и имали децу. Други светски рат исто.

Заснивање породице захтева једно вееелико пожртвовање, што нажалост већина младих то данас нема и/или избегава.

Већини је до забаве и лаког живота без пуно брига којих је и овако доста. Разумљиво је то али то важи на врло кратко време. Кад ти исти остаре, ко ће онда да се о њима стара, да буде поред љих,буде при руци кад нешто затреба и да их воли. Улагање у децу је сада можда скупо, али ће се безброј пута исплатити када остарите. Горе поменуте ствари не можете купити ни једним новцем на овом свету и то је важно да се схвати. Имање деце је најбоља инвестиција коју можете направити.

Да напоменем, пошто сигурно има људи који то не контају, зажто је важно имати пар детета. За одржавање одређене популације на нивоу отребно је у пракси 3. деце. У теорији је 2. али то важи само када не би било превремене смрти као сто су удеси, болести (рак, сида, овисност, шећер), несреће (приридне рецимо), емиграцја (већ познато), рат (не дај Боже), итд итд. Значи кад би се СВИ МЛАДИ оженили/удали. и СВАКИ од тих бракова произвео 3. деце, е онда би популација била на здравом нивоу. А сад се ви осврните око себе и набројте на прсте колико њих има 3. деце. Са двоје је се све мање и размислите колико ми уназађујемо и којом алармантом брзином изумиремо.

Сваке године Србија губи 20 000 становника а да не спомињем 200 000 абортуса (један од разлога зашто сам и поставио онај топић о браку,жени и деци)!!! Ајд па упоредите ово и рецимо неко убиство. Одмах се дигне прашина око убиства (разумљиво нараво). А ако, обрачунато, изгубимо 56 сународника сваког дана. онда нико ништа. Појела маца што би рекли. Значи 3. деце је минимум. Да не узмемо колико се њих код нас ем не жени, ем не жели децу, ем не може итд, па је и то 3. једва. Па онда схватите колики је терет на онима који имају и желе децу а једноставно не могу 3.

Зато цело друшто мора да дели дај терет и важно је да у друштву превлада култура где је породица, брак, деца нешто цењено, важно и неопходно. А не материалност (не новац јер то је потребно) и индивидуална слобода у фазону : живи како хоћеш, твоја ствар. По овом питању, а и пар других, важи колективна одговорност коју би сви требали да поштују и да се труде да је не крше.offline
 • DEMIAN  Male
 • Legendarni građanin
 • IT Manager
 • Pridružio: 25 Mar 2005
 • Poruke: 3706
 • Gde živiš: The darkest place on earth..

Slazem se da ne treba gurati probleme pod tepih.Moze se pricati o tome ovde ali sumnjam da ce to da donese neke rezultate u resavanju ovog problema.
Jednostavno to je pitanje usko povezano sa dosta cinilaca (Morskisrle je naveo vecinu bitnih) i resenje lezi upravo u uzrocima ove pojave.Ako vlada napravi i realizuje plan koji ce da resava problem pocev od njegovog uzroka bice i prvih opipljivih rezultata.
Za mene je to danas realnost, cak i neminovnost donekle bar za vecinu prosecnih mladih parova u srbiji. Meni ne prija kada cujem ili procitam statitstike za belu kugu kod nas, slazem i se da je bogatstvo coveka u deci ali nije ni poenta ziveti sa matorima u shupi i imati copor dece samo da se ne bi zatro srpski rod.Ovim sam hteo reci da izbor o broju dece danas najmanje zavisi od zelja roditelja.
Nego... Morskisrle vidim da tipkas iz Holandije pa me zanima kako je to tamo reseno, da li postoji i u kom obliku ? Sta mozes da kazes o tome a da izvuces paralelu sa tvojim predhodnim tekstom ?

offline
 • Stane 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 13 Jan 2004
 • Poruke: 3590
 • Gde živiš: Niš

Ja predlažem prisilno veštačko osemenjavanje... takođe predlažem da se oni koji nemaju barem jedno dete ne javljaju da pričaju koješta o ovoj temi buduć da ispada nekako neukusno, soliti pamet drugima o stvari o kojoj sam nemaš blage veze.

offline
 • Pridružio: 14 Mar 2004
 • Poruke: 1190
 • Gde živiš: Ispod nivoa mora

Схаватам Стане...ја немам децу али не зато што их не желим не не намераам да имам него што сам још у школи. Али стварно намеравам да кад је завршим и нешто паметно научим, да се оженим и имам децу.
Е сад знам и ја доста вршњака који већ сада кажу: Не желим децу! Питам зашто и одговор је углавом у смислу: Шта ћу са њима, пуно је то одговорости. Исто тако знан и доста њих који имају новца (онда мислим на мало старије око 30 год.), а немају или имају само једно дете. Ако ни самог интересовања нема за децом, тешко је да ће се и она направити упркос новцу и могућностима. Први корак је ипак нешто желети.
Али слажем се да ја сам ја ипак још на почетку свега тога и да не желим солити памет никоме ко их има и ко се бори али сигурнам сам да и на овом форуму има људи који имају могућности а опет имају мало деце, или их уопште немају. На њима је да се одлуче док су још млади.

