Život sa roditeljima, za ili protiv?

1

Život sa roditeljima, za ili protiv?

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12859
 • Gde živiš: Z-moon

Kao motiv za otvaranje teme (nisam pronašao ništa slično u poslednjih par godina) poslužio mi je citat iz jedne vrlo sveže teme sa ovog foruma.
Citat:Ako sa roditeljima koji su stekli penziju svojim radom u proteklih 45 godina odeš u inostranstvo, ti si njih unizio. Jer, celog života su mukotrpno radili da na kraju ne bi imali novca ni za cigare. Ako ih ostaviš ovde, onda si đubre od čoveka jer su oni ceo svoj život posvetili tebi, a ti ih šutnuo i zaboravio prvom prilikom.Pusti ti to ,,ja njima šaljem pare". Gde su njima deca?! Prođite selima po Srbiji, pitajte deke i bake u trospratnim, praznim kućama kako im je bez dece...
Citirano mišljenje otvara mnoga pitanja, ja ću za početak krenuti od onih koja se sama nameću:
Kakvo je vaše viđenje stvari vezano za život sa roditeljima (opciono i sa njihovim roditeljima)?
Da li više generacija mogu funkcionisati bez problema pod istim krovom, čak i kada dođe do proširenja te zajednice (ženidba, udaja, vanbračna zajednica, rođenje dece ...?
Da li smatrate da je ispravna logika roditelja koji izgradnjom velikih kuća "primoravaju" decu da žive sa njima do kraja života (bilo čijeg)?
Da li imate iskustva gde roditelji prebacuju detetu da su zbog njega mnogo toga žrtvovali, i na taj način ubijaju u njemu volju za samostalnim životom?
Da li smatrate da niste ispali korektni (parafrazirano) jer ste otišli od roditelja?
Da li smatrate da ponižavate roditelje odlaskom u inostranstvo?
Gde, po vama, prestaje roditeljstvo a počinje samostalan život, sa svim manama i vrlinama? Da li se ta granica određuje godinama ili zrelošću koju neko dostigne?
Da li roditelj treba od malena da priprema dete za samostalan život, ili da ga od malena priprema da život provede pod istim krovom?

Imam zaista puno toga da napišem na ovu temu, ali ću sačekati da se još neko uključi.
Navedeni citat i izneto mišljenje neka posluži kao osnova za diskusiju, a ne kao omalovažavanje nečijeg stava.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Feb 2011
 • Poruke: 710

Citat:Ako sa roditeljima koji su stekli penziju svojim radom u proteklih 45 godina odeš u inostranstvo, ti si njih unizio. Jer, celog života su mukotrpno radili da na kraju ne bi imali novca ni za cigare. Ako ih ostaviš ovde, onda si đubre od čoveka jer su oni ceo svoj život posvetili tebi, a ti ih šutnuo i zaboravio prvom prilikom.Pusti ti to ,,ja njima šaljem pare". Gde su njima deca?! Prođite selima po Srbiji, pitajte deke i bake u trospratnim, praznim kućama kako im je bez dece...

Meni se čini da je ova reakcija preterana.
Nisu svi sinovi i kćerke sa unučićima u inostranstvu, neki su otišli i u Beograd, Novi Sad, Niš...
Po ovom mišljenju niko nije trebao ni slučajno da nešto studira, ni da nedaj Bože, nađe posao u gradu da ne bi ostavio roditelje same na selu, nego je trebalo svi da ostanu zajedno i da jedva vežu kraj s krajem.


...................
Nekad kad je bilo mnogo dece, postojao je običaj da se najmlađa kćerka ne udaje nego da ostane kući da bi mogla da se posveti roditeljima.
Ne znam vaši, ali moji roditelji na ovo nikad ne bi pristali.offline
 • Dusan
 • Elektrotehnicar Energetike
 • Pridružio: 23 Okt 2014
 • Poruke: 1192
 • Gde živiš: Beograd

Problem je sto ovde roditelji nekad isplaniraju zivot detetu i pre nego sto se on rodio. Sagrade kuce, imanja, vocnjake, a dete recimo zeli da bude astronaut.
Opet, skoro svaki roditelj zeli svom detetu srecu, pa cesto i ostanu bez njega... Jer eto, zivot.
Treba svako da se osamostali, ako ima mogucnosti... Ali ni ne treba da bude primoran da zivi tudji zivot u kuci koju ne zeli.

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2011
 • Poruke: 710

Ja sam protiv zajedničkog života. Sin kad se oženi trebao bi sa ženom da ima svoj stan/kuću gde oni mogu da odluče šta će da kuvaju, da li će nedeljom da ustanu u 8 ili u 10 i šta im je najpreče da kupe od plate, a ne da ih roditelji tretiraju kao decu koju treba grditi.

