Otvaranje STR-a...

1

Otvaranje STR-a...

offline
  • Pridružio: 05 Apr 2010
  • Poruke: 5

Procitala sam dosta postova na forumu ali ipak ima nekih stvari koje mozda neko od vas zna a za sada su mi nejasne...

Planiram da zajedno za rodjakom otvorim mesaonu i prodaju auto lakova i propratnog materijala.

Prvi problem mi je da li da je otvorimo samo na jedno od nas ili da se registrujemo kao ortacko drustvo zato sto ipak ulazemo zajedno sredstva u to.

Sta nosi sa sobom jedno a sta drugo....?

Da li je moguce dobiti neki kredit za otvaranje firme, posto smo i oboje trenutno na birou. Rekli su nam da to ne moze da se dobije zato sto je u pitanju trgovina, ali ipak je u pitanju i usluga mesanja boja, pa su nam opet neki rekli da moze nesto da se trazi.

Iskreno poprilicno smo zbunjeni u svemu tome oko otvaranja i vodjenja knjiga ali na vise mesta nailazili smo na vise razlicitih odgovora...


Pozdrav svima i nadam se da ce neko od vas moci da nam malo pojasni neke stvari...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Jan 2009
  • Poruke: 488
  • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

Kao ortaci možete otvoriti samostalnu radnju (u skladu sa Zakonom o preduzetnicima), ali možete osnovati i ortačko društvo (u skladu sa Zakonom o privrednim društvima).
Ako se kao osnivač radnje vodi samo jedno od vas dvoje, on ima status preduzetnika i za obaveze radnje odgovara neograničeno, sopstvenom imovinom, a poslovne knjige vodi po sistemu prostog knjigovodstva.
Ako se kao osnivači samostalne radnje vodite vas oboje, tada ta ortačka radnja ima status pravnog lica i vodite poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva, za obaveze radnje odgovarate neograničeno sopstvenom imovinom. Ortačko društvo takođe ima status pravnog lica, na isti način vodi poslovne knjige, osnivači takođe odgovaraju za obaveze društva sopstvenom imovinom.
U čemu je onda razlika? U mnogo čemu: u visinama kazni kojima su zaprećeni počinjeni prekršaji, a za ortačko društvo i privredni prestupi.
Za istu vrstu prekršaja koji počiniš kao preduzetnik, donja granica je, npr. prema Zakonu o fisklanim kasama, 50.000. din, a li za isti taj prekršaj koji počini pravno lice donja granica je 100.000. din. plus kazna za odgovorno lice u pravnom licu.Iznosi i drugih, bilo javnih, bilo lokalnih dažbina, su takođe utvrđeni u višim iznosima za pravna lica, nego za preduzetnike (komunalne takse).
Ma koliko bili savesni i savršeni u poslovanju, grešaka uvek ima, naprosto u ovoj šumi propisa koji se stalno menjaju, to je tako.
Osim toga, postoji i razlika u oporezivanju, jer se preduzetnici i ortačke radnje oporezuju prema Zakonu o porezu na dohodak građana i Zakonu o obaveznik doprinosima za socijalno osiguranje, a pravna lica prema Zakonu o porezu na dobit.
Ukoliko planirate da se bavite samo trgovinom na malo, uz neke usluge, pa još ako će to biti u jednom, dva, tri maloprodaja objekta, imajući u vidu odnos prihoda i rashoda, ne verujem da ćete (daj bože da nisam u pravu) imati veeeliku oporezivu dobit, da ćete morati smišljati i izmišljati troškove ne bi li smanjili tu oporezivu dobit, naprotiv, mislim da je celishodnije otvoriti samostalnu radnju gde je jedno lice osnivač.
Svoje međusobne odnose uvek možete urediti nekim ugovorom.
Obzirom da je trgovina na malo u pitanju, obavezno se prijavite u sistem PDV.



offline
  • Pridružio: 05 Apr 2010
  • Poruke: 5

nevena nevene ::Obzirom da je trgovina na malo u pitanju, obavezno se prijavite u sistem PDV.

To isto mi je i rekao knjigovodja kada smo ga danas kontaktirali ali nije rekao zasto. Zar nije veca zarada ako smo van sistema PDV-a, posto ce nam vecina kupaca ipak biti fizicka lica...

Sta se desava ako se odlucimo da budemo van sistema pdv-a, a prometom predjemo 4mil, dinara?