Што се тиче Холадије, овде јесте све прилично сређено и дечији додаци су по мом мишљењу довољни. Постоје и други додаци за студенте, за младе који не живе код родитеља и школа која је практично бесплатна осим ако се зезаш и не завршиш је (јер онда мораш све лепо да вратиш назад). Мислим да има још некиих али даље нисам упућен. Ево листе:

Деца рођена 95. или касније
Тромесечни износ по детету 0 до 5 год. / 6 до 11 год.
€ 186,91 € 226,97

Деца рођема пре 95.
Број деце 11 година / 12 до 17 година

1 € 226,97 / € 267.02
2 € 255,24 / € 300,28
3 € 264,66 / € 311,36
4 € 285,36 / € 335,72
5 € 297,79 / € 350,34
6 € 306,08 / € 360,09
7 € 311,99 / € 367,05
8 € 322,84 / € 379,81
9 € 331,27 / € 389,73
10 € 338,02 / € 397,67

*Износи су тромесчни по детету
*Средње плате су око 1800е - 2100е ако се не варам
*12 до 17 год примају још увек мало више као и пре 95.

У Холандији је раст врло мали, који би могао да се припише странцима који у просеку имају више деце него староседеоци Холанђани. Да није странаца (Турака, Мароканаца, Суринамаца и осталих-па и нас) и 400 000 Холанђана имиграната из бивше колоније Индонезије, овде би било 2 милиона мање људи.

Слика
https://www.mycity.rs/must-login.png

*Под "autochtoon" се мисли на староседеоце Холанђане
*Westers су западни имигранти а niet-westers су остали.

Значи и поред новца кога имају, и даље немају толике жеље за децом. Можда је и разумљиво, гледајући да је ово земља мало већа од Војводине а има 16 милиона душа, и где је каријера често важнија од породице.

Код нас је приблематика доста другачија где доста њих стварно нема девоњно и где је велики ризик имати децу. Влада би наравно требала да потпомогне те људе али и одређене ствари променити кад је тржиште у питању. Овде мајке са малом децом могу да нађу посао и на 2-3 сата дневно иили мање тако да и раде а и да буду да децом. Значи да бар нешто раде и буду продуктивне и да послодавац не плаћа све трошкове. Код нас је то другачије и где тога нема толико (бар колико ја знам )и где та не-флексибилност радног тржишта доводи послодавце да одбијају трудне жене јер се плаше да све плаћају.
Е да заборави. Овде је породиљско 3 месеца а код нас ваљда година.

offline
 • Bojan  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 13 Nov 2003
 • Poruke: 11059
 • Gde živiš: Novi Sad

Znam slucaj gde je devojka ostala u drugom stanju i nije smela da kaze jer bi momentalno dobila otkaz pa je to krila, e sad do kad je to uspela sakrivati neznam ali mi je tuzno sto nam se to desava.

offline
 • Pridružio: 14 Mar 2004
 • Poruke: 1190
 • Gde živiš: Ispod nivoa mora

У Петом општинском суду знам да су млаће девојке питали, онако индиректно, пре склапања радног односа да ли су трудне и да ли имају намеру за децом. Мајка ми причала да су тако неколицину одбили, и то је било још пре рата (мислим за време СФРЈ) док је све било колико толико ок, а и сигуран сам да тога још увек има.
Кад тога има по судовима могу да замислим како је негде у некој радњи или фирми. Sad

Много тога треба да се промени у нашем менталитету. Много би ми могли да научмо од других народа које ми (мислим уопштено) као сматрамо -?"назаднијим"?- кад је породица у питању, као један наш омиљени у уџбеницима Smile

Много се више исплати уложити вишак новца и времена у једно или два детета више него у мобилне, марка одећу, цигарете, путовања итд. Ми би сад да све имамо шти и на западу, али не може то са нашим стандардом. Поготово не у комбинацији са пар деце. Ваљда се људи мрдну, поготово млади као ја па и млађи, и схвате да породица долази на прво место а каријера и лична задовољства на друго.

offline
 • Pridružio: 28 Okt 2006
 • Poruke: 12
 • Gde živiš: Borca

Pa tacno je da je najveci problem finansijsko stanje.Ko ce danas da ima decu ako ne moze normalno da ih izdrzava!Ali ako gledamo na to vecina ne bi trebalo da ima decu,sto bi nas dovelo do propasti.A vec smo na tom putu ako se ovako nastavi!

offline
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 3
 • Gde živiš: ovde