Isto tako i roditelji treba da imaju svoju nezavisnost, da rade šta žele i kad žele, da imaju svoja interesovanja i da se ne mešaju preterano u život mladog para.

Idealno bi bilo da se stanuje blizu, tako da deca i bake i deke mogu da imaju kontakt.

offline
 • Cigarette Smoking Man
 • Pridružio: 14 Feb 2005
 • Poruke: 9113
 • Gde živiš: Beograd

Pre bih živeo u šupi od 10 kvdrata nego sa roditejima, svojim ili ženinim..
Srbi su malo čudan narod.. Malo seljački narod.. Nekada se živelo u komunama pa otud onolike kućerine od po dva, tri sprata a 70% nema ni fasadu završenu.. A ima i malo pokazivanja, dokazivanja..

Meni je "zapadnjački" fazon skroz ok što se tiče vaspitavanja dece.. Čim napuni 18 godina, hajde druže, ili da studiraš ili da radiš i da se osamostaljuješ polako. Ako studiraš izdržavaću te i možeš da živiš kod mene ali u letnjoj pauzi moraš i da radiš nešto.. Ako vidim da slabo daješ ispite, da se ne trudiš, blejiš i džabalebariš - doviđenja, traži posao.
Ako nećeš da studiraš - ima da radiš. Dobiješ svoj stančić lepo, ili ga iznajmi, pa se sam izdržavaj. Ja sam uvek tu da pomognem i dodam ako zaškripi, i da nađem posao ako treba, da dodam novca, ali da izdržavam lezileboviće i debile neću sigurno.

Ovako, gajimo večite studente, neradnike koji ležu u 2 a ustaju u podne. Onda napune neke godine, ne znaju ništa konkretno da rade, nemaju ni naviku da rade pa je još teže naći posao. Onda se usput, u tom velikom višku slobodnog vremena, zaljube i naprave decu pa onda tata i mama izdržavaju i svoju i njihovu (svoju) decu/unuke.. Još naprave i svadbu od 500 zvanica pod kreditom, da se deca provesele.. Čemu da se vesele? To je za plakanje. Socijalni slučajevi prave socijalne slučajeve. Taj stepen debilizacije ne postoji više nigde čini mi se.

Što se tiče odlaska u inostranstvo, veliki sam zagovornik toga jer je ovde beda najbednija. Luksuz ako ideš na more, na zimovanje, ako kupiš patike..
Ne znam zašto bi bilo ponižavanje ako i roditeji idu.. Pa zar nije veće ponižavanje ako jedan penzioner nema novca ni kafu da popije?

Ako ne odem (a nadam se da hoću), decu ću sasvim sigurno poslati u inostranstvo na školovanje ili studije. Neka idu tamo gde misle da mogu da žive od svog rada, gde im je lepo..
A ja.. Pa neće mi sigurno biti lepše nego da su ovde ali bolje da jednom godišnje gledam gospodu, samostalne i odgovorne ljude, nego svaki dan klošare koji sa 30 godina traže od mene novac da vode devojku na piće ili u bioskop.

offline
 • Pridružio: 25 Jul 2015
 • Poruke: 46

Ja sam protiv zajedničkog života. Srbi su uglavnom uvek bili seljački narod. To se umnogome održalo i do danas. To znači da seljak rmbači ceo život i ima da živi samo od onoga što uradi - nema plate, a nema ni PENZIJE. I šta se dalje dešava? Pa deca koja su radno sposobna, sada idu stopama svog oca, rmbače na zemlji i - IZDRŽAVAJU roditelje. Lično smatram da je to koren takvog, da kažemo običaja. Ja živim na selu i svedok sam da je situacija danas praktično potpuno ista.

Što se tiče velikih kuća koje roditelji prave da bi deca ostala, znam samo jedan takav primer. Obično ljudi koji u svoju decu ulažu tako što ih školuju žive jako skromno, jer su veliki deo zarade odvajali za školovanje, i ne kaju se zbog toga. Oni koji su želeli da im deca ostanu i rade, a ozidali su im kuće, ostali su, rade i žive u tim kućama. To je ono što zapažam iz svog života i okruženja.

Ima dosta primera praznih trospratnica, ali to su kuće gastarbajtera koje im nisu ostavili roditelji, nego su ih sami gastarbajteri napravili.

Što se tiče toga da li će se uvrediti, pa to je individualno. Zavisi od čoveka do čoveka. Neko se roditelji uvrede i za manje stvari, tipa što dete zarađuje više od njih (a nije otišlo). Neko se ne vređa ni za veće stvari. Lično odlazak ne smatram ni poniženjem ni uvredom.