Kako da imam predstavu koliki ce promet da bude u narednih 12meseci.

Pozdrav!

P.S. Hvala na brzom odgovoru.

offline
  • Pridružio: 29 Jan 2009
  • Poruke: 488
  • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

Iznos od četiri milona dinara je zakonom utvrđen iznos ostvarenog prometa ili prilikom otvaranja radnje prometa čije se ostvarenje predviđa u narednih godinu dana te svi oni koji ga ostvare (ili prilikom otvaranja radnje predvide da će ga ostvariti) po sili zakona ulaze u sistem pdv tako da tu nema mogućnosti ostati van sistema ako se taj promet ostvari:
U svim fakturama - računima koje budete dobijali (roba; struja; ptt; knjigovodstvene usluge; gorivo; mazivo i t:dSmile od dobavljača koji su u sistemu pdv biće sadržan pdv koji ćete plaćati dobavljaču u ukupnom iznosu računa
Kad budete vršili prodaju u svom maloprodajnom objektu i to bilo prodaju dobara bilo usluga dužni ste taj promet evidentirati preko fiskalne kase a ako ste u sistemu pdv onda tom prilikom iskazujete i svoju obavezu na ime pdv koju umanjujete za iznos onog pdv koji ste bilo po kom osnovu platili bilo kom dobavljaču (struja; voda; roba; ptt itd)
vaši kupci će biti zainteresovani za vaše cene; a među tim kupcima će biti i oni koji će moći iz vašeg računa da iskoriste pdv koji ste iskazali i da ga prikažu u svojim poslovnim knjigama i evidencijama kako bi na taj način smanjili svoju obavezu dugovanog pdv:Materija je vrlo složena i o njoj se ima mnogo toga pričati i pisati ali ovo je u najgrubljim crtama osnovni princip delovanja tog sistema
vremenom sistem sam sebi krči put na taj način što se kupci koji mogu iskoristiti taj pdv radije opredeljuju za kupovinu kod onog ko je u sistemu pdv jer time smanjuju svoju obavezu:
Nemojte pod fizičkim licima podrazumevati vlasnike kojekakvig radnji; jer su oni preduzetnici koji takođe budu u sistemu pdv a vrlo često najveći kupci auto boja i lakova budu vlasnici autolimarskih i autolakirerskih radnji koji su u sistemu pdv i gledaju da umanje svoju obavezu pdv:
tastatura je zalivena nečim otkazaše znaci interpunkcije; pa se izvinjavam na greškama u pravopisu
Ne morate odmah na početku rada ući u sistem pdv to ćete ostvariti na taj način što ćete u akontacionoj poreskoj prijavi predvideti da ćete ostvariti promet manji od četiri miliona; ali vam to ne bih savetovala jer onog trenutka u onom kalendarskom mesecu u odnosu na dan početka obavljanja delatnosti kad ostvarite promet od četiri miliona i jednu paru vi ulećete po sili zakona u sistem pdv i tada ste dužni da na sve zalihe robe koju imate u tom trenutku ukalkulišete pdv i da od tog trenutka pri prodaji dobara i usluga stvarate svoju obavezu na ime dugovanog pdv koju nećete imati za šta da umanjite jer nećete moći koristiti kao odbitu stavku prethodni pdv koji je sadržan u računima vaših dobavljača po bilo kom osnovu:
Nemate pravo da ga koristite za umanjenje svog dugovanog pdv jer u to vreme niste bili u sistemu pdv tako da je vaš knjigovođa potpuno u pravu kad vam je savetovao da uđete u sistem uostalom to je njegova obaveza da vas na to upozori: Jedino ugostiteljskim radnjama i to konkretno kafićima ne preporučujem da ulaze u sistem pdv sve dok ne dostignu zakonom utvrđen limit:

offline
  • Pridružio: 05 Apr 2010
  • Poruke: 5

Hvala ti za ovo mnogo si mi pojasnila neke stvari koje mnogi nisu mogli konkretno da mi objasne. Cak i neki koji su mislili da znaju kada ih pitam da mi objasne na konkretnom primeru zapetljavali su se i na kraju nisam dobijao konkretan odgovor.

Pozdrav!

P.S. Zasluzujes novu tastaturu....he he

offline
  • Pridružio: 02 Sep 2003
  • Poruke: 4955

Napisano: 08 Apr 2010 8:07

Pogledao sam na sajtu Ministarstva ekonomije, i nevena nevene je u pravu, start-up krediti agencije se ne mogu koristiti za otvaranje trgovine.