Jedino resenje da se resimo"bele kuge" jeste da se pitanje povecanja nataliteta regulise zakonom.Da se tacno regulise roditeljski i decji status da trudnice odnosno porodilje budu pod zastito drzave kada to kazem mislim na zastitu od mnogih poslodavac koji prijavljuju mimnimalac i mnogi se ne usudjuju na trudnocu jer se boje kako ce preziveti godinu dve sa tako niskim bolovanjem,do god se to ne regulise kod nas ce opadati natalitet,to je moje licno misljenje....

offline
 • Jana 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 1701
 • Gde živiš: Nis

Morskisrle ::Много се више исплати уложити вишак новца и времена у једно или два детета више него у мобилне, марка одећу, цигарете, путовања итд. Ми би сад да све имамо шти и на западу, али не може то са нашим стандардом. Поготово не у комбинацији са пар деце. Ваљда се људи мрдну, поготово млади као ја па и млађи, и схвате да породица долази на прво место а каријера и лична задовољства на друго.
Izvini, ali ja ovo moram da prokomentarisem... Hoces da kazez da bi mladi ljudi trebalo da prave decu, da zanemare pritom sebe i svoje psihicko stanje, i da se razmnozavaju??? Prvi problem: ako ne nose kvalitetnu odecu, nece biti postovani u svojoj poslovnoj zajednici(cinjenica, ne pretpostavka!) sto dalje dovodi do nemogucnosti unapredjenja, jer je kod sve tako!!! Drugi problem: posle 10ak godina konstanog rada i ne izlazenja iz zemlje, roditelji postaju malo isfrustrirani!Ajde roditelji, nego deca sto postanu iskompleksirana, nesigurna ili pak primitivna, jer su roditelji nepromisljeni idioti!
I sad kazimo teoretki, dvoje ljudi sa prosecnim platama bi trebalo dete da posalju na more.... Gde da ga posalju??? U Bugarsku? i tako svake godine??? hm... nije bas privlacna solucija! Nego ajde leto, sta je sa zimovanjem? Da sedi klinac kuci? Opet, ne! Bar ne u mom slucaju... nikad ne bih dozvolila sebi da dete gleda kako njegovi bogati drugari idu na zimovanje, na more... BILO GDE, a da ono sedi kuci i da se grudva prljavim snegom na ulici sa nekim ortacima.... Ne dolazi u obzir... znam veoma dobro kako je to i nece biti to tako sa mojom decom! Idu da uce da skijaju, da znaju snowboarding, ici ce na more pogledace svet.... i ne postoji zakon, ni skupina ljudi koja ce me naterati da razmisljam drugacije!Stavise, da CELA srpska populacija zavisi od samo mene, a ja da nemam dovoljno doboro situiranu finansisku situaciju, ne bih radjala!
I neko je spomenuo situaciju gde ljudi imaju po 11oro dece...... to je bilo ranije... i to je bilo kad predrasude nisu bile prisutne(predrasude zbog odece koju nosi, ukusa, izgleda)... sad je 21. vek sad ljudi imaju sasvim druge vrednosti! I sve je to u redu kad kazes, trebalo bi imati porodicu, slazem se sa tobom... ali, pored toga sto dete treba da se skoluje treba i da vidi svet... a roditelji bar jednom godisnje da izadju na odmor, u neku banju bar ako nista drugo! Ali ako nema para, tu dodje frustracije i izjave : "DESET godina nisam isla na odmor da bi tebi mogla da priustim skolovanje i odecu!!!!"... i kazi mi sad da nisam u pravu....

Dopuna: 18 Dec 2006 12:18

Stane ::Ja predlažem prisilno veštačko osemenjavanje... takođe predlažem da se oni koji nemaju barem jedno dete ne javljaju da pričaju koješta o ovoj temi buduć da ispada nekako neukusno, soliti pamet drugima o stvari o kojoj sam nemaš blage veze.
Dakle, zato sto nemam jedno dete, ne znam kako je biti dete ili pak sada roditelj??? hm... lepa teorija.. imas li ti dece??

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 900 korisnika na forumu :: 66 registrovanih, 14 sakrivenih i 820 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, aleksmajstor, alkatraz080, Arahne, bato, Bobrock1, Boris90, Bubimir, Buda Baba, bufanje, cemix, darcaud, Dejan84, dekan.m, desnicaj569, Doca, dragon986, Drug pukovnik, Ehinacea, Fog of War, FOX, Frunze, goran.vvv, goxin, Istman, JOntra, kalens021, Koridor, Kristian_KG, Krvava Devetka, kybonacci, ladro, lord sir giga, Marko Marković, marsi, mb1213, mean_machine, mercedesamg, MikeHammer, miodrag, mnn2, nebidrag, Nixon, novator, nuki1234, opt1, pacika, perko91, proka89, Rakenica, royst33, ruger357, Srky Boy, stagezin, Steeeefan, Tschetschen, vathra, VJ, Vlada1389, vladas87, voja64, vranjanac29, Zoca, zodiac94, zziko, |_MeD_|