To gde prestaje roditeljstvo, vrlo je prosto, ako se podrazumeva život bez roditelja - kada od njih odeš.
Na ovom "seoskim" načinu života, e to je već teško odrediti.

offline
 • Milan
 • Pridružio: 17 Dec 2007
 • Poruke: 14597
 • Gde živiš: Niš

Osim dva kraja - gde deca nužno treba da ostanu da žive sa roditeljima i gde deca nužno treba da napuste roditelje - postoji i sredina, a vi razmislite šta bi to moglo da bude. Smile

A ovi džabalebaroši koje pominje rapha, pa...jeste na njihovu žalost (roditelja), ali to je najvećim delom neka davna greška njihovih roditelja.

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4534

Za oko dva meseca punim 18 godina i potpuno se slažem sa rapha-om.

Živim u istoj kući sa majkom i njenim roditeljima i nikome ne bih poželeo tako nešto. Nekoliko dana je sve u redu, a onda počnu svađe, prepirke, pogotovo ako su svi u isto vreme kući (pošto deda povremeno odlazi da obiđe svoju vikendicu u Srbiji i provede neko vreme tamo). Majka se nakon razvoda vratila ovde i radi veoma naporan posao za bednu platu od oko 25000. Troškovi su striktno podeljeni tako da mi ni na pamet ne pada da zatražim novac za neke skuplje stvari. Laptop sa kog ovo kucam sam kupio od novca koji sam sâm zaradio.

Jedine pozitivne stvari su to što se i brat konačno zaposlio (vrlo brzo nakon završetka studija, sopstvenim zalaganjem), a i ja bih trebao da zasnujem radni odnos za par meseci u jednoj programerskoj firmi. Ako sve bude išlo po planu nadam se da ću barem do 25. moći da kupim sopstveni stan ili se preselim u inostranstvo. Još kad vidim neke drugove iz razreda koji raznose travu po kraju, a nisu prinuđeni, nego ih ništa živo ne interesuje...

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2011
 • Poruke: 1311
 • Gde živiš: Beograd

Сматрам да дефинитивно не би требало живети са родитељима уколико сте у браку и имате децу. Три генерације људи у једној кући и настаје хаос. Најчешће варничи на релацији жена-свекрва или муж-ташта Mr. Green .

Е сад, ту постоји и обрнута ситуација, где родитељи живе са децом. Најчешће се дешава кад остане само један од родитеља јер је други преминуо или ако су прилично стари и болесни па треба неко да се брине о њима.

offline
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12859
 • Gde živiš: Z-moon

@rapha je sve rekao, ja ću samo da dodam neka moja iskustva.
Bio sam svedok dva razvoda zbog izrazite želje muške strane da žive sa roditeljima, jedan je vrlo svež i iz komšiluka. Da ne pričam kakvu su ulogu odigrali njegovi roditelji da bi sina ubedili da treba da "lupi šakom o sto".
Sa druge strane sam čuo i dosta hvalospeva o zajedničkom životu, da bi se uglavnom ispostavilo da je to zbog toga što neko trpi i ćuti. Taj prividni mir i blagostanje je i trajao dok toj osobi koja trpi ne "pukne film". Tada bi se svi redom iščuđavali šta bi sa idealnom porodicom.
Zajednički život dve ili više generacija je po meni neprirodan i nikako ne može biti opravdan. Ljudi su uglavnom konformisti i ne vole da se trude oko stvari koje su im na dohvat ruke, mislim prvenstveno na stambeno pitanje.
Kod mene u kraju važi poslovica "Sremac počne da živi kad mu roditelji umru". Ono što nikako ne ide na ruku naslednicima je dugovečnost starijih ljudi, pa se čekanje na preuzimanje kuće i domaćinstva oduži decenijama.
Ja sam davno pokušao zajednički život, posle dve godine u jednom danu se spakovali i otišli u podstanare. Sada, kada imamo svoju kuću i dobar odnos sa mojim roditeljima, samo žalim što odmah nismo izašli, baš kao što je Lidija napisala, jer bi izbegli dosta nepotrebnog stresa sa obe strane.
Dete odavno pripremamo na samostalan život, ona to prihvata sasvim normalno i takvo razmišljanje uopšte ne preispituje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 694 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 4 sakrivenih i 643 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, aleksmajstor, Andrija357, aramis s, Bane san, bato, cenejac111, cetka, Cirkon, cole77, Despot1, Drug pukovnik, Džordžino, flash12, galijot, havoc995, Krusarac, KUZMAR, LeGrandCharles, leptirleptir, madza, MarKhan, Mercury, mige, Milan A. Nikolic, Mixelotti, moldway, Najax, nemkea71, pein, Pohovani_00, Rakenica, rodoljub, samsung, shone34, SlaKoj, Smiljke, stegonosa, Tas011, theNedjeljko, Toni, trutcina, vladas87, vlvl, vobo, Warhawk, |_MeD_|