Citat: Кредити Фонда се не могу користити за:
- програме примарне пољопривредне производње;
- кредитирање инфраструктуре;
- кредитирање трговине;
- кредитирање куповине путничких возила;
- кредитирање организовања игара на срећу и лутрија.


Verovatno mozes dobiti kredit od neke banke, ali ne znam koliko su povoljni. Banka ce vam sigurno traziti neko osiguranje (nekretninu, masinu velike vrednosti ili nesto slicno), sto verovatno nemate.

Pogledaj i ovaj link, ima nekih informacije koje mogu biti korisne:
http://www.sme.gov.rs/ZapocniteBiznis/ZapocniteLis.....8CCB18283E

Dopuna: 08 Apr 2010 8:11

Nevena je pomenula, a ja cu da podvucem: ako otvarate samostalnu radnju, OBAVEZNO ugovorom regulisite medjusobne obaveze, potrazivanja i sl. da posle ne bi bilo problema oko tih stvari.

offline
  • Pridružio: 05 Apr 2010
  • Poruke: 5

Napisano: 08 Apr 2010 12:21

OK Hvala.

Ovo za kredit smo i sami skontali.

Jedino se jos lomimo oko toga biti u PDV ili ne.
Sutra se predaju papiri u APR, pa sta danas odlucimo to je..

Pozdrav!

Dopuna: 09 Apr 2010 9:12

Juce smo u razgovoru sa dobavljacem od njih saznali da predvidjaju da ce nas promet biti oko 5mil dinara prve godine i da taj iznos prijavimo kao planirani promet.

Sta to meni znaci? Sta se desava ako ne ostvarimo 5 koje smo predvideli nego recimo 3mil prometa. Odnosno ako prijavimo recimo 3 a ostvarimo 6mil?

Da li to nesto utice na porez ili nesto slicno?

Pozdrav!

offline
  • Pridružio: 29 Jan 2009
  • Poruke: 488
  • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

Ako prijavite da ćete ostvariti 5 miliona, odmah ulazite u sistem pdv, ako ostvarite manje od 4 miliona - donji limit za ulazak u sistem, ostajete u sistemu dve godine.Ako prijavite 3, onog trenutka kada ostvarite 4 miliona po sili zakona ulazite u sistem pdv i morate podneti poresku prijavu, ali vam to ne ide u prilog, jer ćete morati na svu zalihu robe koju imate u tom trenutku u magacinu i u maloprodajnom objektu ukalkulisati pdv i prodavati robu sa pdv koji ćete plaćati u utvrđenom vam poreskom periodu, tromesečno ili mesečni poreski period, s tim što nećete imati ćime umanjiti tu svoju obavezu dugovanog pdv, jer ste robu koja je na zalihama, kupili u vreme kada niste bili u sistemu pdv. Taj prethodno plaćeni pdv vam propada. U vašem je interesu da budete u sistemu pdv.

offline
  • Pridružio: 05 Apr 2010
  • Poruke: 5

Dobili smo resenje od APR, a jos cekamo resenje od poreske uprave. Iako na resenju od APR stoji PIB, bez resenja od poreske ne mozemo da otvorimo racun i receno nam je da cekamo to pa da idemo dalje.

E sad tu nastaje problem.....

Na resenju stoji da je pocetak rada 14.04. a mi smo dobili resenje u subotu 17.04. Medjutim jedan knjigovodja nas je isprepadao posto je navodno rok za prijavu na osiguranje vlasnika 8 dana od dana pocetka rada (14.04.) a danas je 20.04. Problem je sto kod nas kancelarija za PIO radi samo utorkom i cetvrtkom.

Zna li neko da li su ovi rokovi stvarno ovakvi i kolike su kazne????

Pozdrav!

offline
  • Pridružio: 29 Jan 2009
  • Poruke: 488
  • Gde živiš: tako blizu, a tako daleko

Ne nerviraj se, sve ce biti u redu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 953 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 3 sakrivenih i 925 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AC-DC, ArchaBasha, bato, BSD, darkojbn, Dimitrije Paunovic, DonRumataEstorski, gmlale, goxin, Istman, kybonacci, Lubica, Marko Marković, Milos82, nemkea71, nuke92, Parker, pein, sovanova95, Srle993, uruk, vaso1, wizzardone, wolverined4, zlaya011